1515
Annons

Hård kamp för Sverige om EU-myndighet

Åtta EU-länder kämpar om att få Europeiska bankmyndigheten EBA flyttad till sin stad. Bland kandidaterna finns Frankfurt och Paris.

Samtidigt har Stockholm och Uppsala 18 andra kandidater att slå för att få Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA omlokaliserad till Solna. Det framgick av ett pressmeddelande från EU:s ministerråd på tisdagen.

Bild:TT

Tidsgränsen för ansökan gick ut den sista juli.

De två EU-myndigheterna måste flyttas från London när Storbritannien lämnar EU.

Förutom Frankfurt och Paris ansöker också Bryssel, Dublin, Luxemburg, Prag, Warszawa och Wien om att bli värd för EBA.

De 19 kandidaterna till att bli EMA:s nya hem är Amsterdam, Aten, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Dublin, Helsingfors, Köpenhamn, Lille, Milano, Porto, Sofia, Stockholm (Solna)/Uppsala, Valletta, Warszawa, Wien och Zagreb.

Kommissionen ska nu göra en noggrann bedömning av alla kandidater utifrån de fastslagna kriterierna, sade kommissionens taleskvinna Mina Andreeva vid en pressbriefing på tisdagen.

Det första kravet är att lediga lokaler måste finnas så att myndigheterna ska kunna vara i full verksamhet samma dag som Storbritannien lämnar EU - den 30 mars 2019.

Vidare måste det finnas tillräckliga flygförbindelser, internationella skolor för de anställdas barn och en tillräckligt omfattande arbetsmarknad så att medföljande kan få jobb.

Det femte kravet är att staden måste kunna attrahera tillräckligt kompetent arbetskraft.

Ett sjätte krav är att hänsyn ska tas till den geografiska fördelningen av EU-myndigheter. Tidigare har EU-länder som saknar EU-myndigheter delvis haft förtur.

EU-länder som saknar myndigheter är Cypern, Slovakien, Bulgarien, Rumänien och Kroatien. Dock kan de fem andra kriterierna sätta käppar i hjulen för dessa länder.

Sverige har redan Europeiska smittskyddsmyndigheten i Solna. Sverige framhåller att det skulle finnas stora synergifördelar om både smittskyddsmyndigheten och EMA fanns på samma plats.

Dessutom kan samma stad inte få både EBA och EMA.

Kommissionens utvärdering ska vara klar den 30 september. De 27 EU-ländernas EU-ministrar ska hålla en politisk diskussion i oktober och sedan fatta beslutet i november.

Beslutet ska ske vid ett röstförfarande som har liknats vid omröstningen i Melodifestivalen.


Efter avhoppen: Hårda krav från FI kan försvåra rekryteringar

Finansinspektionens hårdhänta behandling av Jan Dinkelspiel och Mattias Miksche riskerar att ytterligare försvåra möjligheten att rekrytera styrelseledamöter till finansbolag.

Det uppger pensionsjätten AMF:s aktiechef Anders Oscarsson för Di.

AMF:s aktiechef tror att det kommer att bli svårare att rekrytera styrelseledamoter till finansbolag efter FI:s krav.
AMF:s aktiechef tror att det kommer att bli svårare att rekrytera styrelseledamoter till finansbolag efter FI:s krav.Foto:Oskar Omne, Hanna Franzén

På torsdagen kunde Di avslöja det egentliga skälet till att nätbankerna Avanza och Nordnet under april drabbades av var sitt styrelseavhopp.

Verkligheten är att det var Finansinspektionen, FI, som krävde att Jan Dinkelspiel skulle lämna Nordnets styrelse och att Mattias Miksche skulle lämna Avanzas styrelse, annars hotade FI med att eventuellt inte godkänna bankernas respektive ansökningar om att bli finansiella holdingbolag.

Enligt FI är de två finansprofilerna olämpliga som styrelseledamöter eftersom de haft haft räkningar som gått till Kronofogden. I Mattias Miksches fall handlade det även ett strafföreläggande för bokföringsbrott sedan han varit sen med att lämna in en årsredovisning.

AMF är en av ägarna som finns representerad i Avanzas valberedningen, och enligt pensionsjättens aktiechef Anders Oscarsson kände valberedningen till dessa omständigheter när den förslog omval av Mattias Miksches inför årets stämma. 

”Vi tyckte inte det var tillräckligt för att kasta ut en styrelseledamot med öronen före, inte på något sätt”, säger Anders Oscarsson till Di.

Mattias Miksche valdes in i Avanzas styrelse redan 2008, och ägarna har inte haft något att invända mot hans arbete, uppger Anders Oscarsson. Ordförande Sven Hagströmer har varit ”supernöjd”, uppger han vidare.

”Det är tyvärr mänskligt att fela, och att folk har trassel med sin ekonomi är såklart ingenting vi är stolta över. Men frågan är om det ska innebära att man blir 'persona non grata' och offentligt dragen i smutsen av FI”, säger Anders Oscarsson.

Det är redan svårt att locka eftertraktade styrelseledamöter till banker, uppger han. Det beror dels på att uppdrag i bankstyrelser innebär begränsningar av hur många andra styrelseuppdrag man får ha, och dels på att bankledamöter riskerar personliga böter på uppemot 50 miljoner kronor.

Därutöver handlar styrelsearbete i bank i hög grad om att sätta sig in i komplexa regelverk, vilket kräver omfattande läsinsatser.

FI:s hantering av Jan Dinkelspiel och Mattias Miksche kommer knappast göra rekryteringsarbetet lättare, tror Anders Oscarsson.

”Jag tror det här skadar möjligheten att rekrytera bra personer till styrelser i finansbolag framöver, och det är där min rädsla och kritik ligger.”

Samtidigt som FI olämpligförklarat två personer för att de varit sena med saker – att betala räkningar och lämna in årsredovisningar – misslyckades FI självt med att hålla tidsgränsen i den nu aktuella processen.

Enligt lagen har FI sex månader på sig att godkänna eller avslå en ansökan att klassificeras som finansiellt holdingbolag. FI:s diarium visar att Nordnet och Avanza lämnade in sina respektive ansökningar den 28 juni 2021, vilket innebär att FI hade till den 28 december 2021 på sig att fatta ett beslut.

Men FI:s beslut kom först i slutet av april 2022. När Avanza fick veta att Mattias Miksche ansågs olämplig hade ägarna redan hunnit välja honom som styrelseledamot på årsstämman den 31 mars 2022.

”Hade FI hållit sig inom tidsramen hade Mattias kunnat göra en snygg sorti och vi som valberedning hade kunnat hitta en lämplig ersättare”, säger Anders Oscarsson.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?