1515

Här har gasellföretagen minskat under pandemin – regioncheferna oroade

Med coronapandemin håller nedgången i sig. Antalet Gasellföretag i Östergötland, Södermanland och på Gotland fortsätter att minska.

Frida Boklund, regionchef på Företagarna för Östergötland, Gotland, Småland, Kalmar och Kronoberg. Till höger: Sofia Sjöström, regionchef för Södermanland på Svenskt Näringsliv.
Frida Boklund, regionchef på Företagarna för Östergötland, Gotland, Småland, Kalmar och Kronoberg. Till höger: Sofia Sjöström, regionchef för Södermanland på Svenskt Näringsliv.

I Östergötland har antalet Gaseller minskat från 41 företag till 30 på ett år. Men ändå har de östgötska företagen hanterat coronapandemin hyfsat bra – enligt Frida Boklund, regionchef på Företagarna för Östergötland, Gotland, Småland, Kalmar och Kronoberg.

”Östergötland består av olika kluster där man driver innovation. Det har varit gynnsamt under pandemin. Nu har det funnits tid att ägna sig åt nya idéer, utveckla tankar och förbättra sin produktion.”

På Gotland, som sjuder av små kreativa näringar, har blott ett företag placerat sig som Gasell. Det är inget som förvånar Frida Boklund.

”Under en period stängde i princip hela Gotland ner. Branscherna som är Gotlands hjärta drabbades av restriktioner. Almedalen ställdes in och begränsningar i färjetrafiken har gjort att Gotland har gått på halvfart.”

Enligt Frida Boklund är företagen försiktigt positiva. Industrin har rullat igång, även om vissa företag nu nu slåss med råvaru- och komponentbrist. 

”Vissa företag börjar få så ont om råvaror att de kommer att behöva dra ner produktionstakten. Det är oroande.”

I Södermanlands län har antalet Gaseller minskat från 20 företag till tio företag sedan ifjol. 

”Självklart kan det vara en coronaeffekt. Samtidigt har flera företag ändå lyckats, så jag tror inte att det är hela förklaringen. Dock kan närheten till Stockholm bidra till att de snabbväxande företagen tar klivet dit och till den marknaden”, säger Sofia Sjöström, regionchef för Södermanland på Svenskt Näringsliv.

Hon konstaterar att företagen fortfarande står inför branschspecifika utmaningar. 

”Det finns en stor tillväxtvilja hos de sörmländska företagen, men det som oroar är politiska oklarheter samt var konjunkturen tar vägen när stimulanspaket tas bort och skattepengar ska återbetalas till staten. Kompetensförsörjning var en stor utmaning före coronapandemin, och den utgör fortfarande ett stort hinder för många företag som vill växa.”


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan. 

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Om Webbhuset

Webbhuset är ledande E-handelsexperter inom B2B och B2C sedan -98 och en av de första i Norden med att specialisera sig på Magento, en av världens största E-handelsplattformar, som man jobbat med sedan 2008. Webbhuset ökar omsättning och maximerar kundnyttan samt effektiviserar interna processer genom digitalisering och levererar en skalbar, dynamisk och kraftfull E-handel.

Läs mer om Webbhuset och vad vi kan göra för dig 

Besök outl1

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?