ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hård kamp för Sverige om EU-myndighet

  • Foto: TT

Åtta EU-länder kämpar om att få Europeiska bankmyndigheten EBA flyttad till sin stad. Bland kandidaterna finns Frankfurt och Paris.

Samtidigt har Stockholm och Uppsala 18 andra kandidater att slå för att få Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA omlokaliserad till Solna. Det framgick av ett pressmeddelande från EU:s ministerråd på tisdagen.

Tidsgränsen för ansökan gick ut den sista juli.

De två EU-myndigheterna måste flyttas från London när Storbritannien lämnar EU.

Förutom Frankfurt och Paris ansöker också Bryssel, Dublin, Luxemburg, Prag, Warszawa och Wien om att bli värd för EBA.

De 19 kandidaterna till att bli EMA:s nya hem är Amsterdam, Aten, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Dublin, Helsingfors, Köpenhamn, Lille, Milano, Porto, Sofia, Stockholm (Solna)/Uppsala, Valletta, Warszawa, Wien och Zagreb.

Kommissionen ska nu göra en noggrann bedömning av alla kandidater utifrån de fastslagna kriterierna, sade kommissionens taleskvinna Mina Andreeva vid en pressbriefing på tisdagen.

Det första kravet är att lediga lokaler måste finnas så att myndigheterna ska kunna vara i full verksamhet samma dag som Storbritannien lämnar EU - den 30 mars 2019.

Vidare måste det finnas tillräckliga flygförbindelser, internationella skolor för de anställdas barn och en tillräckligt omfattande arbetsmarknad så att medföljande kan få jobb.

Det femte kravet är att staden måste kunna attrahera tillräckligt kompetent arbetskraft.

Ett sjätte krav är att hänsyn ska tas till den geografiska fördelningen av EU-myndigheter. Tidigare har EU-länder som saknar EU-myndigheter delvis haft förtur.

EU-länder som saknar myndigheter är Cypern, Slovakien, Bulgarien, Rumänien och Kroatien. Dock kan de fem andra kriterierna sätta käppar i hjulen för dessa länder.

Sverige har redan Europeiska smittskyddsmyndigheten i Solna. Sverige framhåller att det skulle finnas stora synergifördelar om både smittskyddsmyndigheten och EMA fanns på samma plats.

Dessutom kan samma stad inte få både EBA och EMA.

Kommissionens utvärdering ska vara klar den 30 september. De 27 EU-ländernas EU-ministrar ska hålla en politisk diskussion i oktober och sedan fatta beslutet i november.

Beslutet ska ske vid ett röstförfarande som har liknats vid omröstningen i Melodifestivalen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies