Annons

Här är ställena där du smittas av coronaviruset

Nästan 43.000 personer har hittills konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige. Den verkliga siffran är förmodligen mångdubbelt högre.

Men var någonstans smittas folk egentligen? Nyckelordet är ”nära”. En enda missriktad, virusspäckad nysning kan vara nog för att trilla dit.

Nästa helg släpps reserestriktionerna, men fortfarande sprids smittan i landet. Under den gångna veckan har mellan ett par hundra och över tusen nya sjukdomsfall konstaterats varje dag. Ändå sägs spridningen vara på väg ned, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Det är ändå så att färre läggs in för intensivvård nu. Att antalet nya smittade är på samma nivå beror nog på att vi testar fler nu”, säger han.

Frågan är: Var smittas vi?

Hemma
”Internationellt, utifrån till exempel stora kinesiska studier, är det mycket som pekar på att det sker inom familjen, där ser man att det finns ett mönster. Det handlar om långa nära kontakter, inte bara att man springer förbi, säger Anders Tegnell.

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, är inne på samma linje.

”Därför är det extra viktigt att man inte träffar äldre, så att de inte får den där första nysningen på sig om man precis blir sjuk”, säger hon.

Arbetsplatsen
Allt handlar om nära kontakt, förklarar Anders Tegnell.

”Riskkontakter etableras på avstånd mindre än två meter. Det händer på arbetsplatser”, säger han.

”Man ska ha möten på håll, och inte vara för tätt inpå varandra. Det räcker sannolikt att bli nyst på en gång om det är mycket virus i nysningen, så man ska inte vara nära varandra”, säger Maria Rotzén Östlund.

Kollektivtrafik
Avstånd gäller också i kollektivtrafik, som tunnelbanan eller bussen, förklarar hon. Fast det kan vara svårt i bland, när folk står packade i rusningstid.

”Om man märker att det är särskilt trångt i en vagn så är det bäst att byta”, säger hon

Tåg, flygplan
Tåg och flygplan är också situationer då man riskerar att vara för nära varandra, om inte tillräckliga åtgärder vidtas. Nu när vi får resa igen är det extra viktigt att tänka på det.

”Distansen på två meter gäller fortfarande. Det kan dock vara svårt på flygplan”, säger Maria Rotzén Östlund.

Restauranger och barer
”Restauranger kan vara ett ställe då man är nära, och sitter en längre tid”, säger Anders Tegnell.

Köbildning utanför kan också vara ett problem, enligt Maria Rotzén Östlund.

”Jag vet att de flesta jobbar jättemycket med säkerheten. Men det händer att gäster flyttar runt bord. Där har man själv ett ansvar”, säger Maria Rotzén Östlund.

Det händer att folk dricker ur varandras glas på krogen, konstaterar hon, men det måste absolut undvikas nu, understryker hon.

Nya kontakter
Anders Tegnell förklarar det som ska undvikas är nya kontakter, det vill säga att träffa sådana som man vanligtvis inte är nära.

”Då blir det färre smittkedjor. Fransmännen talar om att man ska leva kvar i sin bubbla. Då blir det ingen spridning vidare.”

Fast smittan kan ju ändå komma in i bubblan via de kontakter med andra som man ändå har. Då gäller det att hålla den där, och inte umgås med nya människor, konstaterar han.

Utomhus
Utomhus är oftast bra, och det är ju dit vi hänvisas för att träffa andra, på avstånd. Men även här finns risker.

”I parkerna i Stockholm är det för tätt. Det innebär en risk det också”, säger Maria Rotzén Östlund.


Innehåll från EonAnnons

Nya möjligheter med solenergi – de sju bästa tipsen för ditt företag

Intresset ökar bland företagen att minska sitt klimatavtryck och bli mer hållbara – bland annat genom att installera solceller. 

Här är tipsen för hur man på bästa sätt kan utnyttja solenergin. 

Så kan ditt företag göra skillnad på riktigt 

Se över vilka outnyttjade ytor ni har

– Att installera solceller är inte så komplicerat. Tipset är att bara göra det. En bra början är att titta över vilka ytor man har. Om du exempelvis är fastighetsägare: vilka takytor har du som skulle kunna lämpa sig för solceller? Sedan är det bara att dra igång, antingen själv eller i samverkan med andra, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon. 

Inget eget tak eller egen markyta? Samarbeta med någon som har

– Saknar du ett eget tak men driver ett företag som ändå vill bidra kan du fråga om någon annan har ett tak. Jag tror på helt andra delningslösningar i framtiden, säger Anna Heide.  

Redan nu möjliggör E.ON för denna typ av lösningar genom att koppla ihop företag eller markägare som vill bygga en solcellspark med företag som vill köpa närproducerad förnybar solel. På så sätt får kunden förnybar el från en anläggning som inte hade byggts om inte E.ON kopplat samman producent och elkund. Trianon är först ut att testa det nya upplägget.

Gör det inte så krångligt – ta hjälp

Genom att installera solceller och producera er egen förnybara energi sänker ni energikostnaderna och kan dessutom få avkastning på investeringen. För att en solcellsanläggning ska bli så lönsam som möjligt kan det vara bra att anlita någon som förstår hela verksamhetens energisystem. E.ON har experter som hjälper till på vägen och tar fram ett solsystem som blir en integrerad del av verksamheten.  

Stärk varumärket

Förutom att man får kontroll över företagets energikostnader och kan få mellan sex och elva procent i avkastning på sitt kapital stärker det varumärket att skaffa solceller. Det visar att ni som företag tar ansvar för er klimatpåverkan och tar aktiva kliv mot att förbättra hållbarheten i er verksamhet. 

Få el för ert behov

Beroende på hur mycket el ni förbrukar och storleken på er anläggning går det att få el för hela eller delar av ert behov. Ett bra första steg är att ta reda på hur mycket el fastigheten förbrukar på sommaren, på dagtid och så vidare. 

– Ett shoppingcenter behöver till exempel ha energi på sommaren för luftkonditionering – och då kan solceller passa bra. En tillverkningsindustri behöver kanske mer el dagtid när solen är uppe. Blir det sedan överskott kan man sälja in det på nätet. Allt är beroende på hur mycket el man använder, hur stort taket är och hur mycket solen skiner, säger Johan Hörlin, key account manager på E.ON.

Använd elen till mycket

Användningsområdena för solceller är många. Företag i dag satsar både på solceller för sin energiförsörjning och på laddlösningar för elbilar till sin fordonsflotta. De två går utmärkt att kombinera. Laddboxarna blir då bara ytterligare ett uttag dit solelen går. 

Bli helt eller delvis självförsörjande

Ett realistiskt mål är att bli självförsörjande halva året under dygnets ljusa timmar.

– Oavsett storlek på företag och hustak – solen är en stark och hållbar energikälla att räkna med. Solen räcker till alla och det finns enormt mycket outnyttjad potential. Om man sätter solceller på hela Schweiz, alltså hela ytan, så behövs det bara 15 minuter för att täcka landets hela årsförbrukning. Då förstår man vilken enorm energi som finns i solen, säger Johan Hörlin, key account manager på E.ON.

Läs mer om hållbara energilösningar för företag  

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?