Hård konkurrens om museibesökarna

Förra helgen öppnade Nationalmuseum efter den mångåriga totalrenoveringen. 

Den här helgen öppnar den stora Modernautställningen, en genomlysning av den svenska konstscenen som återkommer vart fjärde år på Moderna museet.

Modernautställningen 2018, med framtiden bakom oss. Joa Ljungberg och Santiago Mostyn, curatorer för utsällningen. Framför Helena Lund Eks, Lilly of the valley.
Modernautställningen 2018, med framtiden bakom oss. Joa Ljungberg och Santiago Mostyn, curatorer för utsällningen. Framför Helena Lund Eks, Lilly of the valley.Foto:Evelina Carborn

Konkurrensen kunde knappast vara hårdare. Det återinvigda Nationalmuseum på Blasieholmen har kallats "decenniets konsthändelse" och besökarna vallfärdar just nu dit. Kommer några att passera museets entré, fortsätta över Skeppsholmsbron och uppför Svensksundsvägen som leder fram till Moderna museet?

"Vilken fråga! Det tror jag absolut", utbrister Joa Ljungberg som tillsammans med Santiago Mostyn curerar Modernautställningen.

”För konstvärlden är det här en jätteviktig utställning. Jag föreställer mig att det kommer att bli en utställning som känns relevant i sin tid och som kommer att väcka många funderingar och tankar som är viktiga. Jag hoppas verkligen att många hittar hit.”

Den som styr kosan mot Moderna i morgon lördag, när utställningen invigs, kommer längs vägen att möta en gatumusikant, John Willgren. Han är konstnär och hans version av den tyska melodin "Die Fahne hoch", som framförs i valstakt på dragspel, är hans bidrag till utställningen. Vad de flesta knappast anar är att det är en tysk marschsång från Tredje Rikets dagar, förklädd till en behaglig vals som den tiggande gatumusikanten framför. Som sådan blir den en kommentar till vår samtid, där strömningar från den tiden åter växt sig starka. 

Modernautställningen arrangeras i år för fjärde gången, premiäråret var 2006. 

"Den ursprungliga tanken var att presentera en översikt som visar vad som händer på konstscenen för närvarande", säger Santiago Mostyn, själv konstnär och gästcurator.

Emellertid har de båda curatorerna tolkat uppdrag ganska fritt visar det sig. 

"Det ingår också i uppdraget att fundera på vad som ingår i den svenska konstscenen: var börjar och slutar den?", frågar sig Joa Ljungberg.

Som exempel på att konstvärlden inte begränsas av landsgränser nämns att en del av de närmare 40 konstnärer som är representerade i grupputställningen har anknytning till Sápmi, som sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och in i Ryssland. 

"Vi har framför allt velat lyfta fram konstnärer som borrar i den svenska historien och som belyser hur vårt samhälle har förändrats på olika sätt. Med tanke på den tid vi lever i just nu med politiska strömningar och klimathot har vi känt att det är viktigt att lyfta fram konstnärskap som har ett sociopolitiskt budskap och engagemang”, säger Joa Ljungberg.

Årets Modernautställning, som visas över julhelgerna in på det nya året, har den lite dystra rubriken "Med framtiden bakom oss".

”Vi kände att vi kanske mer än någonsin befinner oss i en tid som kräver av oss att vi blickar tillbaka mot det förflutna och funderar kring vilka värderingar och politiska prioritering som avgjort var vi står i dag", säger Joa Ljungberg.

"Det var något som vi upplevde starkt i mötet med flera konstnärer, det var många som blickade tillbaka mot historien. Det var också tydligt att det finns ett starkare intresse än tidigare att göra det utifrån ett lokalt perspektiv.”

Det första som möter museibesökaren är en sju meter lång målning, "Hanging", av Helena Lund Ek, placerad intill entrén till utställningen, men som ännu inte kommit upp när Di är på besök. Det första vi möter är i stället Muhammad Alis teckningar "366 days of 2012" gjorda i Damaskus. Efter fem år av krig i hemlandet Syrien flydde han 2016 över Medelhavet och kom till sist till Sverige.

"Han har bevittnat hela det Syriska samhällets sönderfall", säger Joa Ljungberg.

Ett annat starkt konstverk är textilkonstnären Britta Marakatt-Labbas "Händelser i tid". Hon har använt sig av gamla tyska vetesäckar som skeppades genom Sverige under andra världskriget och som bevarats. Emblem med den tyska örnen syns på säckarna, liksom årtal. 

"När attentatet mot Utøya inträffade funderade Britta Marakatt-Labbas på hur hon skulle förhålla sig till det och började brodera motiv från Utøya på säckarna", berättar Joa Ljugberg.

Tillsammans med Santiago Mostyn träffade hon närmare 200 konstnärer varav ett knappt 40 tal alltså är representerade på Moderna museet. 

”Vi mötte rika och spännande konstkretsar i alla städer i besökte", säger Santiago Mosyn, och poängterar att norra Sverige är starkt representerat i utställningen. 

Det enda historiska konstverk som visas är Sven X-et Erixsons målning "Flyktingar i Malmö Museum, 1945", som i det här sammanhanget blir en historisk kommentar till vår samtid.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?