1515

Här slåss Sverige om VM-guld i AI

Ett land med 10 miljoner invånare kan inte konkurrera med USA och Kina på alla AI-områden. Men inom industriell AI har Sverige möjlighet att visa framfötterna menar Sara Mazur, ordförande i Wallenbergsfärens forskningsprogram WASP. 

Sara Mazur, ordförande i Wallenbergsfärens forskningsprogram WASP. Lagertillverkaren SKF är en av de svenska industrijättarna som tror på en framtid med AI. I höstas förvärvades bland annat det israeliska företaget Presenso som utvecklar mjukvara.
Sara Mazur, ordförande i Wallenbergsfärens forskningsprogram WASP. Lagertillverkaren SKF är en av de svenska industrijättarna som tror på en framtid med AI. I höstas förvärvades bland annat det israeliska företaget Presenso som utvecklar mjukvara.Foto:Evelina Carborn/TT

”Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan. Det här är kanske Europas roligaste uppdrag”, säger Sara Mazur om jobbet som ordförande i Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, som hon tillträdde i januari i år. 

I november i fjol fick hon ytterligare miljarder att förfoga över. Budgeten fram till 2029, som nu uppgår till 5,5 miljarder kronor, gör WASP till den enskilt största forskningssatsningen i Sverige någonsin. 

Analysen som gjordes i samband med att startskottet för programmet gick 2015 visade att medan Sverige hade vissa områden i absolut världsklass, som reglerteknik och signalbehandling, så nådde inte AI-forskningen en kritisk massa samtidigt som den ansågs oerhört viktig för Sveriges framtida konkurrenskraft.

”Programmet omfattar traditionell AI, maskininlärning, deep learning samt även natural language processing och computer vision. Om man tittar på bildigenkänning är det väldigt mycket Kina och USA som leder, pengamässigt har vi inte en chans att komma upp i de summorna. AI inom sociala medier tror jag inte är vår styrka och det är nog inte viktigast för oss heller.”

Men det finns nischer där Sverige kan bli världsledande. 

”Jag tror att vår konkurrenskraft inom AI finns i industriella sammanhang och inom life science. 

Vi har väldigt högteknologisk industri och styrkor att bygga på som att vi är bra på att samarbeta, att vi har bra industriella partners och tillgång till riktig data. Vi har också satsat mycket på att bygga kompetens kring maskininlärning, för det är något vi behöver inom industrin.”

Hon berättar att när WASP i fjol rekryterade 10 AI-professorer ”i absolut världsklass” var det just kopplingen mellan akademi och industri som fällde avgörandet för flera av dem. 

”Det som lockade var att få komma till vårt nätverk med svensk industri. Många sa att de trivdes jättebra på sina nuvarande universitet men att det saknades en industriell avnämare för deras forskning.”

Vis av erfarenheten från jobbet som forskningschef på Ericsson om svårigheten att gissa vad som skulle bli nästa stora teknologi avstår hon från att göra det igen. I stället pekar hon på den potential i form av effektivitet och kvalitet industriell AI kan få. 

”Mjukvara finns nästan överallt i dag och AI är den teknologi som gör mjukvaran smart. Många pratar om självkörande bilar men det är bara en del. Vi har alla industriella tillämpningar, som resurseffektivitet och kvalitetsgranskning och inom hälsovård.”

En oro hon har är att teknikutvecklingen går så fort så att lagar, regler och affärsmodeller inte hänger med.

”Då är risken att vi inte kan använda de teknologier vi tagit fram till fullo.”

Hur ser du på risken att vi bygger in våra fördomar?
”Inga modeller eller simuleringar är bättre än materialet vi stoppar in i dem. Om vi vänder på frågan så tror jag att AI kan användas för att upptäcka bias eller fördomar genom att den kan se att datan inte är fullständig, att det är fläckar som inte är ifyllda.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?