ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Här hamnar Northvolts batterifabrik

  • Bild: Sweco Foto: Sweco

Northvolt har planer på att bygga Europas största batterifabrik. Nu meddelar bolaget att fabriken kommer att hamna i Västerås eller Skellefteå.

Northvolt är ett projekt som leds av Peter Carlsson, tidigare logistikchef på Tesla, med målet att bygga Europas största fabrik för litiumjonbatterier.

Di har tidigare rapporterat att Northvolt valt ut åtta svenska kommuner samt två finska kommuner som möjliga platser för fabriken.

Nu står det klart att Northvolt smalnat av urvalet ytterligare och bolaget meddelar på tisdagsmorgonen att fabriken kommer att hamna i antingen Skellefteå eller Västerås.

”Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås”, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt i ett pressmeddelande.

Northvolt har tidigare berättat för Di att målet är att fabriken ska vara färdigbyggd 2023 med produktionsstart 2020. Första spadtaget beräknas ta under senare delen av 2018. Fabriken kan komma att kosta upp till 40 miljarder kronor. Mellan 2.500 och 3.000 personer kommer att behöva anställas när fabriken är fullt utbyggd har Northvolt tidigare sagt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies