ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Hård kamp mot bostadsbristen i Malmö

  • SEMINARIUM. Claes Jeppsson, bostadsgeneral, Malmö stad, Märta Stenevi (MP), stadsbyggnadskommunalråd Malmö, Emil Pull, doktorand vid fakuleten för kultur och samhälle, Malmö högskola samt Nisha Besara, moderator. Foto: Elias Ljungberg

Bostadsbristen är större än någonsin. I Malmö har kommunen kritiserats för att man köpt bostadsrätter för att minska hemlösheten. Nu stoppas borättssköpen.

I Boverkets årliga undersökning uppgav 29 av 33 skånska kommuner att det råder bostadsbrist. I många fall har bristen gått från svår till akut. Frågan om hur regionen ska lösa behovet av bostäder var en av punkterna på konferensen Business Arena Malmö under torsdagen.

I Malmö har en av stadens lösningar varit att köpa bostadsrätter. I en av konferensens paneler konstaterade stadsbyggnadskommunalrådet Märta Stenevi (MP) att kostnaden för hemlöshet har ökat snabbt.

”De lösningar vi har att tillgå har blivit dyrare”, säger hon.

Märta Stenevi säger att Malmö stad har ett antal verktyg för att kunna ordna bostäder till bland annat nyanlända med uppehållstillstånd, något som kommunen är skyldig att göra enligt bosättningslagen som trädde i kraft förra året.

För att ordna bostäder kan man bland annat använda tillfälliga bostäder, men man kan också hyra lägenheter.

”Genom avtal kan vi rabattera tomträtter till fastighetsbolag mot att man lämnar 10 procent av lägenheterna till sociala ändamål. Vi börjar titta på att höja den kvoten till 15 procent för att få in fler lägenheter”, säger hon.

I Malmö, där bostadsrättspriserna i centrum ökade med 19 procent under 2016, har kommunen också köpt bostadsrätter för att få fram tillräckligt många bostäder. Märta Stenevi säger att stadens köp av bostadsrätter är bättre använda skattepengar än att hyra hotellrum.

”Det är inget självändamål för kommunen att äga bostadsrätter, men om det kostar 10 gånger mer med hotellnätter så ska vi vara försiktiga med hur vi använder skattepengar. Historiskt har Malmö stad ägt ett större bestånd bostadsrätter, men som man sålt av över tid. Nu köper vi bostadsrätter igen, men med stor försiktighet.”

Köpen har kritiserats av oppositionen och efter att Sydsvenskan berättat att Malmö stad anlitat en av landets största mäklarfirmor för att leta potentiella objekt har kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) valt att stoppa köpen, med hänvisning till de stigande priserna.

Enligt Märta Stenevi påverkar kommunens inköp inte den redan heta marknaden i staden.

”Malmö har en väldigt stark bostadsrättsmarknad med en hög prisutveckling. Våra köp har stått för 1 procent av marknaden och enligt bedömningar så påverkar vi inte marknaden om vi inte kommer upp i 3 till 5 procent.”

Märta Stenevi säger att man följer marknaden noga och att alternativet att ta hyreslägenheter i anspråk istället påverkar den delen av befolkningen som inte har möjlighet att köpa sin egen bostad.

”Att förlänga de redan långa köerna till hyresrätter är inget bra alternativ. Vi måste pussla med alla verktyg vi har för att få en minimal påverkan inom varje segment”, säger hon.

Tyck till