1515
Annons

Här blir Lehman Brothers teater – ”en episk pjäs”

Finansbranschen tar sig in på teaterscenen när Kulturhuset Stadsteatern sätter upp pjäsen om Lehman Brothers. Regissör är Carolina Frände, med ena foten i företagsekonomivärlden.

Foto:Jonas Eng

Några av de mest ödesmättade bilderna från finanskrisen 2008 är de från Lehman Brothers konkurs. Kvarlämnade skärmar, öde skrivbord och nyligen avskedade anställda som bär flyttkartonger med sina personliga tillhörigheter markerade slutet på en 158 år lång era.

Nu får sakerna utgöra rekvisita i pjäsen ”Lehmantrilogin”, som för första gången sätts upp i Sverige, av Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med premiär på torsdagen.

”Pjäsen tittar på hur vår syn på företagande, kapital, vinster och de system vi har byggt upp har utvecklats under 150 år och försöker svara på frågan 'Hur hamnade vi här?'. Det kunde ha handlat om vilken investmentbank som helst, men Lehman Brothers är en tacksam historia ur ett rent mänskligt perspektiv”, säger Carolina Frände, regissör.

De tre bröderna Lehman - Emanuel, Henry och Mayer - invandrade till USA från då utfattiga Bayern i Tyskland och startade 1850 en tygaffär i den amerikanska södern. På kort tid utvecklades företaget till att handla med bomull och det kontor som startades i New York breddade sedermera verksamheten till kol, olja och tåginvesteringar innan det slutligen blev bank och investmentbolag.

Pjäsen följer bröderna, deras söner och barnbarn fram till 1983 då familjens inflytande tar slut när American Express köper bolaget. Originalmanus skrevs av italienaren Stefano Massini 2011 och pjäsen hade sin ursprungspremiär i Paris två år senare. Därefter har den satts upp i Londons West End och på flera andra ställen i världen. Men uppsättningen i Sverige är en helt ny bearbetning av originalmanuset.

”Det är 450 tätt skriven prosa som har översatts direkt från italienska och bearbetats av Joakim Sten”, säger Carolina Frände.

Carolina Frände.
Carolina Frände.Foto:Jonas Eng

I den scen som repeteras när Di är på besök har det amerikanska inbördeskriget precis brutit ut och bröderna bygger en symbolisk barrikad i hissen av flyttkartonger och skrivbord.

Carolina Frände har arbetat som regissör i flera decennier, men gör tillfällig comeback på Kulturhuset Stadsteatern eftersom hon under en treårsperiod är doktorand i företagsekonomi vid Stockholm Business School. I sin avhandling forskar hon på hur det konstnärliga ledarskapet skapas och upprätthålls av gruppen inom svensk teater. Hon ser ”Lehmantrilogin” både som en möjlighet att använda sina nya kunskaper och överbrygga det glapp som hon ibland upplever mellan teatern och finansvärlden.

”Teatern kan vara lite ängslig inför sånt som den inte tror sig veta något om istället för att se det som en tillgång. Så när det dyker upp en episk pjäs är det bra att man tar chansen.”

Carolina Frände tror också att ämnet kan locka ny publik till salongen i och med att ”Lehmantrilogin” är ett undantag i utbudet:

”Svensk teater är väldigt starkt förankrad i psykologisk realism, den typ av historier som skildrar karaktärernas inre liv och relationer. Jag tycker att teatern måste ta sig ut ur det hörnet, för det gör det svårare för andra typer att ta sig in. Och jag märker på min nya arbetsplats att folk som aldrig går på teater blir intresserade.”

De enda skådespelarna på scenen är Robin Keller, Emil Almén och Anders Johannisson. Men de gestaltar inte bara de tre bröderna, utan totalt uppåt 90 olika roller på drygt tre timmar. Det låter rörigt, men Carolina Frände lovar att det inte är det.

”Men det kräver väldigt mycket av skådespelarna. Det är dessutom 220 sidor manus på bara tre personer och det är en enorm uppgift för dem, så sufflören har varit oerhört viktig.”

 

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Kapplöpning om biokol när industrin ställer om

Bureå. Biokol kan vara lösningen som gör stål fossilfritt på riktigt. Nu pågår en kapplöpning mellan flera bolag om att vara redo när de nya stålverken tas i drift. 

Marknaden för biokol i Norden bedöms vara värd fem miljarder kronor.

Det är varmt inne i den röda tegelbyggnaden i Bureå söder om Skellefteå. Förr hade Modo ett träsliperi i lokalerna, i dag finns här, lite tillspetsat, en modern kolmila. 

