ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Här hoppar huspriserna upp – den största uppgången på två år

  • Foto: Image Source/Frank and Helena

Huspriserna i Storbritannien har vänt upp med besked.

I april var snittpriset 5 procent högre än för ett år sedan, enligt bolånejätten Halifax.

Det är den största uppgången på två år.

Husmarknaden verkar ha andats ut efter att det brittiska parlamentet i mars sa bestämt nej till ett avtalslöst utträde - även om det fortfarande är oklart hur EU-utträdet blir.

I mars föll huspriserna med 1,25 procent jämfört med februari. I april vände det till en uppgång på 1,1 procent. Det visar statistik från Storbritanniens största bolåneinstitut Halifax, enligt BBC på nätet.

Analytiker hade i stället räknat med en prisnedgång på 1,6 procent.

För de tre månaderna februari till april har ökningen i årstakt mer än fördubblats till 5 procent. Det beror enligt Halifax bland annat på en stärkt Londonmarknad och försäljning av dyra nybyggen.

Snittpriset ligger nu på 236000 pund, motsvarande 2,96 miljoner kronor. Det är en uppgång på drygt 1 Mkr från botten krisåret 2009, eller i snitt 4,3 procent per år, enligt Halifax som är ett dotterbolag till Lloyds Banking.

Bedömare förklarar delar av uppgången med få objekt är till salu.

”Bristen på utbud och objekt som kommer till marknaden fortsätter troligen att stödja fastighetspriser, medan låga bolåneräntor fortsätter att attrahera dem som är redo att hoppa in i marknaden”, säger Mark Harris, chef för bolånemäklaren SPF Private Clients, till BBC.

Andra mätningar är mer dämpade. Enligt Nationwide Building Society var april den femte månaden i sträck med en årlig ökningstakt på mindre än 1 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies