ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är världens äckligaste mat

 • * Casu marzu: Ostflugor lägger ägg i pecorino-osten, och larvernas mjukost-liknande avföring blir därefter en del av Casu marzun. Den som äter osten måste skydda sina ögon från hoppande larver: larven kan överleva inuti en människa och borra hål genom tarmväggen. Osten är förbjuden inom EU. Foto: Lars Jansson
 • Penislikör. Tre olika sorters djurpenisar – sälpenis, rådjurspenis och kantonesisk hundpenis, kokas i risvin. Drycken sägs förbättra mannens vitalitet, och har en smak som påminner om skämt portvin. Foto: Lars Jansson
 • Tjurpenis. Foto: Lars Jansson
 • Kaninhuvuden Foto: Lars Jansson
 • Tjurtestiklar Foto: Lars Jansson
 • * Musvin. Risvinet, bestående av musungar, lagras upp till ett år innan det dricks. Drycken konsumeras som en hälsodryck mot astma och leversjukdomar, snarare än som en aperitif. Foto: Lars Jansson
 • * Mongolisk Mary. Marinerade fårögon i tomatjuice sägs vara en ypperlig bot mot bakfylla, och härstammar från Djingis Khan-tiden. Foto: Lars Jansson
 • Foto: Lars Jansson
 • * Före - och efter. Di:s reporter och Samuel West provsmakar durian, utsedd till världens mest illaluktande frukt. Smaken är inte mycket bättre, visar det sig.
 • * Balut: Ett kokat ankägg, som innehåller ett delvis utvecklat ankfoster, är populärt som gatumat och äts direkt ur skalet. Först dricks fostervattnet, sedan fostret och därefter äggulan. Näbben, benen och fjädrarna är mjuka nog att äta. Foto: Lars Jansson
 • * Century Eggs: Färska ägg bakats in i en blandning av lera, aska, salt, kalk och risagnar under flera månader. Äggvitan börjar då likna en svart, genomskinlig gelé och äggulan övergår till en brungröngrå sörja. Äggen, med smak av svavel och ammoniak, äts ofta med ingefära- och sojasås. Foto: Lars Jansson
 • * Före - och efter. Di:s reporter och Samuel West provsmakar durian, utsedd till världens mest illaluktande frukt. Smaken är inte mycket bättre, visar det sig.
 • * Kopi Luwak: Världens dyraste kaffe är inte kattskit. Eller, jo förresten. Asiatiska palmmårdar äter mogna kaffefrukter och sedan plockas de osmälta kaffebönorna från djurets avföring. Kilopriset kan ligga på 30 000 kronor. På grund av djurens fruktansvärda levnadsförhållanden har svenska återförsäljare slutat att sälja kaffet.
 • Foto: Lars Jansson
 • Foto: Lars Jansson
 • Foto: Lars Jansson

MALMÖ.

Vilken är världens äckligaste mat? Svaret beror på vad du programmerats till.  Disgusting Food Museum vill skapa tuggmotstånd för smaklökar, fördomar – och våra idéer om bra och dålig mat. 

Doften, eller möjligen stanken, avslöjar redan på långt håll att tilltuggen på bordet inte tillhör de mer lättsmälta. Museet bjuder bland annat på insekter och durian – korad till världens mest illaluktande frukt – samt brungröna och geléaktiga "Century Eggs" från Kina. Klart tuffast motstånd bjuder den isländska surhajen på, fisk som fermenteras i en grop i marken och nu levererar en tydlig odör av ammoniak och rengöringsmedel. 

Hur det smakar? Disgusting. 

"Äckel är bastarden bland alla våra känslor. Ingen bryr sig om den, inte forskningen heller. Det är därför jag tycker att den är så otroligt intressant", säger Samuel West, kurator för Disgusting Food Museum, som öppnar på Slagthuset MMX i Malmö på onsdagen.

"Evolutionärt är äckel till för att skydda oss från att äta farlig och rutten mat. Men det intressanta är ju att vi lär oss av vår omgivning vad som är äckligt, vi programmeras. Kultur, historia och uppväxt bestämmer till stor del vad vi gillar och inte. Här i Sverige gör vi smoothie på yoghurt och bär, i Peru stoppar man en groda i blendern och gör en frog juice."

I utställningshallen finns ett 80-tal exempel på hyfsat utmanande rätter, som alla finns i verkligheten och som i många fall både går att peta och lukta på. I en pecorino-ost krälar levande larver omkring, en välkänd delikatess på Sardinien. I maträtten Balut har ett ankfoster utvecklats inuti ägget, och drinken Mongolisk Mary består av tomatjuice och ett marinerat fåröga. Genom att lägga musungar i risvin får man, logiskt nog, ett musvin som enligt uppgift smakar "som bensin med en eftersmak av ruttnande djur." Men så kommer då kulturkrockarna. När illamåendet börjat stiga till osunda nivåer syns svenska självklarheter som saltlakrits och kaviar – oätliga på andra håll i världen – liksom den amerikanska klassikern Root Beer. 

"En kvinna från USA undrade just hur vi kan ha med Root Beer här, det som är så gott. Men för mig är det ju som att dricka tandkräm. Det är precis den typen av mindfuck jag vill skapa, att man först förfäras och sedan får ifrågasätta det man själv tycker om."

Forskaren Samuel West är psykolog och doktor i organisationspsykologi, och ligger även bakom uppmärksammande Museum of Failure. Där lyfter han fram världens främsta fiaskon, och vad man kan lära av dem. Den utställningen visas fortfarande, nu på Dunkers Kulturhus i Helsingborg, och det fanns absolut inga planer på att starta ytterligare ett museum. Tills för ett år sedan. 

"Jag läste en lång artikelserie i The Guardian om hur fruktansvärt dålig nötköttsproduktionen är för miljön. Jag är själv köttätare, men då sattes tankarna igång. Hur kan vi skapa intresse för alternativa proteinkällor, utan att vara fördömande? Med Failure har jag redan sett hur man på ett kul sätt faktiskt kan förändra människors föreställningar och attityder."

Att idéerna kring vad som är gott eller äckligt också förändras över tid är hummern ett bra exempel på. Under 1600-talet, när européerna anlände till Amerika, användes hummern enbart som fiskbete eller föda till slavar och fängelsefångar. Kanske är insekter just nu på väg att göra den omvända resan – från otänkbar föda till framtidens mat? Det hoppas åtminstone Samuel West på.

"Vi kan stoppa i oss ostar som luktar toalett, men när det kommer till att äta insekter är vi ett u-land. Sverige är ett av få länder i världen där det inte ens är godkänt som mat. Det hoppas jag att Livsmedelsverket ändrar på nu", säger han och fortsätter: 

"Prislappen för biffen är ett förstört klimat och här i utställningen har grisen 24 sprutor antibiotika i sig. När man börjar fundera på det blir det goda kanske inte lika gott längre. Moral är också med och skapar ett element av äckel."

Disgusting Food Museum pågår fram till den 27 januari 2019, och det finns även planer på att ta ut muséet på en turné genom landet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies