Annons

Hård strid om öppnande i Tyskland

Efter att Danmark, Italien, Spanien och Österrike i veckan har öppnat sina samhällen begränsat står Europas största land, Tyskland, på tur.

Där ska bland annat bilhandlare och mindre affärer få öppna igen. Men isoleringen är till stora delar kvar i minst två veckor till.

Angela Merkel.
Angela Merkel.Foto:Michael Sohn

Den tyska regeringen och de sexton delstaterna höll på onsdagen intensiva förhandlingar för att komma överens om en gemensam linje. 

Striden stod enligt tyska mediauppgifter främst mellan de två mest drabbade delstaterna, Bayern och Nordrhein-Westfalen. Förbundskansler Angela Merkel uppges ha försökt bromsa planer på en snabb öppning, uppger Berlintidningen Tagesspiegel.

”Vi har kommit överens om en gemensam linje”, sa hon vid en flera timmar försenad presskonferens på onsdagskvällen.

Mötet kom överens om riktlinjer för att inte Tyskland ska bli ett lapptäcke av olika regler när delstater beslutar olika.

Ett viktigt beslut för näringslivet är att butiker som är mindre än 800 kvadratmeter ska få öppna nästa vecka - om hygienen hålls och det inte blir trängsel. 

Den viktiga fordonsindustrin kan glädjas åt att även bilhandlarna får slå upp sina dörrar. Restauranger och barer är fortsatt stängda medan hotell bara får vara öppna för nödvändiga besök, och absolut inte för turister. Frisörer kan få börja jobba igen i maj.

Skolorna kan starta från den 4 maj. Där prioriteras gymnasiernas avgångsklasser som kan ta studentexamen om de klarar de obligatoriska slutproven. 

Isoleringen, där maximalt två personer utanför den närmaste familjen får träffas, förlängs i minst två veckor till. 

Alla större sammankomster, inklusive exempelvis fotbollsmatcher, är fortsatt förbjudna till den 31 augusti. 

Gränskontrollerna mot Danmark, Luxemburg, Frankrike, Schweiz och Österrike fortsätter i ytterligare 20 dagar, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Onsdagens uppgörelse försenades av en hård strid mellan två politiska tungviktare – som båda ses som kandidat att ta över efter Angela Merkel.

Nordrhein-Westfalens delstatschef Armin Laschet vill öppna skolorna skolorna nästa vecka.

”Viruset måste bekämpas mer flexibelt och inte med en komplett nedstängning”, säger delstatschefen Armin Laschet enligt Berliner Zeitung.

Markus Söder från Bayern vill behålla den hårda linjen.

”Försiktiga lättnader kan bara komma med ytterligare skydd. Vi har inte kommit igenom det här än.”

Trycket har varit hårt på regeringen att börja lätta på reglerna nu när coronasmittan inte längre sprider sig lika snabbt som tidigare. Bland annat har vetenskapsgruppen Leopoldina uttalat sig för en snabb öppning av skolorna.

Precis som i Sverige förs en hård debatt om rätt väg.

”För det tyska näringslivet skulle det vara betydligt allvarligare om det blir en andra eller tredje nedstängning om smittotalen stiger igen. Det är betydligt bättre att vänta lite längre nu”, säger Marcel Fratzscher, chef på konjunkturinstitutet DIW i Berlin, till Berliner Zeitung.

Tyskarna har tack vare systemet med korttidsarbete, med anor från 1910, en buffert mot uppsägningar. I mars var 2,3 miljoner tyskar, motsvarande 5,1 procent av arbetskraften, utan jobb.

Veckan före påsk ökade antalet företag som anmälde korttidsarbete med 12 procent till 75.000 stycken. Därmed är totalen uppe i 725.000 företag, vilket motsvarar vart tredje företag, uppger arbetsmyndigheten.

Myndigheten räknar nu med antalet korttidsarbetare blir större än under våren 2009, då siffran var uppe 1,5 miljoner.

På onsdagen presenterade även EU-kommissionen en färdplan för att öppna Europa – steg för steg.

”Myndigheterna måste noga överväga när det är läge att lyfta restriktionerna. Det finns inte en gemensam lösning som passar alla”, sa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt nyhetsbyrån TT.

Först kan skolor och universitet öppna, med mindre klasser. Sedan kan detaljhandel, caféer och restauranger öppna, med begränsningar i antal kunder och öppettider. 

Ursula von der Leyen uppmanade också medlemsländerna att utöka tester och kapaciteten i hälsovården i väntan på ett vaccin mot coronaviruset.

Hennes presskonferens skulle egentligen ha hållits för en vecka sedan men sköts upp efter kritik från de hårt drabbade länderna Frankrike, Italien och Spanien. Där har nu läget stabiliserat sig något. Under tiden har hennes plan växt från fyra till fjorton sidor, uppger den tyska dagstidningen FAZ.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?