1515

Hård kommunkritik mot extra miljarder

Byråkrati och dyrare välfärd riskerar att bli priset för politikernas iver att visa vad man vill göra för medborgarna. Runt 90 miljarder kronor är öronmärkta.
”Självstyret fungerar inte i praktiken”, säger SKL:s ordförande Lena Micko (S).

SKL:s ordförande Lena Micko.
SKL:s ordförande Lena Micko.Bild:TT

Nästan hälften av de årliga statsbidragen på 180 miljarder kronor till kommunsektorn i fjol var öronmärkta. Totalt har kommunsektorn 135 olika riktade statsbidrag att hantera – och antalet växer.

Det visar siffror från SKL, som Di har tagit del av.

De 10 välfärdsmiljarderna som regeringen lade fram i höstbudgeten 2015 och som blev permanenta året efter är något av ett undantag. I stället är det riktade satsningar som dominerar i politiken.

Men vare sig de heter solcellsstöd, läslyft, lågstadielyft, jämlikhetspeng, elbusspremie, skapande-skola-satsning, eller professionsmiljard så har de här riktade statsbidragen oftast ett par saker gemensamma: de är tillfälliga, staten bestämmer vad de ska gå till, de kommer med ett begränsat tidsfönster – och de kräver många gånger att kommuner lägger tid på att ansöka om medel.

Annika Wallenskog, chefsekonom för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är kritisk.

”Det är ett sätt att skapa rubriker och visa att man ’tar tag i problem’ men effekterna har varit svåra att mäta. De skapar ineffektivitet”, säger hon.

Bland annat Riksrevisionen och Statskontoret varnar för metoden. Kritiken har gått ut på att det är svårt för sektorn att planera sin egen ekonomi och att välfärden blir dyrare.

Samtidigt krävs det stora resurser hos kommunerna för att fånga upp alla rännilar från staten och i fjol hade man totalt 490 helårsarbetare som endast arbetade med att få ersättning för flyktingkostnader.

De olika riktade satsningarna på högre lärarlöner ökar kommunerna pensionsskuld och medför att budgetarna måste göras om så fort en förstelärare med högre lön än sina kollegor byter jobb.

”Byggbonusen var det en hel del kommuner som missade att söka”, säger Annika Wallenskog.

I februari i fjol skrev kommunminister Ardalan Shekarabi (S) tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) en debattartikel i DN där de lovade att göra upp med de tillfälliga statsbidragen som urholkar tilliten till välfärden och i värsta fall ökar kostnaderna. De kallade samtidigt frågan för ”en av våra viktigaste politiska frågor”.

Samma år ökade de riktade statsbidragen med drygt 4 miljarder, ersättning för flyktingmottagning undantagen, enligt SKL. Sedan dess har det tillkommit ytterligare sex riktade statsbidrag.

”Man kan fundera på om det inte finns anledning att vara självkritisk”, säger Magdalena Andersson.

”Vi har också gjort den största höjningen någonsin av de generella statsbidragen på 10 miljarder kronor”, säger hon vidare.

De fem välfärdsmiljarder som regeringen utlovat i höstens budget till vården, skolan och för att öka antalet extratjänster är riktade bidrag, enligt SKL, men pengarna kräver i de flesta fall ingen särskild ansökan. Ett steg i rätt riktning, enligt Lena Micko (S) som är ordförande i SKL. Utvecklingen gör henne ändå bekymrad.

”Självstyret fungerar inte i praktiken med så många riktade statsbidrag”, säger hon.

Enligt tidigare beräkningar från organisationen saknas 40 miljarder kronor till välfärden till 2020 om ingenting görs.

”Om inte de riktade statsbidragen förändras så kommer det att vara ett ännu större problem”, säger Lena Micko.

Lars Stjernkvist (S) som är kommunstyrelseordförande i Norrköping vill att kollegorna på riksplanet arbetar på ett annat sätt.

”Jag vill se mer generella statsbidrag där man samtidigt talar om från statens sida vad det är för kvalitet som krävs”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?