Annons

Här stiger virussiffrorna i Europa – hårdare regler väntar

Nya nedstängningar, reseavrådanden och ökade restriktioner.

I flera europeiska länder tycks spridningen av covid-19 ha tagit ny fart.

I flera europeiska länder tycks spridningen av covid-19 ha tagit ny fart.
I flera europeiska länder tycks spridningen av covid-19 ha tagit ny fart.Foto:Matt Dunham; Franka Bruns; Emilio Morenatti

Världshälsoorganisationen (WHO) uttrycker oro över den stegrande smittspridningen i Europa – en ökning som man menar beror på minskade krav på social distansering i flera länder.

”Om situationen kräver det kan en återintroduktion av striktare, målinriktade insatser med samhällenas fulla deltagande vara nödvändigt”, sade en talesperson för WHO nyligen till AFP.

Totalt står Europa för omkring en femtedel av världens närmare 17 miljoner bekräftade fall.

Här är några europeiska länder där infektionstalen ökar – och där regeringarna svarat med nya åtgärder.

Spanien
De senaste veckorna har smittspridningen i Spanien tagit fart på nytt. I Madrid har infektionstalen stigit med 413 procent på en vecka, rapporterar tidningen El País. Från och med torsdag avråds från folksamlingar på över tio personer i huvudstaden, även på kaféer och restauranger.

Madrids regionala ledare Isabel Díaz Ayuso uppger dock att man vill undvika en strikt nedstängning och att strategin ”inte är att gå bakåt”.

Merparten av landets regioner har nu infört nya regler om att bära munskydd, flera områden har stängts av för in- och utresor och människor uppmanas ännu en gång att stanna hemma för att undvika smittspridning.

I exempelvis Barcelona har nattklubbar, biografer, teatrar och gym beordrats att stänga. Restauranger och barer får fortsatt hålla öppet, men med ett begränsat antal gäster tillåtna.

Värst drabbat av den nya vågen är städerna Barcelona, Zaragoza och Lleida, medan Balearerna och Kanarieöarna tycks ha situationen under kontroll.

Tyskland
I Tyskland stiger oron efter en snabb ökning av virusfall. Den senaste veckan har över 550 nya fall registrerats dagligen i Tyskland, i jämförelse med runt 350 i början av juni.

Nu uppmanas Tysklands medborgare att hålla avstånd och bära munskydd i det offentliga rummet. Det gäller både inom- och utomhus, såvida det inte är möjligt att hålla det rekommenderade avståndet på 1,5 meter.

”Ökningen har att göra med det faktum att vi har blivit oaktsamma”, sade Lothar Wieler vid myndigheten Robert Koch-institutet under en presskonferens på tisdagen.

Arbetsplatser och folksamlingar utomhus pekas ut som orsaker till de senaste veckornas ökning av smittofall, men även tyskar som återvänt hem från semesterresor. Landets medborgare avråds nu från resor till de spanska regionerna Katalonien, Aragonien och Navarra.

Från och med nästa vecka måste inresande från så kallade högriskländer testa sig för viruset vid ankomst till Tyskland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Belgien
Belgien, som har ett av världens högsta dödstal i covid-19 per capita, har saktat ned sin återöppning av samhället efter en skarp ökning av virusfall. Den senaste veckan har de dagliga fallen stigit till 279 i jämförelse med runt 80 i tidiga juli.

På måndagen meddelade premiärminister Sophie Wilmès att de tidigare umgängesreglerna på max 15 personer från och med nu och fyra veckor framöver reduceras till fem personer. Belgarna får bara handla en person åt gången och uppmanas även att arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

”Vi agerar i dag, ännu en gång, för att hålla situationen under kontroll och förhindra en allmän nedstängning”, sade Wilmès på en presskonferens i veckan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt premiärministern tycks de som insjuknar i viruset nu vara mer smittsamma än de som insjuknade tidigare under våren. Särskilt drabbat är hamnstaden Antwerpen, där myndigheterna nu infört nattliga utegångsförbud, striktare regler för barer och restauranger och uppmanat till jobb hemifrån.

Storbritannien
Vissa brittiska områden har noterat en kraftig ökning av virusfall den senaste veckan, enligt landets sjukvårdsservice NHS. Manchester, Oldham, Leicester och kommunen Blackburn with Darwen är några av de värst drabbade.

Landet har dessutom hamnat i blåsväder över nyligen införda karantänsregler för britter som återvänder hem från så kallade högriskländer. I helgen kom beskedet att brittiska Spanienresenärer måste isolera sig i 14 dagar efter hemkomsten, vilket skapade förvirring bland flyg- och resebolag och möttes av skarp kritik från spanskt håll.

”Vi kan inte riskera att importera viruset från andra länder där infektionerna stiger”, säger kulturminister Oliver Dowden till BBC Radio.

På tisdagen uppgav premiärminister Boris Johnson att landet kommer att fortsätta med liknande åtgärder under sommaren när det anses nödvändigt, enligt BBC.

Frankrike
Efter en lugnare period registrerade Frankrike på tisdagen dubbelt så många dödsfall än förra veckans genomsnittliga siffra. Lokala utbrott rapporteras bland annat från semesterorten Quiberon i Bretagne på landets västkust.

Hälsominister Olivier Véran uppger att kampen är långt ifrån över, men att en ny total nedstängning likt den som infördes den 17 mars inte är önskvärd.

”Vi är inte inne i en andra våg – epidemin fortsätter. Vissa respekterar inte reglerna. Vi får inte sänka garden”, säger han till den franska tv-kanalen LCI.

”Vi vill inte införa en ny nedstängning utan granskar situationen fall för fall.”

Frankrike uppmanar samtidigt Europas regeringar att undvika att stänga gränsövergångar ”så gott det går”, rapporterar Reuters. Inresande från 16 länder kommer dock att behöva testa sig vid ankomst till landet, enligt premiärminister Jean Castex, som även avråder från resor till spanska Katalonien.

Österrike
Även från Österrike kommer rapporter om ökade fall av covid-19. Invånare i turistorten Sankt Wolfgang uppmanas nu att stanna hemma efter det att 44 människor testat positivt för viruset.

Folksamlingar på barer pekas ut som orsak till den ökade smittspridningen. Barer och uteställen måste nu stänga senast klockan 23.

I förra veckan meddelade förbundskansler Sebastian Kurz att munskydd återigen är obligatoriskt vid besök i mataffärer, på postkontor och banker.

Rumänien
Den senaste veckan har fler än 1.000 nya virusfall om dagen registrerats i Rumänien. Ökningen kommer efter det att regeringen lättat på de tidigare kraven om sjukhusvård för smittade. I början av juli fastslog landets författningsdomstol att förfarandet var olagligt, vilket ledde till att nästan 1.000 patienter skrevs ut i strid med medicinska råd och ytterligare närmare 4.000 aldrig fick vård.

Myndigheterna planerar nu att införa krav på munskydd i folksamlingar utomhus och att tvinga barer att stänga senast klockan 23, rapporterar Reuters. Flera mindre städer och byar har isolerats.

Enligt regeringstjänstemän har stora delar av rumänerna inte följt regelverken kring hygien och social distansering och trotsat kraven på munskydd i kollektivtrafiken.


Innehåll från ScriveAnnons

Elektroniska signaturer får företagen att spara pengar

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.
Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.

Nu finns ett nytt sätt för företagen att spara in kronor och ören. Driver utvecklingen gör ett svenskt tillväxtbolag med kunder i över 30 länder.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här

Vägen till lönsamhet går ofta genom en snårig väg av tidskrävande förhandlingar, effektiviseringar och eviga försök att strypa utgiftsposter.

Det är den krassa verkligheten för nästan alla företag i Sverige som till varje pris vill undvika blödande bokslut.

Men det finns många sätt att spara pengar – och ett av de enklaste sätten är att minska på administrationen genom att digitalisera avtalsprocessen.

– Genom elektroniska underskrifter sparar du pengar i antalet vunna affärer samtidigt som du undviker dolda kostnader i hantering. Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument. Hade avtalen istället skrivits ut på papper hade det slukat mycket resurser i alla led, säger Viktor Wrede, vd för Scrive.

Digitaliserad process sparade pengar

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när man egentligen kan spara pengar.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter. 

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering, en metod som blivit allt vanligare i många branscher de senaste åren.

– Med digitala underskriftsprocesser kan våra kunder reducera kostnader, tid och resurser på allt från skrivare, papper och postgång till lagring och generell administration. I stort sett alla våra kunder räknar hem sin investering i Scrive bara på detta, säger Viktor Wrede.

Marknaden allt mer konkurrensutsatt

E-signering har också visat sig kunna snabba upp anställnings- och kontraktsprocesser. En elektronisk signatur verkar ligga rätt i tiden under den digitala omställningsresan. Mycket handlar, enligt Viktor Wrede, om att ge en modern upplevelse för personen du ska anställa.

– I dag är det inte längre så många personer som har skrivare hemma. Vill du rekrytera någon på en konkurrensutsatt marknad kan det ibland hända att du behöver agera fort. 

Scrive, som grundades 2010 och numera har kunder i mer än 30 länder, är en av aktörerna som leder utvecklingen på en konkurrensutsatt e-signeringsmarknad. En förkortad signeringsprocess gör att allt fler företag får upp ögonen för deras digitala lösning.

– Man ska inte underskatta vinningen man får av minskad administration efter ett påskrivet avtal. Att efter ett avtal behöva scanna det eller stoppa in det i en pärm kostar tid, pengar och administration. Där finns det för alla bolag, oavsett storlek, kronor och ören att hämta – och det är pengar man sällan tänker på i första hand, avslutar Viktor Wrede.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?