1515

Här kör elbilsuppstickaren Rivian om både Tesla och Ford

Det blir varken Tesla eller Ford som levererar den första eldrivna pickupen till de amerikanska konsumenterna. Istället blev det Amazon-backade elbilsuppstickaren Rivian. På tisdagen kunde bolagets första säljbara exemplar av pickupen R1T lämna fabriken.

Elbilsutmanaren Rivian blev först med att kunna leverera en eldriven pickup till marknaden. Före både Tesla och Ford.
Elbilsutmanaren Rivian blev först med att kunna leverera en eldriven pickup till marknaden. Före både Tesla och Ford.Foto:Rivian

Beskedet från Rivian markerar en viktig milstolpe i elbilstillverkarens historia. På tisdagen den första R1T:an produktionslinan och kommer inom kort att levereras till kund.  Det betyder att Rivian blev först med att kunna leverera en eldriven pickup i USA – före både Tesla Cybertruck och Ford F-150 Lightning.

”Efter månader av att bygga förproduktions-fordon lämnade i morse vårt första fordon för konsumenter vår produktionslina i Normal! Vårt teams kollektiva ansträngning har gjort detta ögonblick möjligt. Kan inte vänta med att sätta dessa i händerna på våra kunder!”, skriver bolagets vd RJ Scaringe i ett Twitter-inlägg.

Inte nog med att bolaget kunnat leverera sin första kund-pickup är nu också samtliga viktiga certifikat på plats. Det innebär att det inte längre finns några hinder kvar för att börja sälja fordon till konsumenter. 

Båda R1T och R1S har godkänts av de amerikanska myndigheterna NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), EPA (Environmental Protection Agency) och CARB (California Air Resources Board), enligt sajten Techcrunch. Nyheten är ytterligare ett exempel på hur flera av de nya elbilsaktörerna alltmer närmar sig kommersiell fas.

Rivian gör som Tesla och säljer sina fordon på nätet istället för genom traditionella bilhandlare. Lagarna i vissa delstater hindrar bolaget från att bygga upp sina egna bilhallar. Idag har endast 22 delstater gjort det möjligt för bilföretag att bygga egen fysisk distribution. 

Rivians vd RJ Scaringe.
Rivians vd RJ Scaringe.Foto:Carlos Delgado

 

Suven R1S väntas starta väntas börja säljas senare i år.

För mindre än en månad sedan meddelade Rivian att det lämnat in ansökningshandlingar om en börsnotering. Värdering i börsnoteringen är ännu inte satt men enligt källor till Bloomberg räknar bolaget med en värdering på 80 miljarder dollar, alltså nästan 700 miljarder kronor.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?