ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Här biter inte amorteringskravet - dyraste husköpen i april

Det skärpta amorteringskravet avskräcker uppenbarligen inte alla från att slå till på riktigt exklusiva objekt – särskilt inte i Stockholmsregionen.

Här är förra månadens dyraste husköp.

Den 1 mars infördes det skärpta amorteringskrav som innebär att ytterligare 1 procent måste amorteras årligen på nya lån som överstiger 4,5 gånger låntagarens bruttoinkomst. Men även om kravet säkerligen har fått många att tveka inför köpet av ett dyrare boende, har det inte förhindrat flera riktigt stora husaffärer från att gå i lås.

Under april såldes exempelvis en villa i skärgårdskommunen Vaxholm utanför Stockholm för 28,5 miljoner kronor. Husköpet blev månadens dyraste, enligt statistik baserat på lagfarter som bostadssajten Booli tagit fram.

Köparen av Vaxholmsvillan kan förutom boytan på 230 kvadratmeter njuta av en tomt på 5.338 kvadratmeter och havsutsikt.

Att bostadspriserna i Stockholmsområdet spelar i en liga för sig är välkänt, och listan över de dyraste husköpen är inget undantag. Den näst dyraste husaffären förra månaden skedde i Lidingö kommun, där någon var beredd att betala 17,6 Mkr för en villa på Abborrvägen. Med åtta rum och en boyta på 229 kvadrat uppgick kvadratmeterpriset till 78.166 kronor.

Även i stadsdelen Bromma nära Stockholms innerstad kan priserna dra i väg. Det vet köparen av ett 20-talshus i trä på Nyängsvägen. Trots en måttfull boyta på 158 kvadratmeter landade notan för villan på 15 Mkr.

Vänds blicken i stället mot Göteborg kommer prisbilden för de mest exklusiva objekten ned något. Den dyraste villan som bytte ägare i rikets andra stad gick loss på 10,7 Mkr. För de pengarna fick köparen både en villa på 180 kvadratmeter och en adress i Örgryte.

I Malmö kvalar ett radhus in som april månads verkliga dyrgrip på bostadsmarknaden. Bostaden på 125 kvadratmeter fick en ny ägare efter att köparen hostat upp 8,95 Mkr, motsvarande 71.600 kronor per kvadratmeter.

Fotnot: Eftersom sammanställningen är baserad på lagfarter inkluderas inte bostadsrätter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies