Annons

Här hyllas Gasellvinnarna i norr – stort fokus på omställning: "Tror på stark uppstuds"

Coronapandemin tog stor plats på höstens första Gasellevent – där Gasellvinnarna i Sveriges fyra nordligaste län utsågs. Förmågan att anamma och skynda på digitaliseringen är en nyckel för att klara krisen, menar flera av gästerna. 

Anna Ekelund, nyhetschef på Di och Andreas Johansson, programledare på DiTV, modererade Gaselleventet.
Anna Ekelund, nyhetschef på Di och Andreas Johansson, programledare på DiTV, modererade Gaselleventet.Foto:Jesper Frisk
Tobias Lindfors, vd för Student Consulting.
Tobias Lindfors, vd för Student Consulting.Foto:Jesper Frisk
Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.Foto:Jesper Frisk
Daniel Stark, strategi- och affärsutvecklingschef på Telia, och Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Daniel Stark, strategi- och affärsutvecklingschef på Telia, och Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.Foto:Jesper Frisk

Normalt hyllas årets Gasellföretag under festliga former med mat, dryck och inte minst jublande publik. Den här hösten är annorlunda och Dagens industri uppmärksammar vinnarna under flera digitala galor. 

Först ut var på torsdagen var vinnarna i landets fyra nordligaste län. Faktum är att tre av de fyra länen – Jämtland, Västernorrland och Norrbotten – återfinns på topp fem i riket när det gäller antal Gaseller per 100.000 invånare. 

Att det handlar om län med stark ekonomisk utveckling hindrar inte att det finns orosmoln. Årets listor sträcker sig till 2019 och därmed syns följderna av coronapandemin inte i boksluten. 

Men pandemin tog ändå plats i alla samtal under programmet. Katharina Lundahl, chefsekonom på Unionen, sade att krisen kan ge extra fart för de företag som snabbt förmår att förändra verksamheten. 

”I Sverige är vi bra på att ställa om. Och om det är något företagen behöver göra nu så är det att ställa om snabbt. Teknik och digitalisering är en nyckel för att lyckas”, säger hon. 

Flera av de övriga gästerna i programmet beskrev hur deras verksamhet förändrats under coronaåret. Tobias Lindfors, fyrfaldig gasellvinnare och vd för bemanningsföretaget Student Consulting, berättade att företaget i allt större utsträckning matchar arbetsgivare och konsulter digitalt. De fysiska anställningsintervjuerna har blivit färre.

För butikskedjan Indiska har pandemin inneburit ett lyft för e-handeln samtidigt som många butiker har haft det svårt. 

”I Norge och Finland har butikerna tidvis varit stängda och även i Sverige ser vi en nedgång, i synnerhet i storstäderna”, säger vd:n Karin Lindahl. 

Men att butikerna skulle försvinna helt tror Karin Lindahl inte.

”Hälften av vår e-handelskunder väljer att hämta ut sin vara i butik, så den kopplingen är viktig”.

I årets första Gasellprogram konstaterades att vi sannolikt kommer att få se ett fortsatt tapp nästa år. Men återhämtningen kan gå snabbt, tror Katharina Lundahl på Unionen.  

”Den här krisen blir djup, men vi kommer ur den snabbare än finanskrisen. För mot den fanns inget vaccin. En dag är den här krisen slut och då tror jag på en väldigt stark uppstuds för svensk och global ekonomi”, säger hon. 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?