1515

Här ska "Foppa" bygga nya bostäder

Peter ”Foppa” Forsberg står bakom satsningen på en idrottsprofilerad stadsdel i Haninge, söder om Stockholm. Kommunen är mer än nöjd med att få en före detta hockeystjärna som samarbetspartner.

”Det är så otroligt roligt. Att få någon som är med och driver saker så här är inte helt vanligt”, säger kommundirektör Magnus Gyllestad till Fastighetsvärlden.

Foto:Jonas Ekströmer/TT, illustration Mandaworks

Sedan Peter Forsberg lade skridskorna på hyllan har han utvecklat ett annat intresse: fastigheter. 

”Fastigheter är en väldigt långsiktig investering”, sa han till tidningen Fastighetsvärlden i april och pekade på att hans egna investeringar har varit ”de bästa han gjort.”

Tillsammans med sitt bolag Fopha Invest är planen nu att utveckla ett område utanför Haninge centrum, Torvalla, till en stadsdel med tydlig idrotts- kultur- och evenemangsprofil. Tillsammans med andra byggföretag kommer Fopha Invest även att få möjlighet att bygga nya bostäder i området. Kommunen bedömer att det kan röra sig om 12.000-15.000 bostäder, skriver Fastighetsvärlden.

”Vi har letat efter någon som inte bara vill bygga bostäder utan även vara en drivande motor”, säger kommundirektör Magnus Gyllestad till tidningen.

Peter Forsberg har även intresserat sig för Årsta i Haninge kommun där han har en option på byggande av bostäder, men under förutsättning att en överenskommelse träffas med de lokala markägarna. Kommunens planer för Årsta slott är att ge invånare och besökare möjligheter till olika typer av fritidsaktiviteter. Nu hoppas man på ”Foppas” hjälp.

”Årsta är en liten pärla som inte fått den utväxling som vi velat. Nu hoppas vi att den ska få det, säger Magnus Gyllestad.”

Haninge kommun och Fopha Invest kommer nu att inleda planarbetet för Torvalla. För Årstas del ska besked först ges från de lokala markägarna innan planarbete kan inledas, skriver Fastighetsvärlden. 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?