ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är Volvos nya självkörande bil

Volvo Cars startar sitt stora test av självkörande bilar med endast två familjer. Och till en början måste de köra själva.

I säkerhetens namn har Volvo valt att gå långsamt fram.

"För oss är det viktigaste att förstå hur människorna upplever tekniken", säger Marcus Rothoff, projektledare för Drive Me.

Volvo Cars har kallat sitt projekt Drive Me världen största självkörandetest för helt vanliga människor i vanlig trafik. Bolaget har presenterat planer på att upp till hundra bilar ska testas av familjer och att bilarna på en förutbestämd slinga runt Göteborg ska kunna färdas på egen hand.

Men det startar i mindre skala både sett till antal och hur autonoma bilarna är.

Den första familjen fick symboliskt nycklarna av vd:n Håkan Samuelsson redan i januari under bilmässan i Detroit. Men det dröjde till förra veckan innan de och familjen Simonovski, som är den andra familjen som valts ut bland de över tusen som skickat in ansökan, fick tillgång till bilarna.

Di och ett fåtal andra svenska och internationella medier har fått träffa familjerna. Familjen Simonovski, som består av Sasko och Anna samt barnen Elin och William, bor i Långedrag och på garageuppfarten står en XC90 laddhybrid med kameror invändigt som filmar både föraren, passagerarna och pedalerna. Allt för att Volvo ska kunna dokumentera försöksfamiljens reaktioner och beteenden.

"Det känns väldigt roligt att vara med i utvecklingen av självkörande bilar. För egen del tror jag att den bästa nyttan är när man sitter i bilköer och det är tråkig körning. Annars tycker jag om att köra bilen själv", säger Sasko Simonovski, som brukar köra till jobbet på Ericsson på Lindholmen.

"Jag känner mig nyfiken på den nya tekniken och tror att man vänjer sig snabbt. Kamerorna glömmer man snabbt bort", säger Anna Simonovska som jobbar på Handelsbanken.

Jämfört med en vanlig XC90 har testbilen fler kameror och radarsensorer och dessutom en laserradar (lidar) i fram. Extra datorer ligger under golvet i bagaget och tredje sätesraden har tagits bort. Men i dagsläget får inte familjen använda mer avancerade system än vad som finns även i andra Volvobilar. Det handlar om förarstödsystemet Pilot Assist som kan styra så att bilen håller sig innanför linjerna, den kan hålla hastigheten och avstånd till framförvarande bil och bromsa själv. Liknande system har flera andra tillverkare som Mercedes-Benz, BMW, Lexus och Audi.

"Föraren har ansvaret för körningen i det här stadiet, men bilen är kapabel till mer självkörande och det kommer att utökas efter hand. Under kontrollerade former på bana kommer familjerna också att få testa autonom körning på en högre nivå", säger Marcus Rothoff.

Hade ni för ambitiösa planer tidigare?
"Vi har tekniken, men vi måste vara säkra på att människor förstår den. Det värsta vore en olycka för att föraren inte har varit säker på sin roll. Syftet med projektet är att gå från övervakad körning till oövervakad körning och på vägen dit vill vi få information om hur tekniken upplevs av folk i deras vardag. Det är väsentligt för att hamna rätt när vår första självkörande bil lanseras, säger Marcus Rothoff.

Bilarna som ingår i försöket nu håller sig på nivå 2 på den internationella skalan som går från 0 till 5 där högsta nivån är ett fordon som varken har ratt eller pedaler. Volvo planerar att 2021 lansera en självkörande bil på nivå 4, där bilen kan ta över kontrollen i vissa trafikmiljöer och då har fordonstillverkaren ansvaret.

Förutom de två testfamiljerna som har fått de första bilarna tillkommer tre familjer under våren som får bilar de ska testa i cirka 1,5 år. Projektet kommer att växa allt eftersom med fler deltagare och också mer avancerad teknik.

Autonom körning är en av de stora trenderna i bilvärlden och det pågår en kapplöpning mellan både etablerade tillverkare och it-företag som Googles bilföretag Waymo och taxijätten Uber som Volvo nyligen har slutit avtal med om leverans av bilar. Häromveckan gick General Motors ut med att man planerar att ha robottaxi 2019. Flera andra tillverkare har satt 2020 eller 2021 som årtalet när självkörande bilar kommer ut på marknaden.

"Utvecklingen går snabbt och det vi säkert kan säga är att mixen av fordon kommer att vara annorlunda om några år", säger Marcus Rothoff.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer