Annons

Hård kritik från Riksgälden: "Nordea har shoppat runt "

Riksgäldens direktör Hans Lindblad kritiserar Nordeas agerande i samband med flytten.

 

”Det är olyckligt att banken har shoppat runt på det här sättet efter lägst krav”, säger han om flyttbeslutet.

Riksgäldsdirektör Hans Lindblad.
Riksgäldsdirektör Hans Lindblad.Bild:Jesper Frisk

 

Nordeas flytt till Helsingfors har föregåtts av månader av mer eller mindre offentliga förhandlingar mellan svenska samt utländska regeringar och Nordea. Den svenska regeringen backade från att höja resolutionsavgiften för Nordea efter att banken hotat med att flytta om den blev verklighet. Samtidigt har både de danska och finska regeringarna välkomnat en Nordeaflytt till sina respektive länder.

”Det är olyckligt att banken har shoppat runt på det här sättet efter lägst krav. Jag vet att Nordea själva vänder sig emot den beskrivningen men det är uppenbart”, säger Riksgäldens direktör Hans Lindblad.

Vad menar du med att de shoppat runt?

”Jag kan säga så här: kolleger i internationella sammanhang har approcherat mig och frågat vad Nordea egentligen håller på med”, säger Hans Lindblad.

De har varit kritiska?

”Man har lyft på ögonbrynen.”

Hans Lindblad uppger att Nordeas flytt innebär att Sveriges finansiella system blir mindre robust.

”Riskerna flyttar inte. Tvärtom, en flytt medför lägre krav jämfört med om Nordea hade stannat kvar samtidigt som Sverige får sämre förutsättningar att hantera bankkriser”, säger han.

Bankföreningens vd Hans Lindberg anser dock att Nordeas flytt bör resultera i lägre kapitalkrav och avgifter för de kvarvarande svenska bankerna.

”Den största banken i Sverige blir framöver en utländsk aktör. Om de tuffa kapitalkraven och höga avgifterna kvarstår kommer utländska aktörer att ha en mer gynnsam situation”, säger han.

Svenska politiker och myndigheter har pekat på svenska banksystemet, som varit stort som andel av BNP, när de svenska bankerna belagts med tuffa kapitalkrav och höga avgifter.

”Det argumentet är inte längre giltigt”, säger Hans Lindberg.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?