Annons

Här är världens dyraste tunnelbana

På söndagen var det dags för den första delen av Second Avenue-tunnelbanan i New York att välkomna de första pendlarna. Kostnaden för den nya linjen ligger på 15,4 miljarder kronor per kilometer och del två av sträckan ser ut att bli ännu dyrare. Det skriver Vox.

Den nyöppnade Second Avenue-tunnelbanan i New York.
Den nyöppnade Second Avenue-tunnelbanan i New York.Bild:AP

Det är inte gratis att bygga nya tunnelbanelinjer under en gammal och tätbefolkad stad. En ny tunnelbanelinje under Second Avenue föreslogs för första gången på 1920-talet, men av olika anledningar dröjde det nästa 100 år innan planerna blev verklighet, skriver The New York Times.

Den nya linjen innehåller dock endast tre nya stationer och planen är att bygga ut linjen hela vägen till East Harlem. Kostnaden för den andra delen beräknas uppgå till 54,5 miljarder kronor eller 20 miljarder kronor per kilometer. Planerna befinner sig dock i ett tidigt skede och än så länge har endast drygt 9 miljarder kronor satts undan för projektet, skriver Vox

Om kostnadskalkylen är korrekt kommer den nya sträckan bli den dyraste tunnelbanelinjen i världen på kilometerbasis. Som jämförelse kostade U55-linjen i Berlin 2,3 miljarder kronor per kilometer medan Linje 14 i Paris kostade 2,1 miljarder per kilometer och Cityringen i Köpenhamn 2,4 miljarder kronor per kilometer, skriver Vox.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?