1515

Här fick flest a-kassa 2016

Andelen invånare med a-kassa varierar stort mellan kommunerna och i den ersättningstätaste kommunen fick var sextonde person ersättning under 2016. Det visar siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, AIF.  

Arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
Arbetssökande på Arbetsförmedlingen.Bild:TT

Under 216 fick totalt 2,4 procent, eller drygt 237.000 personer, arbetslöshetsersättning i Sverige. Det utgör en minskning jämfört med föregående år, enligt siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som Nyhetsbyrån Siren bearbetat.

”Det förklaras av den goda arbetsmarknaden”, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF, till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt betalades 12,5 miljarder kronor ut och medeltalpenningen har ökat jämfört med förra året.

”Det beror på att ersättningstaket höjdes. De som får ersättning får i genomsnitt en högre ersättning än tidigare”, säger Jessica Idbrant, till Siren.

Den kommun som hade flest invånare med arbetslöshetsersättning under 2016 var Haparanda där 6,3 procent fick a-kassa. Antalet ersättningsdagar var i genomsnitt 86 per mottagare och ersättningsbeloppet var i genomsnitt 53.000 kronor.

Det kan jämföras med Högsby, som hade den lägsta andelen invånare med a-kassa, där antalet ersatta dagar i genomsnitt uppgick till 71 och ersättningsbeloppet i snitt var 45.000 kronor.

https://infogr.am/har_fick_flest_a_kassa_2016


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?