1515

Här finns Sveriges billigaste fritidshus

Den som vill köpa ett riktigt billigt fritidshus ska bege sig till Smålands inland.
Men även i landsdelar med högt medelpris går det att hitta billiga alternativ, så länge du är beredd på utedass och att bära vatten.

Bild:TT

Sveriges billigaste fritidshus finns i Kronobergs län, åtminstone sett till snittpriset per kvadratmeter. Så ser det ut, trots att priserna procentuellt faktiskt stigit mest där det senaste året.

"Det är ganska komiskt, för på 90-talet var folk här jätterädda för att danskarna och tyskarna skulle driva upp priserna och att det skulle bli jättedyrt", säger Christer Stjernfeldt, mångårig mäklare med bas i Älmhult i Kronobergs län.

I regionen finns många ensligt belägna stugor med låg standard. Och även om danskar älskar de svenska "ödegårdarna" är de generellt ganska svårsålda, enligt Christer Stjernfeldt.

De flesta som köper i dag vill ha samma standard i sitt fritidshus som i sitt vanliga boende.

Intresset från utlandet är fortfarande stort i länet.

En majoritet av fritidshusen säljs till utländska köpare. Det är tyskar, danskar och en och annan holländare. Och så har det dykt upp enstaka köpare från andra länder, som Schweiz och Frankrike, säger Christer Stjernfeldt.Men hus med sjötomter och i andra attraktiva lägen är det svenskar som pressar upp priserna på.

Oavsett om fritidhusen i snitt är dyra eller billiga finns det stora skillnader inom alla län. I Örebro, näst billigast sett till kvadratmeterpris, går det att få ett litet torp i Askersund för 185.000 kronor. Men bland bostadsannonserna finns också en pittoresk gård i Nora för 4,5 miljoner kronor.

Och i Stockholms län, dyrast i snitt, är den med fet plånbok kanske intresserad av en skärgårdsvilla på Dalarö för 19 miljoner kronor. Annars går det också att hitta torp i Södertälje för mellan 200.000 och 300.000 kronor.

Anita Hellberg är mäklare i Norrtälje norr om Stockholm. Hennes bild är att de flesta letar efter hus med bekvämligheter som dusch och toalett, och utan stora renoveringsbehov.

"Man vill vara ledig och ta det lugnt när man är i sitt fritidshus. Det finns fortfarande den kundgruppen som kan tänka sig något enklare, men den är inte så stor".

Men tillhör man den finns även nära Stockholm hus som inte har el indraget, och där man får hämta vatten.

"De kan du få väldigt, väldigt billigt".

https://infogr.am/stugpriser-555342


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?