1515

Här är Sveriges räddning

Antalet Gasellföretag ökar i år med 14 procent. Den nedåtgående trenden är därmed bruten.
Bland vinnarna finns byggbranschen och storstadsregionerna. Det visar årets Gasellundersökning.
Samtidigt har årets Gasellföretagare skapat 17.500 nya jobb i sina företag.

I år klarar 919 bolag kraven i Di:s Gasellundersökning, att av egen kraft minst ha fördubblat sin omsättning de senaste tre åren och samtidigt vara lönsamt. Det är en tydlig ökning jämfört med ifjol då 805 företag kvalificerade sig som Gasellföretag.
Efter två år med minskat antal Gasellföretag kan årets trendbrott förklaras med ett förbättrat konjunkturläge under mätperioden.

Under startåret 2012 backade visserligen svensk ekonomi med 0,3 procent när euro- och skuldkrisen i omvärlden smittade av sig på Sverige. Men året därefter skedde en svag återhämtning som tilltog något under 2014. Och 2015 låg tillväxten på uppemot 4 procent.
”Detta är ett konjunkturfenomen. Att antalet Gasellföretag ökar i år speglar väl den tillväxtkonjunktur som Sverige haft under mätperioden”, säger Per Weidenman, senioranalytiker på beslutstödsföretaget Bisnode.

Bygg- och entreprenadföretagen har varit den största Gasellbranschen sedan 2006 och vinner ännu mer mark i årets undersökning.

I år är 27 procent av alla Gaseller byggföretag, vilket är den största andelen sedan Gasellundersökningens start år 2000.

Andra vinnarbranscher i år är handelsföretag, it-företag och företagstjänster som var förra årets stora förlorarbransch men som i år har klättrat tre placeringar till en femte plats.
”Konjunkturen är driven av investeringar och konsumtion och detta har främst gynnat byggbranschen och handelsföretagen, tillsammans står de för huvuddelen av tillväxten av antal Gasellföretag i år”, säger Per Weidenman.

”Att it-företagen och företagstjänster är branscher som växer är ett kvitto på att svenska industriföretag är duktiga på att fokusera på kärnverksamheten och istället köper in kringtjänster.”

Sämre är det för vård- och omsorgsbranschen. Välfärdsföretagens andel av Gasellföretagen har tidigare år ökat men i år minskar antalet företag för första gången och andelen har krympt med 2 procentenheter till 6 procent. Branschen har därmed tappat en placering jämfört med ifjol och hamnar i år på en sjätteplats.

”Detta är ett hack i kurvan, den långsiktiga trenden är uppåtgående för vårdföretag och utbildningsföretag. Debatten om att begränsa vinster i välfärdsbolag har kanske haft en påverkan”, säger Per Weidenman.

Flest Gasellföretag finns som tidigare i Stockholms län – mer än var tredje snabbväxare har sitt säte i huvudstadsregionen. Det går bra även för storstadsregionerna Västra Götaland, Skåne och Uppsala, som alla kan uppvisa en markant tillväxt av Gasellföretag. Störst procentuell ökning har dock Halland, Jönköping och Gävleborg, där Gasellerna har ökat med mer än 50 procent sedan i fjol.

Men det finns också förlorare för i åtta av 21 län minskar antal Gasellföretag. Fyra av dessa är Norrlandslän. Det gör att de också rasar i rankningen av de Gaselltätaste länen.
Stockholm är fortsatt starkast med 15,1 Gasellföretag per 100.000 invånare. Men förra årets tvåa som var Norrbotten petas i år ned av bland annat Västra Götaland och hamnar på en femteplats med 8,8 Gasellföretag per 100.000 invånare. Även Västerbotten fortsätter sin utförslöpa från 30 Gasellföretag 2014 till 13 stycken i år. Det ger 4,9 Gasellföretag och en 17:e plats i Gaselltäthetsrankningen.

”Detta visar tydligt var köpkraften finns i landet och var investeringarna i infrastruktur görs. I storstadsregionerna finns också bolagens huvudkontor och det ger gynnsamma förhållanden för företag som säljer kringtjänster att etablera sig i dessa regioner och möjlighet att växa snabbt”, säger Per Weidenman.

”Norrlandslänen har dessutom i stor utsträckning ett råvarubaserat näringsliv som missgynnas när det går dåligt för de stora gruvbolagen.”
Gasellerna har en viktig roll som jobbskapare i den svenska ekonomin.
Sysselsättningstillväxten i Gasellföretagen under den senaste undersökningsperioden 2012-2015 har gett 17.557 nya jobb.

Den typiske Gasellföretagaren är alltjämt en medelålders man. Andelen kvinnor som är vd:ar eller ordförande för Gasellföretag har fortsatt minska sedan rekordnoteringen på 12 procent 2014, till årets andel på 10,5 procent. Di började mäta denna variabel 2007.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?