1515

Här snabbutbildas SAS-anställda i vård: ”Känns skönt att bidra”

De första 30 SAS-anställda som snabbutbildats i vård är nu klara. 

Efterfrågan på dem är enorm och redan på torsdagen började många av dem sina nya jobb.

Ett av de praktiska momenten handlar om förflyttning i säng, för att minska skaderisken för patienten och belastningen för personalen. Carola Hellman visar Mathilda Malm de handgrepp som används inom vård och omsorg.
Ett av de praktiska momenten handlar om förflyttning i säng, för att minska skaderisken för patienten och belastningen för personalen. Carola Hellman visar Mathilda Malm de handgrepp som används inom vård och omsorg.Foto:Jesper Frisk
Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet högskola, tillika läkare och professor i epidemiologi.
Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet högskola, tillika läkare och professor i epidemiologi.Foto:Jesper Frisk
Carola Hellman, specialistsjuksköterska och kursledareFoto:Jesper Frisk
Ett av de praktiska momenten är matning. Eleverna tränar i par.Foto:Jesper Frisk
Ett av de praktiska momenten handlar om förflyttning i säng, för att minska skaderisken för patienten och belastningen för personalen. Carola Hellman visar Mathilda Malm de handgrepp som används inom vård och omsorg.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

”Jag känner mig väl förberedd. I morgon klockan åtta börjar jag”, säger Filip Palmgren, när Di besöker Sophiahemmet Högskola under den sista av veckans tre utbildningsdagar.

Han är 21 år och har arbetat som timanställd flygvärd på SAS SAS -1,26% Dagens utveckling i 2,5 år. Men just på onsdagen är den sedvanliga uniformen utbytt mot blå sjukvårdskläder och så kommer det att förbli den närmaste tiden. Efter att ha genomgått en tredagarsutbildning i hälsa, vård och omsorg, varav två har skett på distans hemifrån, har han fått anställning på det privata sjukhuset Sophiahemmet.

”Det ska bli superkul, jag ser fram emot det jättemycket. Det här kommer även att stärka oss när vi kommer tillbaka till flyget så småningom”, säger Filip Palmgren.

Hans kollega Mathilda Malm är placerad inom äldreomsorgen i Bromma.

”För mig var det självklart att anmäla sig till den här utbildningen. Om jag inte får jobba på SAS vill jag hjälpa till på något annat sätt”, säger hon.

Filip Palmgren och Mathilda Malm är två av SAS timanställda som direkt anmälde sig till vårdutbildningen. De har redan fått nya jobb inom sjukvård respektive äldreomsorg.
Filip Palmgren och Mathilda Malm är två av SAS timanställda som direkt anmälde sig till vårdutbildningen. De har redan fått nya jobb inom sjukvård respektive äldreomsorg.Foto:Jesper Frisk, Jesper Frisk

I mitten av mars meddelade SAS vd Rickard Gustafson att 10.000 av flygbolagets anställda skulle korttidspermitteras på grund av coronakrisen. Samtidigt gick svensk sjukvård in i en enorm omställning för att möjliggöra fler intensivvårdsplatser för coronasmittade patienter, med stor personalbelastning som följd. Möjligheten att göra något konstruktivt av två dåliga situationer fick Wallenbergstiftelserna, utbildningsföretaget Novare och Sophiahemmet högskola att snabbt erbjuda en kortare sjukvårdsutbildning för SAS kabinpersonal som nu gick sysslolös, för att därefter kunna slussa ut dem i vården där de kan avlasta ordinarie personal. 

Och gensvaret har varit enormt. Över 600 personer har anmält sitt intresse och de kommer både från SAS, andra flygbolag och helt andra arbetsplatser. 

”Det är fantastiskt. Det är så tydligt att de känner ett genuint engagemang. De har varit med om något väldigt tufft med permitteringarna, men de har en otrolig energi och vilja att bidra just inom vårdsektorn”, säger Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet.

Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet högskola, tillika läkare och professor i epidemiologi.
Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet högskola, tillika läkare och professor i epidemiologi.Foto:Jesper Frisk

Förutom att kabinpersonalen på SAS har obligatoriska utbildningar för att kunna hantera olika akuta vårdsituationer, anser hon att de besitter mycket annan viktig kompetens, som vana att hantera komplexa situationer och att bemöta människor.

Den första gruppen består av personal som är timanställd hos SAS, och alltså inte kan korttidspermitteras. SAS har betalat deras lön under utbildningstiden, och under den närmaste tiden blir de heltids- eller timanställda hos sina nya arbetsgivare.

”Det är både äldreomsorg och sjukhus, privata och offentliga, som står och väntar på dem. Det är hur många arbetsgivare som helst som har hört av sig, från hela landet”, säger Johanna Adami.

Utbildningen innehåller moment som patientsäkerhet och sekretess, smittvägar, hygien och praktiska moment som matning, tandborstning och förflyttning i säng. Därmed blir kabinpersonalen behörig att utföra delar av de uppgifter ett sjukvårdsbiträde har. Och tanken är inte att man ska konkurrera ut ordinarie personal.

”Nu behövs alla händer och fötter. Den legitimerade sjukvårdspersonalen ska fortsätta ta hand om patienter, men det behövs så mycket praktiska saker runt omkring, så detta blir en enormt välbehövd resurs”, säger Johanna Adami, som själv har utbildat kabinpersonalen i smittskydd och smittvägar.

Utbildningen har till stor del skett på distans, men i mindre grupper utbildas SAS kabinpersonal i praktiska moment på Sophiahemmet högskola.
Utbildningen har till stor del skett på distans, men i mindre grupper utbildas SAS kabinpersonal i praktiska moment på Sophiahemmet högskola.Foto:Jesper Frisk

Redan på måndag startar ytterligare 60 SAS-anställda sin utbildning. Målet är att hinna utbilda 300 personer fram till mitten av april.

”Men vi fattar beslut under tidens gång och just nu ändras saker varje timme. Vi har åtagit oss att utbilda så länge det behövs”, säger Johanna Adami.

Specialistsjuksköterskan Carola Hellman är kursledare på Sophiahemmet Högskola och en av dem som på bara en vecka har planerat utbildningen, och säger att den största utmaningen har varit just tidsbristen, och att lägga kursen på rätt nivå. Stressen kommer att hålla i sig, för nu ska kursen utvärderas och små justeringar göras inför måndagens kursstart. Men Carola Hellman tycker att det är värt det.

”Jag är ju inte ute i sjukvården längre, så det känns skönt att kunna bidra på det här sättet”, säger hon.

Både Mathilda Malm och Filip Palmgren är positiva till sina nya jobb, men längtar ändå tillbaka till flyget.

”Det är ett så himla fantastiskt jobb på SAS, med härlig stämning, så jag vill gärna tillbaka”, säger Mathilda Malm.

”Flygplanen ska upp i luften igen, förr eller senare”, säger Filip Palmgren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?