Annons

Här är världens bästa restauranger – Frantzén klättrar rejält: ”Medvind hela vägen just nu”

Frantzén i Stockholm är världens sjätte bästa restaurang, enligt topplistan World’s 50 Best Restaurants. Frantzén ägs av stjärnkocken Björn Frantzén och två av Sveriges miljardärer, företagaren Antonia Ax:son Johnson och riskkapitalisten Harald Mix.

Stjärnkocken Björn Frantzén.
Stjärnkocken Björn Frantzén.Foto:Henrik Montgomery/TT

”Det är lite som att spela golf. På vissa hål har man medvind och för oss är det medvind hela vägen just nu. Men efter många år i branschen vet jag att vinden kan vända, så det är bara att njuta nu”, säger Björn Frantzén, på plats vid prisgalan i Antwerpen, där topplistan World’s 50 Best presenterades efter ett mer än två år långt uppehåll till följd av pandemin. 

Björn Frantzéns restaurang klättrade från nummer 21 på 2019 års lista och når med en sjätteplats den högsta position som en svensk restaurang nått på World’s 50 Best. Frantzén är sedan 2018 också den enda svenska restaurang med maximala tre stjärnor i den franska krogguiden Guide Michelin.

Ingen annan svensk restaurang finns med på 50 bästalistan, inte heller på platserna 51–100.  Norden dominerar toppen av årets lista med tre av de sex bästa restaurangerna. 

”Innan prisutdelningen sa jag till gänget från restaurangen som är med mig här i Antwerpen att det vore helt otroligt om Norden skulle få med tre restauranger bland de tio bästa i världen. Nu är tre av de sex bästa nordiska. Därmed är vi i samma position som spanjorerna var för tio år sedan när El Bulli var etta och flera andra spanska restauranger var med i toppen”, säger Björn Frantzén.

Den nordiska restaurang som petade ned El Bulli från förstaplatsen var Noma i Köpenhamn, som i år gör comeback på första plats och därmed är världens bästa restaurang, följd av trestjärniga Geranium i samma stad på andra plats.

Köpenhamn positionerar sig därmed som något av världens gastronomiska huvudstad med ytterligare två restauranger på platserna 51–100, Alchemist på 58 och Amass på 89.  

Noma har fyra gånger tidigare röstats fram som världens bästa restaurang, åren 2010–2012 och 2014. Sedan dess har Noma flyttat till nya lokaler på Refshalevej och gjorde förra året comeback som nummer två på listan. Faktum är att tre av Köpenhamns bästa restauranger – Noma, Alchemist och Amass – alla ligger på Refshalevej. 

Utnämningen av Noma till världens bästa restaurang kommer bara några veckor efter att stjärnkocken René Redzepis restaurang till slut belönats med tre stjärnor i Guide Michelin efter att ha stått och stampat på två sedan 2007.

”Det finns en enorm substans i det nynordiska köket”, säger Björn Frantzén som en passning till dem som trodde att det nya nordiska köket var ett övergående fenomen. 

På grund av pandemin är årets topplista en sammanslagning av röster från två tillfällen. Den första omröstningen ägde rum i januari 2020, innan pandemin slog till och man ännu kunde resa, men det årets topplista publicerades aldrig. En ny omröstning ägde rum i mars i år, då också jurymedlemmarna hade möjlighet att uppdatera och ändra röster från föregående år. 

Ett drygt 1.000-tal personer uppdelade på 26 regioner i hela världen röstar på tio restauranger vardera varav minst fyra måste ligga utanför den egna regionen. De röstande är kockar, krögare, matskribenter, foodisar och andra verksamma inom gastronomin.  

”Med bara 23 platser som vi har och öppet fyra dagar i veckan är det inte lätt att få så många röster som krävs för att hamna högt på listan. Men vi fortsätter som tidigare, det funkar uppenbarligen”, säger en mycket nöjd Björn Frantzén. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera