1515
Annons

Här får du flest kvadratmeter för miljonen

En 4,5:a på 88 kvadratmeter i centrala Sandviken för 700.000 kronor, eller en etta på 16 kvadratmeter i Stockholms innerstad med utgångspris 1.995.000 kronor.
De båda lägenheterna är exempel på var du får mest respektive minst antal kvadratmeter bostadsrätt för pengarna.

Bild:TT

En miljon kronor ger 116 kvadratmeter för den som är på jakt efter något i Sandviken. I Stockholm är, inte överraskande, situationen den helt motsatta.

Köparen i Stockholms kommun får i stället nöja sig med 14 kvadratmeter. Detta enligt Svensk Fastighetsförmedling som med hjälp av underlag från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt det ges för en miljon kronor.

"Att det skiljer sig åt är nog inte en överraskning för någon. Däremot kan man studsa till att det skiljer så mycket", säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, till TT.

Om Stockholm tillsammans med angränsande kommuner ger minst antal är det mera spritt över landet gällande var den mest ekonomiskt sinnade spekulanten ska slå till på bostad.

Sandviken följs av Nässjö, Kiruna, Lidköping samt Vänersborg på listan där totalt 100 kommuner ingår och som baseras på prisstatistik från det senaste året.

Just bostadsbristen och att det byggs för få lägenheter är ett återkommande problem som lyfts upp. Tanja Ilic ser dock ytterligare utmaningar:

"Det är jätteviktigt att det skapas möjligheter att arbeta i hela Sverige och det ligger ett stort ansvar i att ha en fungerande infrastruktur för alla. I vissa fall byggs det mycket lägenheter men infrastrukturen hänger inte med och det finns inte någon plan för utökad dagis- eller skolverksamhet", säger hon.

Hur taktisk ska man då vara när det gäller sitt bostadsköp?
"Jag brukar säga att man ska välja bostad efter livskvalité och inte spekulera i sin bostad. Om jag dock ska ge ett tips är att titta på kommuner där man satsar på infrastrukturen."

https://infogr.am/7d7d4e94-8608-4e0c-a3d1-0fbb3e0c770d


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?