ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Här lär sig nordkoreaner att starta eget

  • Vissa kurser fokuserar på kvinnligt företagande. Foto: Nils Weisensee

SINGAPORE. Efter mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un väntas nu Nordkoreas ekonomi växla upp takten. Samtidigt är suget stort bland nordkoreaner att sätta upp egna företag, enligt flera personer som Di talat med.

Det lilla kaféet Kumrung i centrala delarna av Nordkoreas huvudstad Pyongyang ser ut som vilket hipster hangout i Stockholm, New York eller Tokyo som helst. Det är inrett i ljusa trämöbler, ruffigt cementgolv och väggar med tegelsten. I bokhyllan står böcker om inredning och design. En latte – tillagad av en av stans bästa baristor – kostar 60 kronor. Inte undra på att det blivit ett inneställe för stadens nyrika elit.

”Nordkorea är långt från perfekt. Men det finns ett stort intresse bland befolkningen att lära sig av omvärlden och skapa förändring”, säger Geoffrey See, grundare av Singaporebaserade företaget Choson Exchange som arrangerar kurser i entreprenörskap i Nordkorea.

Geoffrey See har varit i Nordkorea 40 gånger. Grundarna av kaféet Kumrung är bland de 2.000 nordkoreaner som genomgått Chosons workshops sedan organisationen startades för nio år sedan. Lärarna på kurserna är affärsmän från hela världen som under två veckor utbildar lokala entreprenörer i alltifrån marknadsföring och ledarskap till bokföring och innovation. Över hundra västerlänningar har ställt upp som lärare, varav ett flertal från Sverige. Vissa kurser fokuserar på kvinnligt företagande.

”Om man bara ser Nordkorea från utsidan är det lätt att tro att alla är indoktrinerade som robotar. Men när man verkligen är där ser man en helt annan sida. Folk är genuint nyfikna och företagen är mer självständiga än vad de flesta tror”, säger han.

Vi träffas under ett fullsatt evenemang i Singapore dagen efter att president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un hållit sitt historiska möte. Under en paneldebatt är de flesta överens om att det är Kim Jong-un som gått ut som segrare från mötet, nästan med global stjärnstatus, samt att landets ekonomiska aktivitet kommer ta fart i och med utlovad nedrustning och förbättrade internationella relationer.  

Sedan Kim Jong-un tog makten efter sin fars död 2011 har en mängd inofficiella reformer genomförts. Bönder behöver i dag inte ge all skörd till staten, utan kan behålla 60 procent som de kan spara eller sälja. Antalet frihandelszoner, liknande de som Kina introducerade under slutet av 1970-talet, har mångfaldigats. Privata investeringar i fastigheter har lett till byggboom i Pyongyang, vilket förändrat stadens skyline, med skyskrapor och höghus.

Landets ekonomi har vuxit försiktigt men stabilt under Kims styre. Sydkoreas riksbank, som anses göra de mest adekvata bedömningarna av det hemlighetsfulla landet, uppskattar att Nordkoreas BNP växte 3,9 procent 2016. Tillväxten sköts dock ner totalt av de hårda straffåtgärder som infördes av FN, USA och Kina förra året.

”Sanktionerna har haft mycket negativ effekt på Nordkoreas viktigaste exportprodukter, som kol, järnmalm, textilier och fisk och skaldjur. Eftersom de flesta i Nordkorea fortfarande är fattiga har sanktionerna ökat pressen på en majoritet av invånarna”, säger Rajiv Biswas, chefsekonom för Asien på IHS Market.

Kina – som står för 90 procent av Nordkoreas handel med omvärlden – har dock redan låtit handeln återupptas under de senaste månaderna och väntas nu släppa allt mer på sanktionerna. Även Sydkorea uppges stå redo att expandera affärsrelationerna. USA väntas lyfta sanktionerna så fort en nedrustning av Nordkoreas kärnvapenarsenal kan bekräftas. 

John Kim, grundare av Singaporebaserade riskkapitalbolaget Amasia, säger att investeringsmöjligheterna är potentiellt stora i Nordkorea. Landet är inte bara rikt på mineraler som järnmalm och zink utan har förhållandevis välutbildad arbetskraft. Läskunnigheten är nästan 100 procent, vilket är stor skillnad mot andra nya tillväxtmarknader. Landet har också ett geografiskt fördelaktigt läge då det är inklämt mellan Sydkorea och investeringshungriga Kina. Med referens till anklagelser om att Nordkorea genomfört hackerattacker mot USA har landet en intressant it-marknad, lägger John Kim till med glimten i ögat.

”Varje gång som ett kommunistiskt asiatiskt land öppnar sig innebär det enorma möjligheter”, säger han.

Också Wall Street-legendaren Jim Rogers sa i veckan att Nordkorea nu kommer bli världens mest spännande marknad för investerare.

Nordkorea är fortfarande ett fattigt land. BNP per capita är knappt 17.000 kronor per år, vilket är drygt 40 gånger lägre än i Sydkorea. Officiellt är boende, mat och andra förnödenheter försedda av staten, men systemet är opålitligt. Allt fler invånare söker nu sin egen väg till försörjning.

Ian Collins, en företagskonsult från Australien, besökte Nordkorea för första gången förra hösten som utbildare för Chosons workshops och ska göra sin andra runda i augusti. Under sina dagar i Nordkorea hjälpte han bland annat en lokal entreprenör att utveckla en mobil-app, ett slags spelbaserad kalender för barn kallad Magiska Kalendern. Eftersom varken Apples eller Googles app-butiker är tillåtna i Nordkorea utvecklar lokala startups egna mobiltjänster. Han träffade också en akademiker som utvecklat en komponent för stamcellsforskning, samt en ingenjör som med nanoteknologi tagit fram en nyckeldel för diamantborrar.

”Många av de personer som jag mötte i Nordkorea är födda till affärsmän”, säger Ian Collins. 

Det största intrycket vistelsen gjorde på honom var dock att få ett mänskligt ansikte till landet, säger han, och att inse att folk där har samma drömmar och mål som i resten av världen.

”Vi vill alla det bästa för våra barn, skapa ett bättre liv för våra familjer, och på kvällen ta en öl med våra kompisar”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies