ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Här är Sverige bästa kapitalförvaltare

Sveriges mest uppskattade kapitalförvaltare är en uppstickare med ett dussintal anställda och sex år på nacken. Det visar en ny undersökning från TNS Prospera.

”Vi är utpräglade stock-pickers och fokuserar mer på enskilda bolag än rena sektor-bet”, säger Tomas Henriks, marknadschef på Cliens kapitalförvaltning.

Cliens, som grundades 2011 har mer än fyrdubblat sitt förvaltningskapital sedan starten och förvaltar i dag omkring 12 miljarder kronor i fem fonder.

Det är betydligt mindre än de största konkurrenterna, men den höga avkastningen imponerar på kunderna, visar TNS Prosperas årliga ranking av svenska kapitalförvaltare.

”I förhållande till bankerna är vi små men vi är tillräckligt stora med tolv miljarder i förvaltat kapital för att vara relevanta för de flesta institutioner”, säger Tomas Henriks.

Listan omfattar 16 förvaltare och grundar sig på intervjuer med 125 organisationer med åtminstone 200 miljoner kronor i externt förvaltat kapital.

Cliens toppar framför betydligt större aktörer som SEB och Handelsbanken.

Bland de faktorer som lyfter Cliens snittbetyg märks bland annat säljkompetens, konkurrenskraftiga avgifter och förvaltningsteamens kunnande och tillgänglighet. Dessutom är Cliens den förvaltare som överlägset flest tillfrågade organisationer kan tänka sig att rekommendera till andra.

Det är dock de senaste årens höga avkastning som sticker ut särskilt. Cliens har gått betydligt bättre än genomsnittet. Tidigare i år utsågs en av förvaltarens fonder till bästa svenska aktiefond av värderingsföretaget Morningstar.

”Hög avkastning är i alla sammanhang av största vikt”, säger Henriks, men tillägger att undersökningen även understryker hur viktigt det är att sköta sådant som inte alltid är direkt kopplat tillsjälva  kapitalförvaltningen.

”Avkastning, kundservice, administration och konkurrenskraftiga priser måste ligga i linje med vad kunden upplever som ett tydligt mervärde hos sin kapitalförvaltare, där har vi skapat en bra mix”, säger han.

Tyck till