ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Här tjänar vd:n 312 gånger så mycket som sina anställda

Vd:arna för USA:s 350 största bolag tjänar i snitt 312 gånger så mycket som en genomsnittlig anställd. Det visar en rapport från tankesmedjan Economic Policy Institute, rapporterar Guardian.

Skillnaderna mellan toppchefers och anställdas lön fortsatte öka i USA under fjolåret enligt en rapport från tankesmedjan Economic Policy Institute. Det rapporterar den brittiska tidningen Guardian.

Reallöneutvecklingen för en genomsnittlig anställd var i princip oförändrad på 0,3 procent. Men vd:arna för landets 350 största bolag såg i stället sin kompensation öka med 18,9 miljoner dollar, motsvarande 173,6 miljoner kronor, i snitt. Det ger en genomsnittlig ökning om 17,6 procent jämfört med 2016.

Därmed tjänar en genomsnittlig topp-vd 312 gånger mer än den genomsnittlige anställde.

Det skiljer sig dock rejält mellan olika branscher. McDonalds-vd:n Steve Easterbrook och Wal-Mart-chefen Doug McMillon tjänade exempelvis 3.101 respektive 1.188 gånger mer än sina anställda. Båda är verksamma i branscher präglade av lågkvalificerade och lågavlönade yrken.

I kontrast tjänade Amazon-grundaren Jeff Bezos bara 59 gånger än den genomsnittlige anställde på e-handelsjätten, skriver Guardian. Men enligt Economic Policy Institute sticker tech-sektorn ut då vd:ar generellt sett också återfinns som storägare i bolagets ägarlista.

Gapet mellan en genomsnittlig anställd och en vd må ha ökat men dagens nivåer är inte de högsta som registrerats. Faktum är att skillnaden mellan vd:n och den anställde nådde en toppnivå år 2000 då den genomsnittlige vd:n tjänade 344 gånger så mycket som den genomsnittlige anställde.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies