1515
Annons

Här blir det överblivna brödet till läskande öl

Går det att göra öl på bröd?

Det tror i varje fall det lilla skånska bryggeriet Charlis Brygghus som släpper en ny lättöl, bryggd på brödsvinnet från Dafgårds bagerier.

SLUMPMÄSSIGT. Vid Trolle Ljungby i nordöstra Skåne ligger Charlis Brygghus. Det var av en händelse som de båda bryggarna Kasper Schönhult och Emil Israelsson stötte ihop med en av Axfoods medarbetare. Så föddes samarbetet om det överblivna brödet.
SLUMPMÄSSIGT. Vid Trolle Ljungby i nordöstra Skåne ligger Charlis Brygghus. Det var av en händelse som de båda bryggarna Kasper Schönhult och Emil Israelsson stötte ihop med en av Axfoods medarbetare. Så föddes samarbetet om det överblivna brödet.Bild:Anders Norrsell

Det var när en av Axfoods medarbetare smakade på mikrobryggeriet Charlis Brygghus lättöl som tanken väcktes – att de två skånska pågarna bakom öltankarna på Trolle Ljungbys slott i Kristianstad skulle brygga öl på Dafgårds överblivna bröd.

”Han var av en slump här på kosläppet i våras. Efter det hörde han av sig och hade den här roliga idén”, säger Emil Israelsson, ett av de två ansiktena bakom Charlis Brygghus.

Vid sin sida har Emil Israelsson Kasper Schönhult, som grundade själva bryggeriet 2010. Sedan Israelsson för ett och halvt år sedan började engagera sig på heltid i verksamheten har de tillsammans strävat mot att lära svenskarna dricka bättre öl. Nu har deras brygd nått ända till Stockholm trots att de annars är tämligen hemmakära i sitt Skåne.

På torsdagen släpps det nya brödölet hos matbutikskedjan Urban Deli på fyra platser i Stockholm. Samtidigt passar Schönhult och Israelsson på att arrangera en ölprovning. Tanken med provningen är att utbilda deltagarna inom ölhantverket.

”Vi försöker få folk att överge den tråkiga industriella lagern och välja en bättre öl, säger Emil Israelsson.

Det är bara en del av brygghusets verksamhet som går ut på samarbeten så som det med Urban Deli, som delägs av just Axfood. Tidigare har de även haft samarbete med köttjätten Scan och en stor svensk sprittillverkare.

”Det är de stora företagen som hör av sig till oss. Annars säljer vi öl till Systembolaget, men framför allt håller vi kurser och provningar här på slottet. Förra året hade vi kurser under sammanlagt 76 dagar”, tillägger Kasper Schönhult.

Enligt bryggeriets duo har man alltid haft ett hållbarhetstänk. Överblivna rester tas till vara, transporterna ses över i hopp om att hitta resurssnålare alternativ och en av deras ölsorter är ekologisk certifierad, men för Schönhult går det lokala före det ekologiska.

”Jag tycker att det är bättre med lokalt än ekologiskt. Men när det kommer till just matsvinn skulle jag kunna stoppa i vilken frukt som helst som blir över i ölen, så länge det smakar gott såklart. Tomatöl, morotsöl, majsöl ... allt med socker kan jäsa. Vi är som en tankesmedja här. Rätt galna faktiskt, jag ser ut som en sådan här konstnärlig och galen professor”, säger Kasper Schönhult.

Samarbetet med Axfood har pågått sedan maj och det är Charlis Brygghus första ölsort bryggd på bröd. Idén var helt och hållet Axfoods.

Bryggandet av den nya lättölen har inte varit helt lätt. Brödets volym och oförutsägbara sockerhalter har dragit ut på processen och åtskilliga testbryggningar har krävts för att få till det välbalanserade och lågalkoholhaltiga ölet. Nu har ungefär 3 000 flaskor skickats i väg från Trolle Ljungby slott i Skåne upp till Urban Deli i Stockholm.

”Vi har bytt ut hälften av malten till bröd. Men grejen är ju att bröd är mycket större i volym. Första gången vi bryggde blev det nästan en starköl eftersom det gav så mycket mer socker. Men den var god som starköl också”, säger Emil Israelsson.

Eftersom att den nya brödölen inte är filtrerad och dessutom bryggd på flera olika typer av amerikanska humlesorter har den både fått en mörkare, nästan bärnstensaktig, färg och högre, fruktiga smaker jämför med andra lättöl.

”Den är lite brödig också, komiskt nog. Inte så mycket på grund av brödet utan snarare tack vare den komplexa sammansättningen av malten”, säger Emil Israelsson.

”Godisaktig, tuttifruttig”, tillägger Kasper Schönhult.

Vad blir det för öl nästa gång?
”Nästa gång blir det något surt. Något av bär som känns skånskt. Havtorn och blåbär har vi rätt mycket, även kantareller, men det blir det nog inte. Jag tycker om röda bär till mörk öl. Däremot testade jag tryffel en gång, det var inte gott”, säger Kasper Schönhult.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera