Annons

Här är Tomas Carlssons största utmaningar i NCC

Det blir Tomas Carlsson, nuvarande vd på Sweco, som gör comeback och axlar vd-rollen på byggbolaget NCC. Bolaget, som vinstvarnade två gånger i fjol, behöver vända lönsamheten i sin byggverksamhet.

Bild:Jonas Eng

Det var i slutet oktober som NCC NCC B -1,10% Dagens utveckling :s styrelse bestämde sig för att låta vd:n Peter Wågström gå och en rekryteringsprocess inleddes. Sedan dess har chefsjuristen Håkan Broman agerat tillförordnad vd.

På fredagen stod det klart att Swecos vd Tomas Carlsson, som tidigare arbetat på NCC i drygt 20 år, kliver in som ny vd senast i juli. Beslutet att tacka ja till jobbet var inte självklart.

"Sweco är ett fantastiskt starkt och fint bolag med stora möjligheter framåt. Men i det totala övervägandet kom jag ändå fram till att jag, i och med de utmaningar som finns på NCC och min bakgrund där och som börs-vd, tror att jag på ett riktigt sätt kan bidra. Det gjorde att jag tyckte att det här var rätt steg att ta", säger Tomas Carlsson.

NCC har haft problem med lönsamheten sedan avknoppningen av bostadsdelen som numera går under namnet Bonava. I höst vinstvarnade bolaget två gånger och under förra året föll aktien drygt 30 procent.

"Det är uppenbart att det har funnits en del problem inom den byggande verksamheten på NCC. Jag har tankar om vad det beror på, men jag håller dem för mig själv så länge. Man måste ha respekt för att det år fem år sedan jag lämnade."

Att problemen finns på NCC och inte på marknaden tycker han dock är rätt tydligt.

"Tittar du på konkurrenterna går det uppenbarligen att prestera bättre", säger Tomas Carlsson, som tror att det finns förutsättningar för att vända lönsamheten.

Redan nu har det gjorts en del förändringar på NCC, inte minst på ledande positioner. Tomas Carlsson tycker att det är bra förändringar.

"Men jag tror inte på något vis att det är färdigt när jag kommer, det kommer att finnas mycket att göra."

NCC:s ordförande Tomas Billing beskriver rekryteringsprocessen som bred och öppen.

"Vi ville ha en duktig ledare med projekterfarenhet. Tomas Carlsson passar därför som hand i handsken. Han har jobbat i projekt i princip hela sitt liv, först 20 år på NCC och sedan fem år på Sweco. Han har inte bara lett NCC Construction Sverige, som på den tiden var nästan halva NCC, utan också Sweco. Dessutom har han börserfarenhet."

Vilka utmaningar blir de största för honom som vd?

"För ett och ett halvt år sedan delade vi ut vår bostadsverksamhet, Bonava. De problem som kanske finns på bostadsmarknaden drabbar därför inte NCC direkt. Det som är en stor fråga är det jag tog upp när Peter Wågström slutade. NCC har inte skapat tillräckligt bra lönsamhet i byggdelen, främst utanför Sverige."

När Tomas Billing refererar till byggdelen är det affärsområdena Building och Infrastructure han avser. Affärsområdena som heter Industry och Property development fungerar enligt Tomas Billing väldigt bra.

Hur lång tid en vändning kan ta vill han inte ge någon prognos för. Att vända ett bolag som arbetar med projekt tror han dock tar längre tid än att vända tillverkande företag.

"Det är eftersom man har pågående projekt som kan vara på tre till fyra år. Men Tomas är en energisk person, så jag hoppas att det går fortare än vad jag tror".

Aktien stärktes av beskedet och var vid 14-tiden upp 3,62 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera