1515

Här är världens bästa restauranger – Frantzén klättrar rejält: ”Medvind hela vägen just nu”

Frantzén i Stockholm är världens sjätte bästa restaurang, enligt topplistan World’s 50 Best Restaurants. Frantzén ägs av stjärnkocken Björn Frantzén och två av Sveriges miljardärer, företagaren Antonia Ax:son Johnson och riskkapitalisten Harald Mix.

Stjärnkocken Björn Frantzén.
Stjärnkocken Björn Frantzén.Foto:Henrik Montgomery/TT

”Det är lite som att spela golf. På vissa hål har man medvind och för oss är det medvind hela vägen just nu. Men efter många år i branschen vet jag att vinden kan vända, så det är bara att njuta nu”, säger Björn Frantzén, på plats vid prisgalan i Antwerpen, där topplistan World’s 50 Best presenterades efter ett mer än två år långt uppehåll till följd av pandemin. 

Björn Frantzéns restaurang klättrade från nummer 21 på 2019 års lista och når med en sjätteplats den högsta position som en svensk restaurang nått på World’s 50 Best. Frantzén är sedan 2018 också den enda svenska restaurang med maximala tre stjärnor i den franska krogguiden Guide Michelin.

Ingen annan svensk restaurang finns med på 50 bästalistan, inte heller på platserna 51–100.  Norden dominerar toppen av årets lista med tre av de sex bästa restaurangerna. 

”Innan prisutdelningen sa jag till gänget från restaurangen som är med mig här i Antwerpen att det vore helt otroligt om Norden skulle få med tre restauranger bland de tio bästa i världen. Nu är tre av de sex bästa nordiska. Därmed är vi i samma position som spanjorerna var för tio år sedan när El Bulli var etta och flera andra spanska restauranger var med i toppen”, säger Björn Frantzén.

Den nordiska restaurang som petade ned El Bulli från förstaplatsen var Noma i Köpenhamn, som i år gör comeback på första plats och därmed är världens bästa restaurang, följd av trestjärniga Geranium i samma stad på andra plats.

Köpenhamn positionerar sig därmed som något av världens gastronomiska huvudstad med ytterligare två restauranger på platserna 51–100, Alchemist på 58 och Amass på 89.  

Noma har fyra gånger tidigare röstats fram som världens bästa restaurang, åren 2010–2012 och 2014. Sedan dess har Noma flyttat till nya lokaler på Refshalevej och gjorde förra året comeback som nummer två på listan. Faktum är att tre av Köpenhamns bästa restauranger – Noma, Alchemist och Amass – alla ligger på Refshalevej. 

Utnämningen av Noma till världens bästa restaurang kommer bara några veckor efter att stjärnkocken René Redzepis restaurang till slut belönats med tre stjärnor i Guide Michelin efter att ha stått och stampat på två sedan 2007.

”Det finns en enorm substans i det nynordiska köket”, säger Björn Frantzén som en passning till dem som trodde att det nya nordiska köket var ett övergående fenomen. 

På grund av pandemin är årets topplista en sammanslagning av röster från två tillfällen. Den första omröstningen ägde rum i januari 2020, innan pandemin slog till och man ännu kunde resa, men det årets topplista publicerades aldrig. En ny omröstning ägde rum i mars i år, då också jurymedlemmarna hade möjlighet att uppdatera och ändra röster från föregående år. 

Ett drygt 1.000-tal personer uppdelade på 26 regioner i hela världen röstar på tio restauranger vardera varav minst fyra måste ligga utanför den egna regionen. De röstande är kockar, krögare, matskribenter, foodisar och andra verksamma inom gastronomin.  

”Med bara 23 platser som vi har och öppet fyra dagar i veckan är det inte lätt att få så många röster som krävs för att hamna högt på listan. Men vi fortsätter som tidigare, det funkar uppenbarligen”, säger en mycket nöjd Björn Frantzén. 

 

 


Innehåll från Schaeffler SverigeAnnons

Schaeffler skapar världsledande lösningar inom mobilitet och Industri 4.0 – med hållbarhet i fokus

Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.
Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

När transportlösningar elektrifieras och Industri 4.0 slår igenom är det lösningar från Schaeffler som ligger i täten.

– Vid sidan av att vara ledande inom forskning och utveckling är hållbarhet en del av vår affärsstrategi. Schaeffler har av FN utsetts till ett av de 50 ledande företagen i världen på hållbarhets- och klimatarbete. Det är ett tecken på att vår strategi är rätt, säger Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

Det som började för 75 år sedan med utvecklingen av nållager i en verkstad i staden Herzogenaurach i Bayern i Tyskland, har i dag vuxit till en av världens ledande leverantörer till fordons- och tillverkningsindustrin.

Schaeffler har genom egen forskning och utveckling men också genom strategiskt viktiga förvärv i dag blivit världsledande inom flera industrisegment. Ett av dem är mobilitet.

– Mobilitet är ett brett begrepp. Vi har lösningar inom transporter, men också för annan typ av mobilitet, som cirkulär mobilitet, som de lager som får rotorn i stora vindkraftverk att snurra optimalt. De kan vara flera meter i diameter, förklarar Erik Askensjö.

Schaeffler har lösningar för mobilitet och industri 4.0

Schaeffler har identifierat två framtida rörlighetsområden: E-mobilitet och chassisystem. Företaget lägger fullt fokus på dessa. Med allt från elmotorer och hybridsystem till kraftelektronik erbjuder företaget en hel portfölj av innovativa lösningar till sina kunder.

Samtidigt kommer autonom körning att öka i betydelse. Schaeffler utvecklar nyckelteknologi som möjliggör autonom körning. Ett exempel är företagets Space Drive-lösning som tar bort den mekaniska anslutningen mellan axeln och ratten. Detta möjliggör maximal skalbarhet och flexibilitet.

– Flertalet nomineringar för vår e-mobilportfölj bevisar att vi är på rätt väg, konstaterar Erik Askensjö.

Industri 4.0 är ett annat område där Schaeffler har banbrytande lösningar. En sådan är systemet OPTIME, som består av små enheter för tillståndsövervakning. 

Genom att ständigt avläsa och analysera vibrationer och temperaturer på maskiner som pumpar, fläktar och kompressorer i process- och produktionsanläggningar kan systemet skapa en förståelse för maskinernas hälsa.

– Genom maskininlärning och AI kan systemet automatiskt lära känna varje enhet och därefter anpassa larmnivåer utifrån vad som är normalt. Systemet ger användaren så mycket försprång innan lagret eller motorn havererar, att de ska hinna beställa en ny. På så sätt kan de både förhindra oplanerade stopp, men också minimera sin lagerhållning av reservdelslager, säger Erik Askensjö.

Hållbarhet genomsyrar allt

I dag genomsyrar hållbarhet hela Schaefflers verksamhet. Nästan all produktion drivs av fossilfri energi, och produkters livscykel, från råvaruinsamling till produktion och slutligen leverans, kassering och eventuell återanvändning sker med hållbarhet i fokus.

– Vi försöker tänka cirkulärt. Vår strategi Roadmap 2025 har hållbarhet som ett av de viktigaste målen och vi vill att hela produktionen ska bli koldioxidneutral till 2030, säger han.

FN har utsett Schaeffler till ett av de 50 företag i världen som utgör ledare och förebilder inom hållbarhets- och klimatarbete. Schaefflers CDP-ranking, tidigare Carbon Disclosure Project, har på bara två år ökat från D till A- för år 2020.

Om Schaeffler Group 

Schaeffler Group levererar precisionskomponenter och system för drivlinor och chassin liksom rullningslager och glidlagerlösningar för ett stort antal industriella applikationer.

Schaeffler är med sina cirka 83 900 medarbetare ett av världens största familjeägda företag. 

Med nästan 1900 patentansökningar 2020 var Schaeffler enligt tyska patent- och registreringsverket DPMA det näst mest innovativa företaget i Tyskland.

Läs mer på: www.schaeffler.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?