Annons

Hård kritik mot AF:s tillsyn

Arbetslösheten kan bli onödigt långvarig och ersättning riskerar att betalas ut felaktigt, varnar IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, i en rapport som riktar hård kritik mot Arbetsförmedlingens agerande.

REFORMERA. Arbetsförmedlingen har fått kritik för SIn jätteupphandling. Ett argument för att lägga om arbetsmarknadspolitiken.
REFORMERA. Arbetsförmedlingen har fått kritik för SIn jätteupphandling. Ett argument för att lägga om arbetsmarknadspolitiken.Bild:Marcus Ericsson

En färsk rapport från IAF riktar hård kritik mot Arbetsförmedlingens tillsyn på en lång rad punkter.

Bristande kontroller kan göra att det tar längre tid för arbetslösa att får ett nytt jobb, varnar IAF som anser att AF:s bedömning av lämpligt arbete inte är välgrundade i så mycket som åtta av tio fall, enligt rapporten ”Tillämpningen av regelverk för lämpligt arbete.”

Dessutom tillämpar Arbetsförmedlingen inte de regler som innebär att arbetssökande söka arbete längre bort ju längre tid de varit arbetslösa och IAF pekar på att det innebär en risk att a-kassa betalas ut till personer som inte har rätt till det.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?