1515

Hård kritik från Riksgälden: "Nordea har shoppat runt "

Riksgäldens direktör Hans Lindblad kritiserar Nordeas agerande i samband med flytten.

 

”Det är olyckligt att banken har shoppat runt på det här sättet efter lägst krav”, säger han om flyttbeslutet.

Riksgäldsdirektör Hans Lindblad.
Riksgäldsdirektör Hans Lindblad.Bild:Jesper Frisk

 

Nordeas flytt till Helsingfors har föregåtts av månader av mer eller mindre offentliga förhandlingar mellan svenska samt utländska regeringar och Nordea. Den svenska regeringen backade från att höja resolutionsavgiften för Nordea efter att banken hotat med att flytta om den blev verklighet. Samtidigt har både de danska och finska regeringarna välkomnat en Nordeaflytt till sina respektive länder.

”Det är olyckligt att banken har shoppat runt på det här sättet efter lägst krav. Jag vet att Nordea själva vänder sig emot den beskrivningen men det är uppenbart”, säger Riksgäldens direktör Hans Lindblad.

Vad menar du med att de shoppat runt?

”Jag kan säga så här: kolleger i internationella sammanhang har approcherat mig och frågat vad Nordea egentligen håller på med”, säger Hans Lindblad.

De har varit kritiska?

”Man har lyft på ögonbrynen.”

Hans Lindblad uppger att Nordeas flytt innebär att Sveriges finansiella system blir mindre robust.

”Riskerna flyttar inte. Tvärtom, en flytt medför lägre krav jämfört med om Nordea hade stannat kvar samtidigt som Sverige får sämre förutsättningar att hantera bankkriser”, säger han.

Bankföreningens vd Hans Lindberg anser dock att Nordeas flytt bör resultera i lägre kapitalkrav och avgifter för de kvarvarande svenska bankerna.

”Den största banken i Sverige blir framöver en utländsk aktör. Om de tuffa kapitalkraven och höga avgifterna kvarstår kommer utländska aktörer att ha en mer gynnsam situation”, säger han.

Svenska politiker och myndigheter har pekat på svenska banksystemet, som varit stort som andel av BNP, när de svenska bankerna belagts med tuffa kapitalkrav och höga avgifter.

”Det argumentet är inte längre giltigt”, säger Hans Lindberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?