ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är Sveriges största arbetsgivare

Nordens största privata arbetsgivare har nära en halv miljon anställda men sysslar varken med industri eller detaljhandel, och bolaget är inte svenskt. Men Sverige dominerar stort bland Nordens tio största jobbmaskiner, visar en färsk sammanställning.

ISS, noterat på Köpenhamnsbörsen, hade i fjol omkring 489.000 anställda inom bland annat städning, fastighetsservice och andra företagstjänster.

Det gör den danska servicejätten till Nordens i särklass största arbetsgivare, enligt en tio i topp-lista som sammanställts av företagsinformationsleverantören CM Partner. 

Den gigantiska medarbetarskaran står för omkring en tredjedel av personalsumman hos Nordens tio största arbetsgivare, som uppgick till drygt 1,4 miljoner anställda 2017.

Sveriges största arbetsgivare Securitas är tvåa i Norden, men kommer en bra bit efter ISS med sina nära 290.000 anställda.

Vaktbolaget har ändå mer än dubbelt så stor personalstyrka som Sveriges andra och Nordens tredje största arbetsgivare, modekedjan H&M med  drygt 123.000 anställda.

Sverige dominerar med sex av tio bolag i den nordiska topplistan. 

Världens största arbetsgivare då? Det är den amerikanska Walmart. Detaljhandelsjätten har omkring 2,3 miljoner anställda som bemannar cirka 11.000 fysiska butiker i 28 länder och e-handel i 11 länder, enligt ekonomitidsskriften Fortunes sammanställning av världens storbolag, Global 500.

CM Partners Norden-lista är baserad på 2017 års bokslut och avser medeltalet årsanställda, med undantag för ISS där siffran avser totala antalet anställda.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies