1515
Annons

Här festar 600 bitcoinanhängare – mitt i kursraset

Raset för bitcoin hindrade inte jättepartyt Blockchain Cruise att lätta ankar i veckan. Bitcoinmiljardärer festade och lyssnade på inbjudna talare, rapporterar Bloomberg.

 

Lyxkryssaren som bitcoinentusiasterna reser med.
Lyxkryssaren som bitcoinentusiasterna reser med.Bild:Bloomberg
Huvudtalare var den skandalomsusade antivirus-pionjären John McAfee.
Huvudtalare var den skandalomsusade antivirus-pionjären John McAfee.Bild:Bloomberg
Bild:Bloomberg

När lyxkryssaren full med bitcoinentusiaster lämnade Singapore på måndagen stod bitcoin i dryga 13.500 dollar. Vid ankomsten i Thailand på onsdagen hade kursen dalat under 10.000, 50 procent ned från rekordnivån i slutet av december.

På kryssningen, där deltagare bar t-shirts med trycket ”Buy the dip” (ungefär: ”Köp i svackan”) och dansade till rapmusik med bitcointema, deltog omkring 600 bitcoininvesterare varav de flesta var män och några miljardärer på papperet. Det rapporterar Bloomberg, som åkte med när Blockchain Cruise brakade loss för andra året i rad.

Arrangören Coinsbank, en börs för handel med kryptovalutor, hade bjudit in ett antal kontroversiella gästtalare. 

Bland talarna fanns en och annan bitcoinmiljardär liksom Ronnie Moas, en av de evangelister som envist förkunnar att bitcoins växelkurs inom sju år kan stiga till 300.000 dollar, och Jose Gomez, en tidigare rådgivare till Venezuelas bortgångne president Hugo Chavez.

Huvudtalare var den skandalomsusade antivirus-pionjären John McAfee, som hamnat i trubbel för drog- och vapenbrott i ministaten Belize men nu arbetar med bitcoinbrytning och anonymitetstjänster.

Passagerarna på lyxkryssningen har under lördagen haft anledning att åter glädjas. I samband med att den amerikanska staten närmade sig budgetstupet steg priset på bitcoin kraftigt, klockan 10.45 på lördagen kostade en bitcoin ungefär 12.600 dollar enligt sajten Coindesk.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?