1515

Här vill studenterna jobba

Google är fortfarande dominerande som den mest attraktiva arbetsgivaren bland studenter. Det visar undersökningen Företagsbarometern 2018.

Men att informationsjätten fortsätter att ligga i topp på listan är ingen självklarhet.

Svenska studenter vill arbeta på företag som är innovativa och dynamiska. Det framgår av Universums undersökning Företagsbarometern, där drygt 22.000 studenter från 33 av Sveriges universitet och högskolor tillfrågats om vilka företag de helst jobbar på i framtiden.

Resultatet visar att Google GOOGL -0,6% Dagens utveckling har en fortsatt topplacering. Men den stora trenden är de svenska bolagens popularitet. Spotify, Volvo Cars och Ikea är företag vars status fortsätter att växa stadigt.

”Det är bolag som är duktiga på att kommunicera utveckling. Studenter i dag är noga med att deras värderingar och personlighet ska matcha företaget. Vilken berättelse arbetsgivare förmedlar om det egna företaget är också viktigt. ”, säger Universums vd Claes Peyron.

Statistik från Universum visar dessutom att studenterna väljer mellan fler yrken i dag jämfört med tidigare. 2008 var genomsnittet 12 yrken – i dag är det 22. Den växande kunskapen om arbetsmarknadens utbud tror Claes Peyron beror på arbetsgivares ökade närvaro i sociala medier.

”Trenden visar att unga vill känna att arbetsplatsen har ett högre syfte och att det finns en chans att vara med och förändra omvärlden”, säger Claes Peyron.

Han påpekar att många svenska storbolag har svårt att visa konkreta positiva arbetsutsikter och syftar i första hand på storbankerna, företag inom offentlig sektor och traditionella industribolag.

För att locka framtidens arbetskraft behöver de bli bättre på att kommunicera vad de kan erbjuda unga människor.

Men att Googles topplacering kommer att kvarstå är inte Claes Peyron säker på. En fingervisning är att gapet mellan Google och övriga arbetsgivare på listan i snitt har minskat med 7 procent bland ingenjörer, som är den näst största gruppen i undersökningen. Att Google fått negativ publicitet den senaste tiden tror han också kan bidra till att attraktionen försvagas.

”Det minskade gapet mellan Google och de andra företagen är helt klart resultatet av att fler vet om att det inte bara är ett nytänkande och spännande bolag. Man har fått en mer realistisk bild”, säger han.

 


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?