”Du hettar upp veden, eller pellets i vårt fall, utan att tillföra syre. På det sättet drivs fukt och volatiler, det vill säga lättflyktiga oljor ut. I grunden är det kolmileprincipen, på modernt språk kallas det pyrolys”, säger Lars-Gunnar Almryd, vd på Envigas. 

Anläggningen Bureå producerar 5.000 ton biokol per år. Med den produktionen är Envigas stora i sin nisch. Men det är en bara en procent av det biokol som industrin väntas behöva om några år. Envigas vill i ett första steg vilja bygga en biokolsfabrik som är tio gånger så stor som den i Bureå.

”Vi sitter med den största anläggningen i vår del av världen, men den är ingenting. Om vi ska vara relevanta och möta industrins behov som den spelare vi är behöver vi sätta i gång nu”, säger Lars-Gunnar Almryd.

Som i många andra diskussioner om industri och nya satsningar i norra Sverige kommer snabbt H2 Green Steel och Hybrit på tal. Med vätgas ska Sverige bli världsledande på fossilfri järnsvamp och fossilfritt stål. 

Men helt fossilfritt är inte det nya stålet. Under H2 Green Steels miljöprövning i Boden i början av juni framkom att bolaget kan bli den femte största utsläpparen av koldioxid i Sverige. Orsaken är att det kommer att behövas kolatomer i form av naturgas för att klara vissa delar av tillverkningen. 

Inte heller Hybrit, som drivs gemensamt av LKAB, SSAB och Vattenfall, vågar lova en helt fossilfri produktion. Bolaget är förteget om hur mycket koldioxid bolaget kommer att släppa ut, mängderna lär inte klarna på allvar förrän miljöansökan för Hybrits anläggning i Gällivare lämnas in. 

Det är där biokol kommer in i bilden. Med kol tillverkat av träprodukter skulle mängden koldioxidutsläpp kunna pressas ner ytterligare.

”Har du sagt att det ska vara fossilfritt krävs det något annat än fossilt kol. Även om det bara är tre procent av dagens utsläpp”, konstaterar Lars-Gunnar Almryd. 

Företaget Envigas i Bureå. Lars-Gunnar Almryd, vd.
Företaget Envigas i Bureå. Lars-Gunnar Almryd, vd.Foto:Anders Alm

Envigas är inte ensamt om att ha identifierat den här marknaden. Norska Vow Green Metals har också siktet inställt på metallurgisk industri och samarbetar redan med industrikoncernen Elkem. 

Bakom Envigas finns flera namnkunniga investerare. Joakim Karlsson, tidigare partner på Nordic Capital, är via Imran en av huvudägararna. Storägare är också investmentbolaget Concejo och bland de med en mindre ägarandel finns Karl-Johan Perssons (H&M) riskkapitalbolag Philian. 

Under våren har Envigas fört samtal med fler potentiella investerare. Målet är att få ihop en halv miljard kronor till nästa anläggning. Den nordiska marknaden bedöms vara värd fem miljarder kronor. 

Målet är att vara klar lagom till att de stora nya stålverken tas i drift under andra halvan av 2020-talet. 

”Behoven är så stora och att bygga industri tar tid. Det är så mycket som ska gå snabbt i hela värdekedjan och då måste man börja bygga så snart som möjligt. Vi måste börja nu om det ska bli något sen”, säger Lars-Gunnar Almryd. 

Under året ska bolaget bestämma var biokolsanläggningen ska placeras. Luleå är en het kandidat, men även Bergslagen och Sörmland är tänkbara alternativ. Grunden är att fabriken ska ligga nära stora kunder och att det ska finnas avsättning för den restvärme och energi som uppstår under tillverkningen. 

En annan viktig del är att anläggningen vara nära råvaran. Många branscher vill åt restprodukter från skogsbruket, som ska användas till allt från talldiesel till förpackningar, vilket kommer att bli en utmaning för Envigas och andra intressenter. 

”Man behöver tänka till strukturellt hur råvaran ska användas. Den bör användas till de mest mest förädlade produkterna först och sedan får du ut biprodukter. Är man smart tror jag det kommer finnas tillräckligt med råvara. Däremot kommer det inte att räcka om alla isolerat av varandra säger att vi ska ha si och så mycket”, säger Lars-Gunnar Almryd.

De stora ståltillverkarna är inte de enda som ser biokol som ett alternativ när utsläppen ska pressas. Även för smältverk och mindre gjuterier, som har svårt att gå över till vätgas, är biokol högintressant. Det pågår även försök med inblandningar i plast och gummi, exempelvis i bildäck. 

”Flera biltillverkare pratar inte bara om fossilfritt stål utan om att slutprodukten ska vara fossilfri. Då är det inte bara stål, utan aluminium, plaster och alla möjliga grejer där man vill byta ut kolatomer”, säger Lars-Gunnar Almryd.

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera