ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Här är Trumps favorituttryck

  • Foto: AP

Ingen har väl missat Donald Trumps fåordiga, men distinkta, utspel på sociala medier. Meddelanden är korta och bestämda, men presidentens favorituttryck är desto otydligare. ”Fake news” har kommit att ändra betydelse över det senaste halvåret, skriver Entertainment Weekly.

Donald Trump började attackera stora mediekanaler i slutet av förra året. Han menade att de spred påhittade nyheter och myntade uttrycket ”fake news”. Sedan dess har det blivit ett favorituttryck för den amerikanska presidenten och etablerats världen över.

Hittills har den amerikanska presidenten twittrat om falska nyheter 68 gånger. Han hävdar ofta att framstående mediekanaler såsom Washington Post, New York Times och CNN är ”fake news”.

”Alla negativa opinionsmätningar är "fake news", precis som de undersökningar som kom från CNN, ABC och NBC inför valet. Jag är ledsen, men folk vill ha gränskontroller och extrem bakgrundskontrontroll”, skrev Trump i februari för att försvara sitt inreseförbud.

Enligt Washington Post twittrar den amerikanske presidenten helst nattetid, och då ofta upprört om ”ofullständiga mediekanaler”. Efter börsstängning den tredje juli i år verkade de falska nyheterna vara bristen på hyllningar från den amerikanska börsbevakningen. 

“Dow Jones slog ett nytt intradagsrekord! Jag undrar om fake news-media kommer rapportera om det?”, twittrade den amerikanska presidenten då.

Ganska ofta har de kortfattade tweetsen varit desto mer ospecificerade, som den från 11 januari tidigare i år.

”Fake news! En absolut häxjakt!”, skrev han då.

”Fake news-uttrycket" användes till en början för att beskriva historier som, enligt Donald Trump, var helt påhittade. Samantha Bee, komiker och programledare i satirprogrammet Full Frontal, noterade dock i programmet den 21 juni att uttryckets innebörd har ändrats.

”En dag kan fake news betyda att man avsiktligt lurades, men nästa dag betyder det att man har en felaktig framtidssyn”, sa hon.

Tyck till