Annons

Här är vinnarbörserna 2016

Politisk oro låg som en våt filt över 2016. Men trots stor osäkerhet om framtiden har de flesta av världens börser klarat sig bra.

Förlorarna 2015 — Brasilien och Ryssland — hör till fjolårets vinnarbörser. Kina och Danmark hör till förlorarna.

Bild:TT/Colourbox

Förra året inleddes med turbulens på den kinesiska aktiemarknaden med kraftiga börsras. I juni bestämde sig britterna, något oväntat, för att lämna EU och i november kom chocken över att republikanen Donald Trump valdes till USA:s nästa president. Perioderna där emellan har präglats av oro för nya politiska överraskningar.

"Det är inte ekonomiska frågor som har varit i blickfånget utan politikers olika uttalanden", konstaterar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, när han summerar börsåret 2016.

Trots oron visade en majoritet av världens börser en positiv utveckling under 2016.

"Det handlar inte om glädjesiffror men statistiken som kommer in över världen är ganska bra. För första gången på länge tror många att börsbolagens prognoser kommer att infrias", säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Ytterligare en orsak till uppgångarna är centralbankernas stimulanser, enligt Hemberg.

Dramatiska nedgångar, exempelvis i samband med britternas beslut att lämna EU, vände relativt snabbt och Londonbörsen steg med 14 procent under året.

Bland världens största ekonomier sticker Brasilien och Ryssland ut med börsuppgångar på omkring 25-35 procent.

"De har gynnats starkt av en comeback för råvaru- och energimarknaden. Samtidigt har båda på sitt håll haft rätt politiskt flyt", säger Joakim Bornold.

Moskvabörsen har fått en skjuts av de politiska förändringar som är på gång i Europa och USA. För Brasiliens del handlar det om en stabiliserad inrikespolitik.

Flera av de östeuropeiska börserna har haft ett bra år och detsamma gäller aktiemarknader i Sydamerika.

Utmaningarna i den kinesiska ekonomin är fortsatt stora och de kinesiska börserna hör till årets stora förlorare. Shanghaibörsens kompositindex backade med 12 procent.

Börserna i de sydeuropeiska länderna Italien och Portugal har gått ner ungefär lika mycket.

Bland förlorarna finns också Köpenhamnsbörsen som var en solklar vinnare i fjol. I år har den backat med 8 procent, mycket på grund av kursfallet för läkemedelsjätten Novo Nordisk.

Bedömarna är överens om att den politiska risken kvarstår under det kommande året.

"Det vill säga, vi har politiska val och det stökar till det. Vi har val i Frankrike och Tyskland, eventuellt omval i Italien. Vi kanske får ännu mer turbulens i år", säger Claes Hemberg, som tror att 2017 blir något av en upprepning av 2016.

Prognoserna försvåras av att flera av förändringarna det har talats om faktiskt inte har blivit verklighet ännu.

"Brexit och Trump har inte skett än. Vilken politik Trump för kommer att ha en extremt stor betydelse för aktiemarknaderna", säger Bornold.

https://infogr.am/3f464e80-3770-4e21-ab07-83b2d05e25cc


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?