Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Här är Skånes största konkurser i september: ”Har drabbats hårt”

I september tvingades det blödande importbolaget Skånetruck kasta in handduken och blev därmed Skånes största konkurs den gångna månaden. Samtidigt satte en hög lokalhyra spiken i kistan för pizzarestaurangen Vespa i Höllviken.

Antalet konkurser i Skåne och Sverige ökade under september i år jämfört med samma månad 2018. Det visar ny statistik från det Malmöbaserade kreditupplysningsföretaget Syna. Under årets första nio månader har sammanlagt 614 skånska företag gått i konkurs.

Det är en minskning med 3,9 procent jämfört med samma period 2018. September månad visar dock en ökning med drygt 25 procent och i augusti var ökningen 16 procent.

”Det är svårt att dra några långtgående slutsatser så här långt. Ett försiktig antagande är dock att vi ser konsekvenserna av en avmattning i den svenska konjunkturen. Av erfarenhet vet vi också att antalet konkurser brukar öka under hösten”, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

För Sverige som helhet är konkurssiffrorna dystrare än för Skåne, visar Synas rapport. Hittills i år har antalet konkurser ökat med 1,3 procent till 4 578 konkurser.

För skånskt vidkommande var det i slutet av september som Skånetruck- generalagent för den italienska trucktillverkaren Cesab som numera ingår i Toyotakoncernen- begärde sig själv i konkurs. Företaget täcker i första hand Skåne och Halland, men marginalerna har varit för små. Till slut utlöste kronförsvagningen en akut kris som tvingade fram konkursen.

”Vi har drabbats hårt av kronans försvagning”, säger ägaren Johan Roxlin till branschtidningen Transportnytt, och understryker att märket Cesab kommer att finnas kvar i landet.

Konkursförvaltare Peter Thörnwall vid advokatbyrån WSA känner igen bilden av en kraftigt försvagad krona som har satt käppar i hjulet för Skånetruck. Bland annat mot bakgrund av att Toyotakoncernens elektriska motviktstruckar för Europamarknaden tillverkas i den tidigare Cesabfabriken i Italien.

”Man köper in produkterna i euro, så det är klart att valutan har påverkat det här bolaget precis som många andra bolag som importerar sina produkter”, säger Peter Thörnwall.

Han framhåller att driften  av Skånetrucks uthyrningsverksamhet fortsätter. De anställda får lön genom den statliga lönegarantin.

”Vi kör igång och alla anställda jobbar på som vanligt. Sedan är målsättningen att sälja verksamheten intakt genom anbudsbegäran”, säger Peter Thörnwall som menar att det också kan bli tal om att sälja verksamheten i bantad form.

”Ja, det finns olika möjligheter. Skånetruck har exempelvis en verkstad. Då kan jag rent hypotetiskt sälja rörelsen till en intressent, och bryta ut verkstaden med maskiner och sälja dem på auktion.”

Hur bedömer du chanserna för att Skånetruck ska leva vidare i någon form?

”Jag tror att det finns goda möjligheter. Det är en del intressenter som har hört av sig”, säger Peter Thörnwall.

Skånes tredje största konkurs i september drabbade kanske något otippat en pizzeria, närmare bestämt i Höllviken. Det handlar om restaurang Vespa, vars koncept även finns i Lund och Malmö. Men det är endast Vespa-pizzerian i centrala Höllviken, under bolaget Vespizza aktiebolag, som omfattas av konkursen. Enligt ägaren har bolagets lokalhyra i centrum varit för dyr.

”För ett tag sedan tvingades man också lägga ner sitt lunchkoncept, vilket anses bero på att närliggande Toppengallerian med olika verksamheter lockar så gott som alla lunchgäster i Höllviken”, säger konkursförvaltare Jimmy Pilo vid Ackordscentralen.

På så vis utarmades Vespa i centrum och bolagets hyreskostnader och restaurangintäkter hamnade i allt större obalans.

”Att likvidera ett aktiebolag som har hyresavtal ett antal år framåt är ju förenat med stora kostnader för att täcka hyresavtalet, medan en konkurs är gratis från ett ägarperspektiv. Ägarna valde det senare alternativet.”

I första hand hoppas Jimmy Pilo hitta en intressent som vill betala en summa pengar för hela rörelsen och ta över pizzerian med befintligt hyresavtal:

”Plan B är att stycka upp och sälja verksamheten i mindre bitar”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?