Hoppa till innehållet

Annons

Här vill de bygga ministäder

Bygg nya ministäder längs de stora pendelstråken. Det är huvudförslaget i en ny plan för att lösa bostadskrisen.

Totalt handlar det om 200.000 nya bostäder enbart i Stockholm.

HUS NÄRA PENDEL. ”Det blir billigt att bygga eftersom de stora infrastrukturkostnaderna redan är tagna”, säger Mats Rönnbo, utvecklingsdirektör på Skanska.
HUS NÄRA PENDEL. ”Det blir billigt att bygga eftersom de stora infrastrukturkostnaderna redan är tagna”, säger Mats Rönnbo, utvecklingsdirektör på Skanska.Bild:TT

Det började med en utredning av tvärförbindelserna i södra Stockholm, men håller nu på att utvecklas till ett helt nytt koncept för att få fart på bostadsbyggandet.

Riktlinjerna har dragits upp av byggjätten Skanska, men vid ritbordet finns även Scania, teknikkonsultföretaget WSP och tågoperatören MTR.

Planerna ska presenteras i mitten av nästa år, men redan nu finns långtgående skisser som visar hur våra större städer kan fortsätta att växa.

Utgångspunkten är att det inte räcker med att förtäta de gamla stadskärnorna, utan att man i stället behöver bygga nya ministäder längs de stora pendelstråken.

”Det vi tittar på är nästa årsring i våra stora städer”, säger Mats Rönnbo, utvecklingsdirektör på Skanska.

Branschgruppen har så här långt fokuserat på Stockholm, men tror att liknande principer kan gälla för Göteborg och Malmö.

Tidigare har man räknat på en ny lösning med snabba elektrifierade pendelbussar, som ska gå i en båge runt Stockholm och knyta ihop länets norra och södra delar.

Det gruppen tittar på nu är framför allt pendeltågstrafiken. Mats Rönnbo lyfter särskilt fram pendeln mot Nynäshamn och Uppsala, där det finns gott om byggbar mark vid redan färdiga stationer.

”Det är fantastiska lägen där det i dag kanske går på 20–30 personer per dag. Det blir billigt att bygga eftersom de stora infrastrukturkostnaderna redan är tagna”, säger han.

Kopplingen mellan just infrastruktur och bostadsbyggande har blivit allt starkare och det finns gott om exempel där satsningar på trafik och bostäder går hand i hand.

Ett av de tydligaste är utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm, där de berörda kommunerna har åtagit sig att bygga 78.000 nya bostäder.

Enligt branschgruppen kan den så kallade Stockholmsbågen ge ett tillskott på 100.000 nya bostäder. Lika stor är potentialen vid de olika pendeltågsstationerna, bedömer man.

”Jag tror att man kan hitta fysiska platser för det, även om inte marknaden kan rulla ut tio sådana här städer på en och samma gång”, säger Mats Rönnbo.

Branschgruppen har hämtat inspiration från de första stora förortsbyggena på 1950-talet i Vällingby och Farsta och valt att kalla sitt koncept för ABC 2.0.

Men även om ledorden fortfarande är arbete, bostad och centrum, finns det stora skillnader gentemot de gamla miljonprogramsområdena. De nya stadsdelarna ska vara större, tätare och mer varierade.

”Många förorter är för glesa, det blir inget kommersiellt tryck. Vi tror att det behövs ungefär 10.000 bostäder för att nå upp till en kritisk massa”, säger Mats Rönnbo.

Branschgruppens förslag kan ses som ett alternativ till regeringens ambition att bygga helt nya städer längre ut från dagens storstäder (se nedan).

Gruppen har haft täta politiska kontakter, inte minst lokalt i Stockholm, och knutit till sig till flera namnkunniga arkitekter, däribland Gert Wingårdh och Thomas Sandell. Man vill även ha en tätare dialog med bolag inom energi- och telekomsektorn.

”Målet är att kunna presentera en färdig konceptmodell i samband med Almedalsveckan nästa år”, säger Mats Rönnbo.

När det gäller gestaltningen av de nya ministäderna kan Hammarby Sjöstad i Stockholm tjäna som exempel, både när det gäller storlek och täthet. Men det ska vara en större mix av hyresrätter, bostadsrätter och villor och en mer utbyggd samhällsservice.

Tanken är att kollektivtrafiken ska fungera som ett nav, omgärdat av täta stadskvarter. Nyckelordet är hållbarhet, enligt Mats Rönnbo.

”Vi tar inte bort bilen, men om man har bra kollektivtrafik kan man minimera behovet av bil till vardags”, säger han.

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera