ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hård strid om abort i påvens hemland

Argentina blir nästa land att ta upp frågan om legalisering av abort. Men till skillnad från Irland, som höll folkomröstning i frågan i slutet av maj, kommer Sydamerikas folkrikaste land att fatta beslut i parlamentets deputeradekammare.

Debatten om abort har splittrat det djupt katolska landet, som också är påve Franciskus hemland. Kyrkan har varit en stark röst i debatten och fått kritik för att ha utövat påtryckningar. Frågan delar också den lagstiftande församlingen. Dagens omröstning förväntas bli jämn, men de som motsätter sig en mer liberal abortlagstiftning anses ha ett övertag.

Liksom i de flesta latinamerikanska länder är abort förbjudet i Argentina, förutom vid fall av våldtäkt eller då kvinnans hälsa är i fara. Många dödsfall till följd av olagliga aborter har fört upp frågan på dagordningen.

I lagförslaget, som går till omröstning idag, föreslås att abort legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan. Även om deputeradekammaren röstar ja i frågan måste förslaget också klubbas i senaten, där det förväntas möta ännu tuffare motstånd.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies