1515
Annons

Hård kritik mot Swedbank i internutredningen

Swedbanks internutredning visar på motsvarande cirka 400 miljarder kronor i högrisktransaktioner i den baltiska verksamheten under perioden 2014-2019.

”Clifford Chances rapport bekräftar bilden av ett misslyckande”, säger Göran Persson, ordförande i Swedbank, i en kommentar.

Foto:Jack Mikrut

I februari 2019 fick den internationella advokatbyrån Clifford Chance i uppdrag från Swedbank SWED A -1,65% Dagens utveckling att utreda bankens arbete mot penningtvätt - en konsekvens av att den svenska storbanken i början av 2019 drogs in i den stora baltiska penningtvättshärvan.

På måndagsmorgonen offentliggjordes advokatbyråns rapport. Där konstaterat Clifford Chance totalt närmare 400 miljarder kronor i högrisktransaktioner. Ungefär hälften av beloppet uppges vara insättningar och hälften och utbetalningar från kundkonton.

”Av Clifford Chances rapport framgår att det under perioden 2014 – 2019 utfördes transaktioner med hög risk för misstänkt penningtvätt i form av insättningar på kundkonton till ett värde av 17,8 miljarder euro och utbetalningar från kundkonton till ett värde av 18,9 miljarder euro i de baltiska dotterbankerna. Clifford Chance drar inga slutsatser om att penningtvätt faktiskt har ägt rum”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Clifford Chance slår också fast att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen for med osanning när hon i oktober 2019 hävdade att bankens interna utredningar visat att Swedbank inte var en del i den baltiska penningtvättshärvan, som sedan tidigare drabbat Danske Bank.

”Vidare anser Clifford Chance att vissa av Swedbanks uttalanden relaterade till penningtvätt mellan oktober 2018 och februari 2019 har varit felaktiga eller presenterade utan tillräckligt sammanhang”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Swedbanks ordförande Göran Persson är kritisk mot banken.

”Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa. Vi har nu facit och arbetar hårt med att komma till rätta med problemen”, säger han i en kommentar.

Swedbanks vd Jens Henriksson är även han kritisk.

”Det är uppenbart att det har funnits kulturer i banken som inte är acceptabla. Det är allvarligt. Jag har tillsatt en utredning som ska genomlysa kulturen och peka på åtgärder. Det arbetet är igång”, säger han.

Men det är inte bara den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen som får kritik. Clifford Chance riktar i sin granskningsrapport även kritik mot hennes företrädare, däribland Michael Wolf som var vd mellan 2009 och 2016. 

”När det gäller de verkställande direktörerna har utredningen kommit fram till att den vd som tjänstgjorde mellan 2009 och 2016 under den perioden inte lyckades att fokusera på bristerna i arbetet mot penningtvätt i de baltiska dotterbolagen”, skriver Clifford Chance i granskningsrapporten.

”Detta trots återkommande rapporter från GIA som påvisade sådana brister och trots en rapport från den svenska Finansinspektionen som fann betydande brister i arbetet mot penningtvätt inom LC&I (storföretagsverksamheten, DI:s anm.) och Swedish Banking (svensk bankverksamhet, Di:s anm.)”, skriver advokatbyrån vidare.

Vad gäller Birgitte Bonnesen, som tillträdde som vd 2016 och fick sparken i mars 2019, konstaterar Clifford Chance att det under hennes vd-tid togs ”betydelsefulla steg för att minska risken” inom segmentet utländska högriskkunder i Baltikum.

”Dock tilldelade VD:n inte tillräckliga resurser, uppmärksamhet eller prioritet för att åtgärda de problem som identifierats, och säkerställde inte att information om dessa frågor delades mellan relevanta kontrollfunktioner inom banken eller med ledningsgrupperna i de berörda baltiska dotterbolagen”, skriver Clifford Chance.

I likhet med Finansinspektionens, FI:s, utredning som presenterades i förra veckan konstaterar Clifford Chance också att det funnits brister i ledningens informationsgivning till styrelsen.

”Rapporten slår fast att det inte går att utläsa av styrelseprotokollen att styrelsen tydligt satte press på ledningen avseende de problem kring arbetet med penningtvätt som presenterades för dem”, uppger Swedbank.

 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?