Här bor de med högst studieskuld

Högst genomsnittlig studieskuld har boende i Solna och Stockholms kommun. Sämst på att betala tillbaka är studielåntagare i Ljusnarsberg och Perstorp, visar nya årssiffror från CSN.

Foto:Jessica Gow/TT

I veckan får drygt 1,6 miljoner människor som lånat pengar vid Centrala studiestödsnämnden (CSN) veta hur mycket de är återbetalningsskyldiga. Högst genomsnittliga studieskulder har boende i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala kommun. De med lägst skuldnivå återfinns i Ljusnarsberg, Filipstad, Olofström och Munkfors.

”Vi brukar säga att det här är en spegling av samhället i stort. De som bor i storstäderna och där det finns lärosäten har oftast en högre utbildningsnivå. Eftersom det finns ett större utbud av arbeten som kräver högre utbildning där påverkar det skuldsättningen och hur många som studerar”, säger Maria Edström, avdelningschef vid CSN.

Ljusnarsberg tillhör också de kommuner som har högst andel studielåntagare med betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Antalet personer som har problem att betala av sin skuld minskar dock. Vid årsskiftet handlade det om 79 602 personer, motsvarande 5,8 procent av de återbetalningsskyldiga, som hade betalningsanmärkningar hos Kronofogden gällande studieskulder. Det är en minskning med 1 200 personer sedan början av 2019. Maria Edström bedömer att den här utvecklingen hänger ihop med högkonjunkturen som varit.

”Vid en högkonjunktur har människor bättre ekonomi och man har större möjligheter att betala av på sina lån. Sedan har vi också haft både uppsökande kontakt och informationsinsatser för att människor inte ska behöva ramla över till Kronofogden”, säger hon.

Den genomsnittliga skulden för låntagare i Sverige var vid årsskiftet cirka 141 000 kronor och när Sverige nu går in i en förväntad lågkonjunktur tros antalet studerande att öka.

”Det går inte att säga med säkerhet hur det kommer att se ut, men oftast i tider av lågkonjunktur och när det finns färre möjligheter till jobb, då brukar fler studera. Man passar på att studera och bygger på kunskap för att bli anställningsbar”, säger Maria Edström.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från VakantaAnnons

Så lyckas företagen få ner sina konsultkostnader

Johan Hanson, grundare av den digitala plattformen Vakanta.
Johan Hanson, grundare av den digitala plattformen Vakanta.

Trenden går mot att allt fler på arbetsmarknaden väljer konsultrollen och fakturerar för timmar istället för att ta anställning.

– Pandemin har gjort att konsultkostnaderna hos företag har kommit upp på agendan. Nu är nästa steg att göra smarta kostnadsbesparingar med hjälp av digitala processer som förenklar samarbeten med framtidens rörliga arbetskraft, säger Johan Hanson, grundare av den digitala plattformen Vakanta. 

Allt om plattformen Vakanta här 

Den svenska konsultmarknaden växer i värde och antal för varje år. Men trots ett allt större utbud råder fortfarande stor brist på effektivitet och kostnadskontroll hos köparna. Detta samtidigt som vi ser en allt mer lättrörlig arbetsmarknad, inspirerad bland annat av USA där alltfler nya företag idag är fåmansbolag med spetsig specialistkompetens som företagsidé.

– Vi kommer att jobba allt mer i projekt och som fakturerande specialister, istället för att ha fasta anställningar. Här ligger USA långt fram, men över hela världen sveper nu en våg fram av både fåmansföretagare och distansarbetare. Det har vi sett inte minst i Sverige under senaste året inom it och teknik, säger Johan Hanson, medgrundare av det svenska techbolaget Vakanta. 

Hemarbete här för att stanna

Pandemin har ytterligare skyndat på den här allt tydligare trenden. Hemarbeten har fungerat bättre än förväntat i många branscher, och nu när man tycks välja att även i framtiden arbeta på distans och närmare sig själv – blir också utbudet på nischade konsulter större. 

Bra läge för köpare, kan tyckas. Men samtidigt en stor risk att inte skaffa en effektiv överblick över exakt den kompetens man bäst behöver – och en risk för företagen att förlora kontrollen över sina kostnader.

Möts på en digital plattform

För att råda bot på de här problemen skapades Vakanta som ett sätt för kunderna att lättare kunna hantera sina konsulter. Den digitala plattformen är utformad i Sverige och är en molntjänst där kunder och leverantörer möts, vilket gör att kunden får överblick över olika förslag och mer effektivt kan hitta rätt konsult till rätt pris. Dessutom kan hela faktureringsflödet styras via Vakanta. 

– Som köpare är konsultmarknaden svår att hantera, eftersom utbudet av leverantörer som erbjuder kompetens är alldeles för stort för den som söker en konsult. Alla erbjuder i stort sätt samma sak, och det är svårt att särskilja vem som är bäst på vad. Vår plattform skapar nya och effektiva möjligheter att få tillgång till och samarbeta med stora likväl som små bolag och enmanskonsulter. 

I dag har både internationella och stora svenska företag valt att samarbeta med Vakanta för att kunna hitta den vassaste kompetensen på marknaden. Det har resulterat i tydliga kostnads- och tidsbesparingar, inte minst för att Vakanta minimerar antalet lager av kostnadskrävande mellanhänder. Kunderna kan köpa direkt från källan.  

– Produkten är så pass användarvänlig att det blir enkelt att gå till en strukturerad process där allt går att följa upp. För i grund och botten saknas det övergripande rutiner i många företag för hur man köper in konsulter. Det har varit ett stort problem genom åren, där man till slut tappar kontrollen kring hur mycket man spenderar på konsulter. 

– Men med en plattform får man en tydlig process som gör det enkelt att göra rätt. Har man behov av konsulter loggar man in på Vakanta – och får hela marknaden till sitt förfogande. 

1 200 anslutna konsultbolag

Vakanta har hittills framför allt vänt sig mot bolag inom it och tech, men idén är en helt skalbar plattform. Några av de företag som just nu använder sig av Vakantas verktyg är bland annat Marginalen Bank och Bonnier News. 

–Vi har runt 1 200 olika konsultbolag anslutna idag, från stora etablerade bolag ner till mindre specialistbolag och enmansföretag. Men räckvidden är förstås ännu större, eftersom bolagen i sin tur har mängder med anslutna konsulter, berättar Johan Hanson.   

Mer om Vakantas verktyg här 

 

 

Mer från Vakanta

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vakanta och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?