1515

Här tränar de anställda fallteknik för att klara olyckor – ”en jättebra idé”

OXELÖSUND. Varje år dör fem gånger så många till följd av fallolyckor som i trafikolyckor. Fallrelaterade sjukskrivningar kostar arbetsgivare hundratusentals kronor.

För att förebygga olyckor tränar de anställda på Proplate i Oxelösund fallteknik med hjälp av judoinstruktörer.

Foto:Jack Mikrut

Som en svartklädd skog sticker 40 par fötter upp på den blå mattan när förmiddagsskiftet på Proplate i Oxelösund tränar baklängesfall. Instruktören Maria Huglen från Oxelösunds judoklubb ber alla göra samma sak igen, och påminner om att falla så att man ökar träffytan och på så sätt ytterligare dämpar fallet.

Under två timmar varje torsdag, i tio veckor, har Proplate stängt ned all produktion för att samtliga anställda ska utbildas i fallteknik, men även hur fall kan motverkas och pareras.

”Det är visserligen länge sedan vi hade en fallolycka här, men skulle det hända i framtiden har alla åtminstone gått den här utbildningen. Dessutom kan man ju falla utanför arbetstid också. Vi tyckte att det var en jättebra idé och har ändå den här tiden avsatt för obligatorisk friskvård sedan flera år tillbaka”, säger platschefen Fredrik Döring.

Varje år söker 270 000 svenskar akutsjukvård efter en fallolycka. 11 000 av fallen får så pass stora konsekvenser att de blir ett godkänt försäkringsärende. 1 600 resulterar i döden – fem gånger fler än antalet döda i trafiken, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

De flesta fallolyckor sker i hemmet, på idrottsanläggningar och på särskilda boenden. Men det är också en av de vanligaste arbetsplatsolyckorna. Och i de allra flesta fallen handlar det om fall i samma nivå.

”Det vanligaste är inte att man trillar ned från en stege eller ett tak tio meter upp. Jobbar man inom vård, omsorg eller restaurang så springer man in i varandra, man halkar på fläckar och snubblar på saker”, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Hon är projektledare på Svenska judoförbundet, som driver ett projekt med Afa försäkring, samägt av fack och arbetsgivare, för att utbilda arbetsplatser i bland annat fallteknik.

”Fallolyckor är ett jättestort samhällsproblem och vi kände nästan ett moraliskt ansvar att föra ut den här träningsformen. Judo går både ut på att öka balans, styrka och kroppsuppfattning, som är viktiga för att undvika fall, men också själva falltekniken som är viktig för att minska risken för skador”, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Coronapandemin pausade tillfälligt projektet men gav också tillfälle att utveckla programmet och analysera den data som samlats in. Träningen har också coronaanpassats, parövningarna har gjorts om till indivdiuella övningar och träningen har förlagts utomhus.

”Nästa steg vi tittar på är att erbjuda den här typen av gruppträning på distans, via Zoom. Det behövs, människor är ju ännu mer stillasittande när de jobbar hemma och inte ens går till jobbet”, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Träningsprogrammet Judo 4 Balance är framtaget av en expertgrupp från Svenska Judoförbundet bestående av en läkare, tre fysioterapeuter och en arbetsterapeut. Programmet har kvalitetssäkrats av Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna. Samtliga är erfarna judotränare med svart bälte. 

En forskargrupp från Högskolan Dalarna har publicerat flera vetenskapliga artiklar sedan projektet inleddes för två år sedan.

Hittills har 50 grupper på arbetsplatser runt om i landet utbildats, tanken är nu att 100 grupper ska ha genomgått kursen senast 2021.

Svenska judoförbundet har utbildat 150 ledare som kan hålla kursen. Initiativet har redan spridit sig till Norge, och även Danmarks och Luxemburgs judoförbund är intresserade av att göra samma sak.

Proplate var inte först i Sverige med att haka på utbildningen, men bolaget var tidigt med att implementera den på en så bred front.

”Det är ganska unikt att ett företag både stoppar produktionen och avsätter många mantimmar på det här sättet”, säger Maria Huglen.

För att minimera produktionsstoppet kommer hon och två andra instruktörer ut till företaget med judomattor. På Proplate flyttas traverser och tillverkningsmaskiner för att göra plats för träningen på verkstadsgolvet. Förmiddagsskiftet kommer omklädda i träningskläder som arbetsgivaren stått för.

Efter uppvärmning och balansträning får de anställda träna på olika fall som orsakas av halka, snubbling eller att fastna. Den mest utmanande övningen är att snubbla och falla framåt, då man ska försöka landa över ena axeln och rulla runt i en sidokullerbytta.

Kursen är på tio tillfällen, vilket är nödvändigt för att tekniken ska sätta sig i muskelminnet.

”Vi har vissa reflexer som behöver tränas bort, till exempel att sätta ut en hand eller arm för att parera fallet, men som leder till ökad risk för frakturer. Det krävs ett antal gånger för att rörelsen ska bli automatisk och minska rädslan. Är man rädd för att falla ökar risken för att man faller”, säger Maria Huglen.

Kursen hjälper också till att bygga upp den explosiva styrka som behövs i bål och ben för att kunna parera ett fall. Ju äldre vi blir desto mer ökar andelen långsamma muskelfibrer, men i ett fall är det de korta, snabba muskelfibrerna som ska jobba. Därför ligger det också flera styrketräningsövningar efter själva fallträningen.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?