Annons

Här chocksänks priset på kollektivtrafik – ”största reformen i landets historia”

Snart kan alla i Tyskland resa obegränsat i hela landet för enbart 49 euro, cirka 550 kronor, i månaden. I fredags enades transportministrarna i de tyska delstaterna och regeringen om att den nya biljetten ska börja gälla den 1 maj. Nu kan endast EU-kommissionen stoppa initiativet.

Foto:Mostphotos

”Den största reformen av transportsystemet i landets historia”. Den tyska transportministern Volker Wissing skrädde inte orden när han presenterade beslutet kring den så kallade ”Tysklandsbiljetten”.

Den nya biljetten som införs den 1 maj, med säljstart 3 april, kommer att kosta 49 euro, alltså cirka 550 kronor. Den kommer att vara giltig på alla vanliga bussar, tunnelbanor och spårvagnar, liksom för andra klass i lokaltåg och regionaltåg i hela Tyskland. Den är dock inte giltig på fjärrtåg.

För de som i dag använder sig av kollektivtrafiken i Tyskland väntar en kraftig kostnadsminskning för resandet framöver. En månadsbiljett i Berlin kostar i dag nästan 1.000 kronor. I München kan den kosta över 1.700 kronor. 

Det kommer samtidigt att införas en så kallad ”jobbiljett” som innebär att arbetsgivare kan köpa månadsbiljetten med fem procents rabatt, med villkoret att de kan sälja den vidare till sina anställda med en rabatt på minst 25 procent. Det innebär att biljetten kan kosta så lite som 390 kronor. Om du har en schyst arbetsgivare, vill säga. 

Biljetten är en fortsättning på kampanjen från i somras då en månadsbiljett kostade 9 euro i månaden. 52 miljoner människor köpte en biljett, varav 10 miljoner som vanligtvis inte åker kollektivt. Enligt uträkningar minskade utsläppen med 1,8 miljoner ton koldioxid under perioden.

Kostnaderna för den nya satsningen delas mellan delstaterna och regeringen. Varje part bidrar med nästan 17 miljarder kronor. Regeringen skjuter dessutom till ytterligare 105 miljarder i så kallade regionaliseringsmedel som kan användas till inköp av bussar och tåg.

I Sverige har hälften av regionerna istället höjt priserna med mellan 30 och 100 kronor i år, enligt SR Ekot. Endast en region, Värmland, har sänkt priset. Där finns också Sveriges mest nöjda resenärer. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera