Här får du flest kvadratmeter för miljonen

En 4,5:a på 88 kvadratmeter i centrala Sandviken för 700.000 kronor, eller en etta på 16 kvadratmeter i Stockholms innerstad med utgångspris 1.995.000 kronor.
De båda lägenheterna är exempel på var du får mest respektive minst antal kvadratmeter bostadsrätt för pengarna.

Bild:TT

En miljon kronor ger 116 kvadratmeter för den som är på jakt efter något i Sandviken. I Stockholm är, inte överraskande, situationen den helt motsatta.

Köparen i Stockholms kommun får i stället nöja sig med 14 kvadratmeter. Detta enligt Svensk Fastighetsförmedling som med hjälp av underlag från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt det ges för en miljon kronor.

"Att det skiljer sig åt är nog inte en överraskning för någon. Däremot kan man studsa till att det skiljer så mycket", säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, till TT.

Om Stockholm tillsammans med angränsande kommuner ger minst antal är det mera spritt över landet gällande var den mest ekonomiskt sinnade spekulanten ska slå till på bostad.

Sandviken följs av Nässjö, Kiruna, Lidköping samt Vänersborg på listan där totalt 100 kommuner ingår och som baseras på prisstatistik från det senaste året.

Just bostadsbristen och att det byggs för få lägenheter är ett återkommande problem som lyfts upp. Tanja Ilic ser dock ytterligare utmaningar:

"Det är jätteviktigt att det skapas möjligheter att arbeta i hela Sverige och det ligger ett stort ansvar i att ha en fungerande infrastruktur för alla. I vissa fall byggs det mycket lägenheter men infrastrukturen hänger inte med och det finns inte någon plan för utökad dagis- eller skolverksamhet", säger hon.

Hur taktisk ska man då vara när det gäller sitt bostadsköp?
"Jag brukar säga att man ska välja bostad efter livskvalité och inte spekulera i sin bostad. Om jag dock ska ge ett tips är att titta på kommuner där man satsar på infrastrukturen."

https://infogr.am/7d7d4e94-8608-4e0c-a3d1-0fbb3e0c770d


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?