1515
Annons

Hård kritik mot rekordböterna: De tjänar lika mycket på ett kvartal

Facebooks aktie steg med 1,8 procent under fredagen, trots nyheten att FTC beslutat att bötfälla det sociala nätverket med rekordsumman 5 miljarder dollar för sin inblandning i Cambride Analytica-skandalen. Analytiker menar att bötesbeloppet är litet sett till deras massiva omsättning. 

Foto:Francois Mori/AP

Enligt Wall Street Journal började utredningen i fallet för över ett år sedan, efter rapporter om att privat data från miljontals facebookanvändare på ett otillåtet sätt hamnat hos dataanalysföretaget Cambridge Analytica. Ett företag som även jobbade med president Trumps valkampanj 2016. 

På fredagen röstade myndighetens ledamöter om att bötfälla Facebook på rekordsumman 5 miljarder dollar, motsvarande 47 miljarder svenska kronor. Det är mycket högre än myndighetens tidigare rekordböter från 2012 då Google fick böta en summa på 22,5 miljoner dollar, drygt 210 miljoner kronor. Innan ärendet är helt klart måste den godkännas av det amerikanska justitiedepartementet.  

Trots det höga bötesbeloppet togs nyheten emot positivt på den amerikanska börsen. Facebooks aktie steg med nästan två procent till 204.87 efter beskedet. Enligt Business Insider beror kursökningen på att även om bötessumman är stor, är det endast en droppe i havet mot de enorma summor pengar som den sociala mediejätten omsätter. 

”Facebook gjorde 5 miljarder dollar i vinst varje kvartal förra året, förutom under det fjärde kvartalet när julannonserna fick intäkterna att närma sig 7 miljarder”, skriver Market Watch

Analytikern Daniel Ives från Wedbush förklarade aktieuppgången för AP med att investerare ogillar osäkerhet och att nu när beslutet var fattat kunde de ”andas lite lättare”. 

”Det här avslutar ett mörkt kapitel och placerar Cambridge Analytica-skandalen i backspegeln. Investerare hade fortfarande kvarvarande oro om att böterna kanske inte skulle godkännas. Nu kan Wall Street andas lite lättare.”

Dessutom satte Facebook redan i april undan tre miljarder dollar som en förberedelse inför beslutet, och varnade samtidigt sina investerare om att de förväntade sig ett bötesbelopp på mellan tre till fem miljarder dollar, vilket betyder att kostnaden som bötesbeloppet kommer att innebära redan var medräknat i företagets aktiekurs för flera månader sedan. 

Utöver det höga bötesbeloppet innebär även avtalet mellan parterna att Facebook lovade att göra en mer omfattande översyn kring hur de hanterar användardata. Däremot innebär inte förlikningen några striktare begränsningar i hur Facebook får samla in data och dela det med tredje part, enligt New York Times.  

FTC:s beslut var oenigt. Republikanerna röstade för och demokraterna emot. En stor skiljelinje var huruvida Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg personligen skulle hållas ansvarig för dataläckan.

Beslutet fick en hel del kritik från de som anser att sanktionsavgiften inte räcker till, och att nätvärksjättarna borde omfattas av striktare regelverk. En av kritikerna är den amerikanska senatorn och, en av demokraternas presidentkandidater Elisabeth Warren.  

”Företaget är för stort att överblicka, och den här ’droppen i havet’-bötesbeloppet bekräftar det. FTC borde helt enkelt dela upp Facebook, nog får vara nog”, skriver hon på Twitter. 

Den demokratiska ledamoten i representanthuset David Cicilline slängde också iväg en känga i ett uttalande.

”FTC gav just Facebook en fem månader för tidig julklapp. Det är väldigt tråkigt att ett så enormt stort företag som vart delaktig i en så pass allvarlig händelse kommer undan så lätt”, säger han. 

Robert Weissman, ordförande för konsumentorganisationen Public Citizen sa i ett uttalande att ”FTC borde tvinga Facebook att ge upp sina planer på att integrera Facebook Messenger, Instagram och Whatsapp”.

 


Innehåll från Aros KapitalAnnons

Så fick de bättre effekt och kontroll: ”Ser möjligheter där andra inte ser dem”

Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.
Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.

Fastighetsbolaget Sjöson ville satsa stort.

Tack vare ett smidigt finansieringsupplägg kunde utvecklingsprojektet ta fart.

– Aros Kapital är en flexibel och bra partner som är perfekta att ha med sig tidigt i ett projekt, säger Lars Sjöberg, grundare och affärsområdeschef, Sjöson.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Att se möjligheter där andra inte ser dem. Det är något som definierar Lars Sjöberg och hans kollega Hans-Anders Karlsson. De har drivit företag tillsammans sedan 2008 med fokus på företagsutveckling.

2017 köpte de ett fastighetsutvecklingsprojekt i centrala Lund med 172 bostäder och en yta som bolaget har utvecklat till ett hotell.

– I den satsningen tryckte vi in mycket eget kapital men vi behövde också extern finansiering. Vi hade hört mycket gott om Aros och om att de kan ta ut svängarna bättre än traditionella banker, säger Lars Sjöberg.

– När vi presenterade vår affär så trodde de på oss och vårt finansieringsupplägg. 

Detta innebar grunden och starten av företaget Sjöson som i dag omsätter en miljard och verkar inom fastighetsbyggnation, industri, teknik och mat och dryck.

Flexibilitet viktig för framgång

Lars Sjöberg lyfter särskilt fram flexibiliteten hos Aros Kapital som viktigt för samarbetets framgång.

– De undersöker och skapar sig en uppfattning om personerna bakom och deras bakgrund. Aros har möjlighet att finansiera med alternativa säkerheter och dessutom med en effektiv kreditprocess fram till beslut. 

Smidigheten och flexibiliteten blandat med professionalismen hos Aros gör att det är ett kraftfullt alternativ till traditionell bankfinansiering. Vi fick en personlig service och en lånemodell med företagslån och fastighetsfinansiering anpassad efter våra behov. 

Lars Sjöberg berättar att samarbetet fungerade så bra att Sjöson med hjälp av Aros Kapital valde att göra ytterligare finansieringar.

Samarbetet med Aros har inneburit att vi inte har behövt sprida vårt röststarka ägande och därmed kunnat få bättre kontroll över våra projekt. Vi är helt enkelt väldigt nöjda med samarbetet.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Mer från Aros Kapital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Kapital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?