1515
Annons

Här bor de med högst studieskuld

Högst genomsnittlig studieskuld har boende i Solna och Stockholms kommun. Sämst på att betala tillbaka är studielåntagare i Ljusnarsberg och Perstorp, visar nya årssiffror från CSN.

Foto:Jessica Gow/TT

I veckan får drygt 1,6 miljoner människor som lånat pengar vid Centrala studiestödsnämnden (CSN) veta hur mycket de är återbetalningsskyldiga. Högst genomsnittliga studieskulder har boende i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala kommun. De med lägst skuldnivå återfinns i Ljusnarsberg, Filipstad, Olofström och Munkfors.

”Vi brukar säga att det här är en spegling av samhället i stort. De som bor i storstäderna och där det finns lärosäten har oftast en högre utbildningsnivå. Eftersom det finns ett större utbud av arbeten som kräver högre utbildning där påverkar det skuldsättningen och hur många som studerar”, säger Maria Edström, avdelningschef vid CSN.

Ljusnarsberg tillhör också de kommuner som har högst andel studielåntagare med betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Antalet personer som har problem att betala av sin skuld minskar dock. Vid årsskiftet handlade det om 79 602 personer, motsvarande 5,8 procent av de återbetalningsskyldiga, som hade betalningsanmärkningar hos Kronofogden gällande studieskulder. Det är en minskning med 1 200 personer sedan början av 2019. Maria Edström bedömer att den här utvecklingen hänger ihop med högkonjunkturen som varit.

”Vid en högkonjunktur har människor bättre ekonomi och man har större möjligheter att betala av på sina lån. Sedan har vi också haft både uppsökande kontakt och informationsinsatser för att människor inte ska behöva ramla över till Kronofogden”, säger hon.

Den genomsnittliga skulden för låntagare i Sverige var vid årsskiftet cirka 141 000 kronor och när Sverige nu går in i en förväntad lågkonjunktur tros antalet studerande att öka.

”Det går inte att säga med säkerhet hur det kommer att se ut, men oftast i tider av lågkonjunktur och när det finns färre möjligheter till jobb, då brukar fler studera. Man passar på att studera och bygger på kunskap för att bli anställningsbar”, säger Maria Edström.

Rättegången inleds – Bonnesen riskerar flerårigt fängelsestraff

Efter år av tystnad ska Birgitte Bonnesen nu göra upp – inte bara med åklagarna, utan även med Finansinspektionen, Stockholmsbörsen och Swedbank.

Det är inte hon som vilselett marknaden, utan ”Uppdrag granskning” som vilselett alla andra, hävdar den tidigare bankchefen.

Rättegång mot Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen.
Rättegång mot Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera