Här hamnar Europas största batterifabrik

Åtta orter i Sverige och två i Finland kan få ge plats åt Europas största batterifabrik – som kan kosta upp till 40 miljarder kronor. Det meddelade energibolaget Northvolt på en presskonferens på torsdagen.

”Det här är det största industriprojektet i Sverige sedan bygget av kärnkraften”, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Peter Carlsson, vänster, ska utmana Elon Musk med en stor batterifabrik. Elbilsbatteritillverkning till höger.
Peter Carlsson, vänster, ska utmana Elon Musk med en stor batterifabrik. Elbilsbatteritillverkning till höger.Bild:Jesper Frisk/AP

Di har tidigare rapporterat om Northvolts mål om att bygga en litiumjonfabrik i Norden. Projektet leds av Peter Carlsson, som tidigare bland annat har varit logistikchef på Tesla. Nu står det klart att projektet går in i nästa fas. Northvolt har nämligen valt ut åtta orter i Sverige och två i Finland som det nu inleds djupare samtal med.

De åtta kommunerna i Sverige som valts ut är: Malmö, Västerås, Göteborg, Luleå, Skellefteå, Norrköping, Gävle samt ett kommunsamarbete mellan Mariestad och Skövde. Även kommunerna Vasa och Kotka-Hamina i Finland finns med i urvalsprocessen.

”Målet är nu att vaska fram två slutkandidater innan sommaren”, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Målet är att fabriken ska vara färdigbyggd 2023 med produktionsstart 2020. Första spadtaget beräknas ta under senare delen av 2018.

”Det är en tajt tidsplan men desto tidigare vi blir klara med projektet desto större fördel har vi gentemot konkurrenter”, säger Peter Carlsson.

Northvolt tar hänsyn till olika faktorer när orten för batterifabriken väljs ut.

”Det kritiska är mark, tillgång till energi och möjlighet att hålla tidsplanen. Orterna har lite olika förutsättningar. Nu ska vi göra nästa djuplodande steg och se vilka två som är de mest attraktiva”, säger Peter Carlsson.

Mellan 2.500 och 3.000 kommer att behöva anställas när fabriken är fullt utbyggd. Batterifabriken kommer att ha en hög grad av automatisering och de anställda kommer därför att behöva ”en relativt hög ingenjörskompetens”, enligt Peter Carlsson. Närhet till universitet och möjlighet att attrahera internationell arbetskraft är därför parametrar som Northvolt tittar på när orterna bedöms.

Tidigare har Peter Carlsson uppgett att uppemot 40 miljarder kronor i investeringar kan krävas för att slutföra projektet. Han meddelar att Northvolt siktar på att ta in 100 miljoner euro till sommaren, motsvarande 950 miljoner kronor, och 1,2-1,5 miljarder euro, motsvarande 11-14 miljarder kronor, i det fjärde kvartalet i år.

”Det här är det största industriprojektet i Sverige sedan bygget av kärnkraften”, säger han.

Som Di har skrivit tidigare känner Tesla-chefen Elon Musk till projektet som hans före detta logisitikchef driver. Men enligt Peter Carlsson ser de inte varandra som konkurrenter då Teslas batteriproduktion är ämnad att förse Tesla med batterier, medan Northvolt planerar att sälja vidare sina batterier.

Enligt Peter Carlsson innebär övergången till förnyelsebara energikällor som sol, vind och vatten en mångdubbelt större efterfrågan på lagringskapacitet av energi, det vill säga batterier. Northvolt spår att efterfrågan kommer att ligga på över 200 gigawattimmar 2025. I år ligger efterfrågan på 5-6 gigawattimmar.

"Just nu är mindre än tio gigawattimmar i annonserad eller planerad produktion”, säger Petter Carlsson.

Enligt honom kommer Northvolts batterifabrik att bli Europas största – och Peter Carlsson tror att ett ekosystem med leverantörer samt teknik- och intressebolag kommer att växa fram i regionen där fabriken byggs.

”Det här är nästa stora industri som växer fram och Europa borde finnas med där. Jag tror vi kan bryta den asiatiska dominansen som just nu råder inom batteriindustrin.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?