1515

Här vill inte svenska företag växa

Sveriges företag vill växa. Men i Sveriges inland har bolagen inte samma drivkraft att bli större som de i övriga landet.

Bild:TT/Colourbox

Önskan om att få sitt företag större är utspridd över Sverige. Sju av tio små och medelstora företag vill växa rapporterar Tillväxtverket, även om endast 45 procent tror att de faktiskt kommer att utöka sin omsättning, lönsamhet eller personalstyrka.

Men viljan att expandera sitt företag är inte jämnt fördelad i landet. Enligt kartläggningen finns det stora skillnader mellan Sveriges län där störst vilja att expandera finns hos företagen i och kring storstäderna.

Flest företag som vill växa finns i Gävleborgs län, där 75 procent av företagen uppger att de vill öka i omsättning och antal anställda eller bara omsättning. Gävleborgs län följs av Jönköping, Västerbotten, Södermanland, Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Blekinge - där minst 70 av företagen vill bli större.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

I Sveriges inland har företagen däremot inte en lika hög önskan om att öka sin omsättning eller anställa fler. I Värmlands, Örebros, Västmanlands och Dalarnas län uppger mindre än 63 procent av företagen att de har en tillväxtvilja, med Dalarna i botten där bara 58 procent vill öka omsättning, lönsamhet eller personal.

Grannlänen Dalarna och Gävleborg har alltså lägst respektive högst antal tillväxtvilliga företag i landet.

“Länen har likartad näringslivsstruktur. Båda är gamla industrilän med skog- och verkstadsindustri, även om Dalarna har mer fokus på besöksnäring”, säger Per Persson, enhetschef för Norra Mellansverige på Tillväxtverket.

Liksom i övriga Sverige ser företagen i Dalarna kompetensbristen som ett stort hinder för tillväxt. Arbetsförmedlingen rapporterade i somras att svårigheten att anställa behörig personal slår hårt mot tillväxten i länet, vilket Länsstyrelsen bekräftar.

“Det är svårare för företag här att plocka kompetens än i storstäderna”, säger Mikael Selander, chef för enheten för landsbygd och tillväxt på länsstyrelsen i Dalarna.

Han ser även att företag på vissa orter i Dalarna har svårare att få banklån för att finansiera och bygga ut lokaler och fabriker. Ägarnas ålder kan också ha en avgörande roll om de över huvud taget vill växa.

“Om ett företag går bra och ägaren närmar sig pensionsåldern är man kanske inte så intresserad av att expandera”, säger Mikael Selander.

Enligt Tillväxtverkets rapport finns det en större vilja att växa kring storstäderna

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?