1515
Annons

Här får innovativa startups testa sina idéer på svenska fordonseliten

Fyra nya startups får i år chansen att delta i innovationshubben Mobility Xlab. Här får de chansen att jobba ihop med svenska fordons- och industrijättar som Volvo Cars och Ericsson. Konceptet lockar bolag från hela världen.

Zenseact, Ericsson och Volvo Cars är med och driver innovationshubben Mobility Xlab.
Zenseact, Ericsson och Volvo Cars är med och driver innovationshubben Mobility Xlab.

”När vi startade var det mer fokus på svenska startups, nu är det sökande från hela världen. Jag tror att man pratar mer startups emellan och tipsar varandra. Det är inga konstigheter att jobba över gränser i dag”, säger Katarina Brud, som är chef för Mobility Xlab.

Idéen bakom Mobility Xlab är att skapa kontakt mellan storbolag och uppstickare, ett första samarbete som på sikt kan det leda till ett mer långtgående partnerskap. En win-win-situation, som Brud kallar det. De nya bolagen är snabba men de behöver kunder och möjlighet att validera sin teknologi. De stora och etablerade bolagen har välfungerande organisationer och stor global marknad men behöver å andra sidan bli bättre på innovation. 

Katarina Brud är chef för MobilityXlab.
Katarina Brud är chef för MobilityXlab.Foto:MobilityXlab

En gång i halvåret väljs ett antal startup-bolag ut som får dra sin pitch för storbolagen. Om minst två av dem är intresserade erbjuds de en plats i Mobility Xlab. Statliga Vinnova bidrar med finansiering för labbet och partnerbolagen har skjutit till pengar från sina egna kassor.

MobilityXlab såg dagens ljus för snart fem år sedan. Bakom initiativet står biltillverkaren Volvo Cars VOLCAR B +1,43% Dagens utveckling , lastbilskoncernen Volvo, telekombolaget Ericsson ERIC B -0,28% Dagens utveckling , teknikföretaget Veoneer, mjukvarutvecklaren Zenseact samt Geely-ägda forsknings- och utvecklingsföretaget CEVT. Innovationslabbet är placerat i Lindholmen Science Park på Hisingen i Göteborg. Utmaningen som fick cheferna i bolagen att vilja satsa på projektet är: hur ska fordonsindustrin i Västsverige behålla konkurrenskraften?  De insåg att de behövde startup-bolagens innovationskraft och mer snabbfotade arbetssätt.

Nu i januari har fyra nya bolag passerat nålsögat och fångat intresset hos två eller fler av grundarbolagen:

Eyescanner – Göteborgsbaserat mjukvaruföretag som utvecklar mjukvara/algoritmer för läkemedelsdetektering genom bildanalys av ögonområdet. Drivs av före detta anställda hos Säpo, polisen Stefanie Najafi och psykologen Jenny Johansson. Vann bland annat förra årets pitchtävling på Di Digitals event Female Founders. Läs separat intervju med Eyescanners medgrundare Jenny Johansson här. 

Detectivio – Göteborgbolaget har utvecklat AI-teknik för att möjliggöra kontaktlös mätning av de mest kritiska hälsomåtten. Potentiella användningsfall bortom hälso- och sjukvården skulle kunna vara att erhålla hälsostatistik för bland annat förare och piloter. 

12iD – Stockholmsbolag som sätter fokus på digital identitet och att koppla samman identitetsinnehavare med ett globalt ekosystem av flera tjänster. 

Aiden – Volvo Cars-backat bolag med hemvist i startup-meckat Silicon Valley är världens första rena mjukvaruprodukt som förvandlar fordon till IoT-enheter (Internet of Things) – oavsett märke. De möjliggör dubbelriktad kommunikation direkt med Aidenabled™-fordon. Som vd för bolaget sitter svensken Niclas Gyllenram som tidigare varit bland annat varit chef för mjukvaruutvecklingen på Volvo Cars.

Nu väntar ett intensivt första halvår för de fyra startuperna. De kommer inom kort bli tilldelade dedikerade kontakter med industrin och tillsammans ska de sätta upp mål för samarbetet. Förhoppningen är att man under det första halvåret kan få fram någon slags prototyp ihop. Funkar samarbetet bra förlängs deltagandet med ytterligare ett halvår.

Nu hoppas både deltagare, storbolag och arrangörer att smittoläget ska förbättras så att man kan få till fler fysiska träffar under vintern och våren.

”Det går ju att jobba och samverka utan att ses i den fysiska världen. Utmaningen är ”kaffe-maskinspauserna” där man kan skapa nya kontakter. Där är det fysiska helt unikt. Vi hoppas att kunna samlas så vi får till även de kopplingar som bara går att få när man är på plats. Just de är lite svåra att få till digitalt”, säger Brud. 

 

 

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?