Annons

Hård kritik mot Swedbank i internutredningen

Swedbanks internutredning visar på motsvarande cirka 400 miljarder kronor i högrisktransaktioner i den baltiska verksamheten under perioden 2014-2019.

”Clifford Chances rapport bekräftar bilden av ett misslyckande”, säger Göran Persson, ordförande i Swedbank, i en kommentar.

Foto:Jack Mikrut

I februari 2019 fick den internationella advokatbyrån Clifford Chance i uppdrag från Swedbank SWED A -0,66% Dagens utveckling att utreda bankens arbete mot penningtvätt - en konsekvens av att den svenska storbanken i början av 2019 drogs in i den stora baltiska penningtvättshärvan.

På måndagsmorgonen offentliggjordes advokatbyråns rapport. Där konstaterat Clifford Chance totalt närmare 400 miljarder kronor i högrisktransaktioner. Ungefär hälften av beloppet uppges vara insättningar och hälften och utbetalningar från kundkonton.

”Av Clifford Chances rapport framgår att det under perioden 2014 – 2019 utfördes transaktioner med hög risk för misstänkt penningtvätt i form av insättningar på kundkonton till ett värde av 17,8 miljarder euro och utbetalningar från kundkonton till ett värde av 18,9 miljarder euro i de baltiska dotterbankerna. Clifford Chance drar inga slutsatser om att penningtvätt faktiskt har ägt rum”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Clifford Chance slår också fast att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen for med osanning när hon i oktober 2019 hävdade att bankens interna utredningar visat att Swedbank inte var en del i den baltiska penningtvättshärvan, som sedan tidigare drabbat Danske Bank.

”Vidare anser Clifford Chance att vissa av Swedbanks uttalanden relaterade till penningtvätt mellan oktober 2018 och februari 2019 har varit felaktiga eller presenterade utan tillräckligt sammanhang”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Swedbanks ordförande Göran Persson är kritisk mot banken.

”Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa. Vi har nu facit och arbetar hårt med att komma till rätta med problemen”, säger han i en kommentar.

Swedbanks vd Jens Henriksson är även han kritisk.

”Det är uppenbart att det har funnits kulturer i banken som inte är acceptabla. Det är allvarligt. Jag har tillsatt en utredning som ska genomlysa kulturen och peka på åtgärder. Det arbetet är igång”, säger han.

Men det är inte bara den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen som får kritik. Clifford Chance riktar i sin granskningsrapport även kritik mot hennes företrädare, däribland Michael Wolf som var vd mellan 2009 och 2016. 

”När det gäller de verkställande direktörerna har utredningen kommit fram till att den vd som tjänstgjorde mellan 2009 och 2016 under den perioden inte lyckades att fokusera på bristerna i arbetet mot penningtvätt i de baltiska dotterbolagen”, skriver Clifford Chance i granskningsrapporten.

”Detta trots återkommande rapporter från GIA som påvisade sådana brister och trots en rapport från den svenska Finansinspektionen som fann betydande brister i arbetet mot penningtvätt inom LC&I (storföretagsverksamheten, DI:s anm.) och Swedish Banking (svensk bankverksamhet, Di:s anm.)”, skriver advokatbyrån vidare.

Vad gäller Birgitte Bonnesen, som tillträdde som vd 2016 och fick sparken i mars 2019, konstaterar Clifford Chance att det under hennes vd-tid togs ”betydelsefulla steg för att minska risken” inom segmentet utländska högriskkunder i Baltikum.

”Dock tilldelade VD:n inte tillräckliga resurser, uppmärksamhet eller prioritet för att åtgärda de problem som identifierats, och säkerställde inte att information om dessa frågor delades mellan relevanta kontrollfunktioner inom banken eller med ledningsgrupperna i de berörda baltiska dotterbolagen”, skriver Clifford Chance.

I likhet med Finansinspektionens, FI:s, utredning som presenterades i förra veckan konstaterar Clifford Chance också att det funnits brister i ledningens informationsgivning till styrelsen.

”Rapporten slår fast att det inte går att utläsa av styrelseprotokollen att styrelsen tydligt satte press på ledningen avseende de problem kring arbetet med penningtvätt som presenterades för dem”, uppger Swedbank.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera