Hoppa till innehållet

Annons

Här är världens säkraste flygbolag – SAS klättrar på listan

Flygbolaget Air New Zealand har utsetts till det säkraste flygbolaget 2022.

SAS klättrar flera placeringar och tar sig in på topp tio. 

Rankningslistan har sammanställts av den oberoende flygsajten Airline Ratings, som gör bedömningen utifrån bland annat incidenter, allvarliga olyckor, myndighetsutredningar, säkerhetsåtgärder kring coronaviruset och skicket på bolagens flygplansflotta. 

Samtliga på topp 20-listan har det högsta säkerhetsbetyget, sju stjärnor, och flygsajten konstaterar att det är mycket lite som skiljer flygbolagen på topplistan åt. SAS SAS -2,03% Dagens utveckling avancerar från fjolårets sextonde plats, och klättrar tio placeringar till plats sex. 

Vinnaren Air New Zealand toppar listan med motiveringen få incidenter, antalet tekniska innovationer, omfattande pilotutbildningar och en låg genomsnittsålder på flottan – 6,8 år.

”Air New Zealand är ett flygbolag som står ut, med ett starkt fokus på säkerhet och sina kunder, och under de senaste 18 månaderna har COVID-19 fört med sig ytterligare en ny dimension till de utmaningar som branschen står inför”, säger Airline ratings chefredaktör Geoffrey Thomas i ett uttalande och fortsätter:

”Air New Zealand har utmärkt sig över det breda säkerhetsspektrumet och missar aldrig de minsta detaljerna, samtidigt som de tar hand om sina flygbesättningar som har arbetat under betydande stress.”

Förra årets vinnare, det australiska bolaget Qantas, har tidigare toppat listan flera gånger men petas nu till en sjundeplats. Bolaget grundades 1921 och har sedan de började flyga med jettrafik 1951 inte varit inblandad i en enda olycka med dödlig utgång. Men efter en incident 2018, då två plan från Qantas höll på att kollidera på en landningsbana i Perth i Australien, hamnar bolaget på en sjunde plats.

I botten, med enbart en stjärna, hamnar bland annat Pakistan International Airlines, Air Algerie och Scat från Kazakhstan. 

 

 

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera