Annons

Här har gasellföretagen minskat under pandemin – regioncheferna oroade

Med coronapandemin håller nedgången i sig. Antalet Gasellföretag i Östergötland, Södermanland och på Gotland fortsätter att minska.

Frida Boklund, regionchef på Företagarna för Östergötland, Gotland, Småland, Kalmar och Kronoberg. Till höger: Sofia Sjöström, regionchef för Södermanland på Svenskt Näringsliv.
Frida Boklund, regionchef på Företagarna för Östergötland, Gotland, Småland, Kalmar och Kronoberg. Till höger: Sofia Sjöström, regionchef för Södermanland på Svenskt Näringsliv.

I Östergötland har antalet Gaseller minskat från 41 företag till 30 på ett år. Men ändå har de östgötska företagen hanterat coronapandemin hyfsat bra – enligt Frida Boklund, regionchef på Företagarna för Östergötland, Gotland, Småland, Kalmar och Kronoberg.

”Östergötland består av olika kluster där man driver innovation. Det har varit gynnsamt under pandemin. Nu har det funnits tid att ägna sig åt nya idéer, utveckla tankar och förbättra sin produktion.”

På Gotland, som sjuder av små kreativa näringar, har blott ett företag placerat sig som Gasell. Det är inget som förvånar Frida Boklund.

”Under en period stängde i princip hela Gotland ner. Branscherna som är Gotlands hjärta drabbades av restriktioner. Almedalen ställdes in och begränsningar i färjetrafiken har gjort att Gotland har gått på halvfart.”

Enligt Frida Boklund är företagen försiktigt positiva. Industrin har rullat igång, även om vissa företag nu nu slåss med råvaru- och komponentbrist. 

”Vissa företag börjar få så ont om råvaror att de kommer att behöva dra ner produktionstakten. Det är oroande.”

I Södermanlands län har antalet Gaseller minskat från 20 företag till tio företag sedan ifjol. 

”Självklart kan det vara en coronaeffekt. Samtidigt har flera företag ändå lyckats, så jag tror inte att det är hela förklaringen. Dock kan närheten till Stockholm bidra till att de snabbväxande företagen tar klivet dit och till den marknaden”, säger Sofia Sjöström, regionchef för Södermanland på Svenskt Näringsliv.

Hon konstaterar att företagen fortfarande står inför branschspecifika utmaningar. 

”Det finns en stor tillväxtvilja hos de sörmländska företagen, men det som oroar är politiska oklarheter samt var konjunkturen tar vägen när stimulanspaket tas bort och skattepengar ska återbetalas till staten. Kompetensförsörjning var en stor utmaning före coronapandemin, och den utgör fortfarande ett stort hinder för många företag som vill växa.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera