1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Här är Skånes största konkurser i september: ”Har drabbats hårt”

I september tvingades det blödande importbolaget Skånetruck kasta in handduken och blev därmed Skånes största konkurs den gångna månaden. Samtidigt satte en hög lokalhyra spiken i kistan för pizzarestaurangen Vespa i Höllviken.

Antalet konkurser i Skåne och Sverige ökade under september i år jämfört med samma månad 2018. Det visar ny statistik från det Malmöbaserade kreditupplysningsföretaget Syna. Under årets första nio månader har sammanlagt 614 skånska företag gått i konkurs.

Det är en minskning med 3,9 procent jämfört med samma period 2018. September månad visar dock en ökning med drygt 25 procent och i augusti var ökningen 16 procent.

”Det är svårt att dra några långtgående slutsatser så här långt. Ett försiktig antagande är dock att vi ser konsekvenserna av en avmattning i den svenska konjunkturen. Av erfarenhet vet vi också att antalet konkurser brukar öka under hösten”, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

För Sverige som helhet är konkurssiffrorna dystrare än för Skåne, visar Synas rapport. Hittills i år har antalet konkurser ökat med 1,3 procent till 4 578 konkurser.

För skånskt vidkommande var det i slutet av september som Skånetruck- generalagent för den italienska trucktillverkaren Cesab som numera ingår i Toyotakoncernen- begärde sig själv i konkurs. Företaget täcker i första hand Skåne och Halland, men marginalerna har varit för små. Till slut utlöste kronförsvagningen en akut kris som tvingade fram konkursen.

”Vi har drabbats hårt av kronans försvagning”, säger ägaren Johan Roxlin till branschtidningen Transportnytt, och understryker att märket Cesab kommer att finnas kvar i landet.

Konkursförvaltare Peter Thörnwall vid advokatbyrån WSA känner igen bilden av en kraftigt försvagad krona som har satt käppar i hjulet för Skånetruck. Bland annat mot bakgrund av att Toyotakoncernens elektriska motviktstruckar för Europamarknaden tillverkas i den tidigare Cesabfabriken i Italien.

”Man köper in produkterna i euro, så det är klart att valutan har påverkat det här bolaget precis som många andra bolag som importerar sina produkter”, säger Peter Thörnwall.

Han framhåller att driften  av Skånetrucks uthyrningsverksamhet fortsätter. De anställda får lön genom den statliga lönegarantin.

”Vi kör igång och alla anställda jobbar på som vanligt. Sedan är målsättningen att sälja verksamheten intakt genom anbudsbegäran”, säger Peter Thörnwall som menar att det också kan bli tal om att sälja verksamheten i bantad form.

”Ja, det finns olika möjligheter. Skånetruck har exempelvis en verkstad. Då kan jag rent hypotetiskt sälja rörelsen till en intressent, och bryta ut verkstaden med maskiner och sälja dem på auktion.”

Hur bedömer du chanserna för att Skånetruck ska leva vidare i någon form?

”Jag tror att det finns goda möjligheter. Det är en del intressenter som har hört av sig”, säger Peter Thörnwall.

Skånes tredje största konkurs i september drabbade kanske något otippat en pizzeria, närmare bestämt i Höllviken. Det handlar om restaurang Vespa, vars koncept även finns i Lund och Malmö. Men det är endast Vespa-pizzerian i centrala Höllviken, under bolaget Vespizza aktiebolag, som omfattas av konkursen. Enligt ägaren har bolagets lokalhyra i centrum varit för dyr.

”För ett tag sedan tvingades man också lägga ner sitt lunchkoncept, vilket anses bero på att närliggande Toppengallerian med olika verksamheter lockar så gott som alla lunchgäster i Höllviken”, säger konkursförvaltare Jimmy Pilo vid Ackordscentralen.

På så vis utarmades Vespa i centrum och bolagets hyreskostnader och restaurangintäkter hamnade i allt större obalans.

”Att likvidera ett aktiebolag som har hyresavtal ett antal år framåt är ju förenat med stora kostnader för att täcka hyresavtalet, medan en konkurs är gratis från ett ägarperspektiv. Ägarna valde det senare alternativet.”

I första hand hoppas Jimmy Pilo hitta en intressent som vill betala en summa pengar för hela rörelsen och ta över pizzerian med befintligt hyresavtal:

”Plan B är att stycka upp och sälja verksamheten i mindre bitar”, säger han.


Innehåll från Tele2Annons

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things. Det är experterna överens om.

– De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Innovation och uppkoppling hör ihop och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Framför allt är det tre delar av transformationen som kommer att släppa loss en våg av innovationer: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things och privata 5G-nätverk.

Det menar två experter som Tele2 Företag har talat med. Mer konkret innebär den låga fördröjningen hos 5G att det blir möjligt med självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. När vi kan koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer kan också IoT slå igenom på allvar. Och i privata 5G-nät kan till exempel flygplatser, sjukhus eller fabriker få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät.

Farten ökar rejält

– Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det att leda till stora effekter och innovationer, säger Magnus Melander.

Han är medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital.

– Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen.

Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum – trots att basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo.

– Tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan komma att få se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik, säger han.

Den uppkopplade människan

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden.

– Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer, som även är en av talarna på Tele2s kommande event IoT Talks 2021.

Anmäl dig här 

– Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han.

– Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov.

Massiv utrullning om ett år

Vad händer om ett år, fem år och tio år på det här området?

– Redan om ett år kommer 5G att vara så stort att vi får se en massiv utrullning av IoT, sensorer och enheter. Om fem år har vi en infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer.

Men det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet, menar Magnus Melander.

– Helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?