Annons

Här fiskas kinesiska luftballongen upp ur vattnet

Den kinesiska luftballong som sköts ner utanför USA:s östkust i lördags har plockats upp, visar nya bilder som den amerikanska flottan har publicerat.

Bilderna på luftballongen uppges ha tagits redan i söndags.
Bilderna på luftballongen uppges ha tagits redan i söndags.

Flottan och kustbevakningen hade god kännedom om var utanför Myrtle Beach i South Carolina som ballongen sköts ner. Enligt flygvapnet hade man räknat ut var bäst förutsättningar fanns för att dels undvika skada civila och dels relativt enkelt kunna ta upp ballongen ur havet. Djupet där den slog ned beräknas till omkring 14 meter.

Bilderna som nu släppts visar hur en grupp marinsoldater plockar upp delar av ballongen på en båt, bilder som uppges ha tagits sent i söndags.

Ballongen och dess innehåll ska undersökas noga för att man ska kunna fastställa om det rör sig om en spionballong och vilken information den i så fall ha hämtat in.

Kina har anklagat USA för ”urskillningslös användning av våld” i och med nedskjutningen, och enligt landet har händelsen ”allvarligt påverkat och skadat båda sidors ansträngningar och framsteg för att stabilisera förbindelserna mellan Kina och USA”.

Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten i lördags. Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information.

Den misstänkta spionballongen fick allvarliga diplomatiska konsekvenser i fredags, då USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt upp ett viktigt besök i Peking.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera